Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
4. 3. 2016,
13.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

FBI Apple računalniška varnost varovanje zasebnosti Google Microsoft Twitter eBay Facebook Mozilla Yahoo WhatsApp Silicijeva dolina

Petek, 4. 3. 2016, 13.08

7 let, 12 mesecev

Vsa Silicijeva dolina stopila skupaj v podporo Applu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kar 32 velikih ameriških visokotehnoloških podjetij, ki so na trgu sicer ostri tekmeci, je podprlo Apple v sporu z zveznimi preiskovalci, ki zahtevajo odpravo nekaterih varnostnih funkcij iPhona.

Pomembne internetne in tehnološke družbe iz Silicijeve doline, med njimi Twitter, Amazon, AirBnb, Intel, LinkedIn, eBay in Yahoo, ki sicer niso neposredno vpletene v pravno bitko med Applom in FBI, so kalifornijskemu sodišču, kjer Apple ugovarja zahtevi zveznih preiskovalcev, prostovoljno oddale več spisov. Upajo, da bodo sodišču z njima podrobneje pojasnili pomembne okoliščine, na katere se sklicuje Apple. Obramba temeljnega načela je tekmece združila v isti tabor To je eden od redkih primerov, v katerih ameriške visokotehnološke družbe, ki na trgu neizprosno tekmujejo med seboj, spontano in enotno zagovarjajo enako stališče. Applova stališča, predvsem tisto, da bi omilitev zaščite na telefonu iPhone odprla možnosti za druge posege, ki bi pomenili nepopravljivo škodo za varovanje podatkov in uporabniške zasebnosti, zagovarjajo tudi mnogi pravni strokovnjaki, aktivisti in potrošniške skupine.

Skrbi jih tudi, da bi neugoden izid za Apple lahko opogumil vlade drugih držav, da od (ameriških) tehnoloških proizvajalcev zahtevajo podobne posege.

Med tistimi, ki so se odkrito in formalno postavili v bran Applovim stališčem, je tudi Salihin Kondoker, mož ene od ranjenih v decembrskem napadu v San Bernardinu, v katerem je terorist ubil 14 ljudi. Prav teroristov iPhone 5c je eden izmed tistih, ki jih preiskovalci s svojo zahtevo želijo odpreti.

Varno elektronsko shranjevanje občutljivih podatkov ni več razkošje, temveč nuja V enem od dokumentov so visokotehnološka in internetna podjetja med drugim zapisala, da FBI do Appla izvaja strategijo, ki "je ne omejujejo nobene pravne omejitve", in da je "nevarnost, ki jo prinaša prisiljevanje tehnoloških družb v nižanje varnosti njihovih izdelkov zaradi zagotavljanja nadzora, prevelika". Microsoftovi in Googlovi odvetniki so med drugim zapisali, da je v obdobju, "ko shranjevanje občutljivih osebnih in poslovnih podatkov ni več razkošje, temveč nuja, tudi varovanje teh podatkov postalo nuja". FBI: Apple ni odgovoren za skrb za javno varnost, to je naše delo Zvezni preiskovalci medtem vztrajajo, da Apple s svojimi dejanji in stališči ovira legitimno preiskavo terorističnega dejanja. "Apple ni odgovoren za skrb za javno varnost, to je naše delo," je pred odborom za pravosodje v spodnjem domu ameriškega kongresa povedal direktor FBI James Comey.

Ne spreglejte