Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
7. 8. 2015,
11.42

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Umetna inteligenca

Petek, 7. 8. 2015, 11.42

2 meseca, 2 tedna

Z umetno inteligenco nad strategijo Islamske države

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški raziskovalci so z umetno inteligenco odkrili vzročno-posledične zveze, ki jim pomagajo bolje razumeti strategijo ekstremistov Islamske države.

Računalniški algoritmi so se poglobili v 2.200 dokumentiranih dogodkov in dejavnosti Islamske države v drugi polovici lanskega in prvi polovici letošnjega leta in med drugim odkrili vzorec povezanosti med zračnimi napadi zaveznikov na cilje Islamske države in (maščevalnimi) bombnimi napadi ekstremistov ter določene pravilnosti in napovedljivosti pri vojaški taktiki islamistov. Po zračnih napadih islamisti odgovorijo z doma narejenimi bombami Neposredno po zračnih napadih zaveznikov se napadi Islamske države preusmerijo iz obsežnih pehotnih v bombne, pri čemer uporabljajo improvizirane in priročno narejene eksplozivne naprave, so še ugotovili. Analize so še pokazale, da ko ekstremisti posežejo po bombah v vozilih, torej avtomobilih bombah, to običajno pomeni, da kmalu za tem sledijo obsežni premiki in napadi njihovih enot pehote.

Rezultate svojih raziskav bodo predstavili na znanstveni konferenci o analizi podatkov KDD 2015 v avstralskem mestu Sydney prihodnji teden, je za britanski BBC še povedal eden od dveh avtorjev Paulo Shakarian z arizonske državne univerze, ki je leta 2006 dodobra spoznal razmere v Iraku kot službujoči vojaški oficir. Strategija ekstremistov vedno bolj dinamična in zapletena Shakarian še ugotavlja, da je zdajšnja taktika Islamske države bistveno drugačna od tistih, ki jih je spoznal pri sovražnikih pred skoraj desetletjem, ko je bil v Iraku. Strategija in dejanja zdajšnjih ekstremistov so, pravi Shakarian, veliko bolj zapletena in dinamična, zaradi česar jih (brez neposredne vpletenosti) marsikdaj ni bilo mogoče opredeliti brez podrobnejše računalniške analize.

Avtorji raziskave menijo, da bodo izsledki raziskave lahko pomagali zavezniškim enotam v njihovih prizadevanjih za zajezitev ekstremistov. Vojska ima namreč veliko podatkov, ki sami po sebi nimajo neposredne uporabne veljave, dokler jih z analizo ne predelajo v pregledno in prebavljivo obliko, so povedali. Predvsem upajo, da se operativna strategija Islamske države ne bo pokazala kot naključna, temveč čim bolj sistematična, kar bi pomenilo tudi lažje napovedovanje naslednjih napadov. Zavedajo se, da utegnejo ekstremisti svojo strategijo zelo hitro prilagoditi ali spremeniti, če bi vedeli, da jo zavezniki lahko napovedujejo.

Ne spreglejte