SiolNET. Digisvet Novice
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

YouTube je pravkar dobil resnega tekmeca: se obeta hud boj?

1,34

termometer

IGTV
Foto: Instagram

Instagram, eno najbolj priljubljenih družbenih omrežij, je izdal novo aplikacijo IGTV. Uporabnikom Instagrama bo ponudila platformo, na kateri bodo lahko objavljali videoposnetke, ki bodo daljši od ene minute, kolikor je trenutna omejitev na Instagramu. Izid IGTV je pomemben, zato ker gre za novega neposrednega tekmeca YouTubu, ki pa ga morda kot prvi lahko celo resno ogrozi.

Platforma IGTV uporabnikom Instagrama omogoča nalaganje videoposnetkov v visoki ločljivosti (do 4 K, ki je večina pametnih telefonov sploh še ne more prikazati), ki lahko trajajo tudi eno uro. Za uporabo IGTV ni treba registrirati novega uporabniškega računa, vanjo se po namestitvi prijavimo z računom za Instagram.

Videoposnetke lahko na IGTV objavlja vsak, torej tako navadni uporabniki kot ustvarjalci vsebin, ki jim sledi več milijonov uporabnikov. Celotna uporabniška izkušnja je zasnovana mobilno, kar pomeni, da se videoposnetki predvajajo v pokončni postavitvi, torej tako, kot sicer uporabniki držijo pametni telefon. 

Čeprav je aplikacija izšla šele pred manj kot enim dnevom, so vsebine za IGTV že začeli ustvarjati nekatera najbolj znana imena svetovne in spletne medijske scene, kot je Discovery Channel (primer na tem posnetku zaslona). IGTV so za svojega vzeli tudi že nekateri vplivneži z Instagrama, na primer Kim Kardashian. Čeprav je aplikacija izšla šele pred manj kot enim dnevom, so vsebine za IGTV že začeli ustvarjati nekatera najbolj znana imena svetovne in spletne medijske scene, kot je Discovery Channel (primer na tem posnetku zaslona). IGTV so za svojega vzeli tudi že nekateri vplivneži z Instagrama, na primer Kim Kardashian. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

IGTV prinaša tudi funkcijo, ki jo pogreša marsikateri uporabnik Instagrama, in sicer drsnik, s katerim je mogoče videoposnetke prevrteti naprej in nazaj. Na Instagramu je treba posnetek, če želimo znova videti določen odlomek, namreč še enkrat pogledati v celoti, na IGTV pa to seveda ne bi bilo smotrno, saj dolžina videoposnetkov ni omejena na eno minuto, temveč so ti lahko precej daljši.

Ryan Rodrigez Trendi Šestletni sin Slovenke z Instagram objavo zasluži tudi 1.500 evrov #foto #video

IGTV se podaja v neznane vode, saj je gledanje daljših videoposnetkov na pametnem telefonu v pokončni postavitvi še razmeroma nepreizkušeno področje. Video v tem formatu bo namreč predstavljal velik izziv za ustvarjalce vsebin, saj bo treba iznajti nove načine, kako s pokončno sliko narediti spodobno alternativo ležeči, ki lahko prikaže veliko več relevantnih informacij. 

Nekateri najzgodnejši uporabniki IGTV, ki so bili do zdaj aktivni le na Instagramu, so nad potencialom IGTV precej navdušeni in že napovedujejo daljše ter bolj kakovostne vsebine.  Nekateri najzgodnejši uporabniki IGTV, ki so bili do zdaj aktivni le na Instagramu, so nad potencialom IGTV precej navdušeni in že napovedujejo daljše ter bolj kakovostne vsebine.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Prva platforma za objavljanje videoposnetkov, ki lahko resneje ogrozi monopol YouTuba?

Če komu, potem lahko to uspe Instagramu z aplikacijo IGTV. Prednost Instagrama oziroma IGTV v primerjavi z drugimi platformami, ki so YouTube napadale v preteklosti, je namreč baza uporabnikov.

Instagram jih ima že skoraj milijardo, med njimi pa je tudi ogromno ustvarjalcev vsebin, ki so sicer prisotni tudi na YouTubu, vendar imajo na Instagramu precej večje občinstvo. 

Aplikacijo IGTV, na fotografiji je njena ikona oziroma logotip, je že mogoče prenesti na pametne telefone z operacijskim sistemom Android in pametne telefone iPhone. Na fotografiji direktor Instagrama Kevin Systrom. Aplikacijo IGTV, na fotografiji je njena ikona oziroma logotip, je že mogoče prenesti na pametne telefone z operacijskim sistemom Android in pametne telefone iPhone. Na fotografiji direktor Instagrama Kevin Systrom. Foto: Instagram

Vprašanje je, ali bodo ustvarjalci vsebin svoj čas pripravljeni nameniti IGTV takoj zdaj, saj platforma v nasprotju z Instagramom in predvsem YouTubom trenutno še ne omogoča prikazovanja oglasov, številni ustvarjalci vsebin pa živijo od oglaševalskega denarja. 

Oglasov na začetku ne bo zato, ker želi IGTV najprej zgraditi uporabniško skupnost in ustvarjalcem vsebin šele nato ponuditi priložnost za monetizacijo, je na predstavitvi aplikacije pojasnil prvi mož Instagrama Kevin Systrom. "Oglasi so seveda logično nadaljevanje poti za IGTV - ustvarjalci vsebin morajo živeti od nečesa," je še dejal.

Preberite tudi:

Simone Giertz Digisvet Oddahnilo si je milijon ljudi: priljubljena Švedinja je preživela YouTube Digisvet Na YouTube prihaja pomembna novost, ki je bo vesel marsikdo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin