SiolNET. Digisvet Novice
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Hitro mobilno omrežje 4G+ Telekoma Slovenije se širi

Velik plus za omrežje 4G Telekoma Slovenije

1,20

termometer

Telekom SLovenije
Foto: Siol.net

Dostop do najhitrejše različice mobilnega omrežja četrte generacije, to je 4G+, Telekom Slovenije že zdaj zagotavlja več kot tretjini prebivalstva, ta delež pa ves čas raste.

Potem ko so pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju s signalom svojega mobilnega omrežja četrte generacije (4G/LTE) dosegli že več kot 98 odstotkov slovenskega prebivalstva, so letos to omrežje začeli nadgrajevati še z naprednejšo in predvsem hitrejšo različico 4G+.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je njihovo omrežje 4G+ (LTE Advanced) že zdaj dostopno več kot 35 odstotkom prebivalstva. Omrežje bodo nadgrajevali povsod, kjer se bo izkazala potreba za to, te pa ne bo povsod, kjer že zdaj omrežje 4G zagotavlja ustrezne zmogljivosti.

Do 450 megabitov v sekundi do uporabnika

Tehnologija 4G+ na primerno opremljenih napravah omogoča tudi do trikrat večje hitrosti v smeri do uporabnika v primerjavi z že tako hitrimi omrežji 4G. Uporabniki tako lahko pričakujejo hitrosti do 450 megabitov v sekundi v smeri do njih in do 50 megabitov v sekundi v smeri od njih v širni internetni svet.

Končna hitrost, ki jo uporabnik doseže v omrežju 4G+, je odvisna od razpoložljivih in uporabljenih frekvenčnih pasov. Decembra lani so strokovnjaki Telekoma Slovenije med preizkušanjem omrežja LTE 4G+ v zunanjih pogojih na LTE-mobilnem terminalu kategorije 16 (Cat16) dosegli hitrost prenosa podatkov kar 881 megabitov v sekundi. To so dosegli z uporabo frekvenčnih pasov 1.800 in 2.600 megahercev.

Če na zaslonu zagledate plus (in nimate Appla), ste že priključeni

Večina mobilnih telefonov srednjega in višjega razreda v ponudbi Telekoma Slovenije 4G+ že podpira, pri tem pa se znak 4G+, kadar omrežje preklopi na to tehnologijo, večinoma tudi izpiše na zaslonih.

To žal ne velja za Applove mobilne telefone iPhone, ki ohranijo oznako LTE tudi, ko so priključeni na omrežje 4G+.

Uporabnikom ustrezno opremljenih mobilnih naprav za priklop v omrežje 4G+ ni treba narediti ničesar. Ti se namreč samodejno priklopijo, ko je omrežje 4G+ na voljo.

Pri Telekomu Slovenije so z omrežjem 4G+ najprej nadgradili kraje, kjer se zaradi množičnih prireditev zbira večje število ljudi. Prav pri visoki koncentraciji uporabnikov pride do izraza veliko večja zmogljivost omrežij 4G+, so še sporočili iz Telekoma Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin