Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 7. 2018,
12.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

monopol Android Evropska komisija Alphabet Google

Sreda, 25. 7. 2018, 12.50

5 let, 9 mesecev

Google kljub zajetni evropski kazni z velikim dobičkom

"Večmilijardna evropska kazen je za Google kot plačilo kazni za napačno parkiranje"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Google | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tako je visoko evropsko kazen, ki grozi Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja, v luči njihovih najnovejših poslovnih rezultatov komentiral analitik Brian Wieser iz družbe Pivotal Research.

Družba Alphabet, ki ima v svojem portfelju tudi vseprisotno družbo Google, je v najnovejših poslovnih rezultatih za drugo letošnje trimesečje prikazala dobiček v višini 3,2 milijarde ameriških dolarjev (2,8 milijarde evrov).

Že tako spoštovanja vredni dobiček dobi še dodatno težo ob upoštevanju dejstva, da so pri Alphabetu že odšteli 4,34 milijona evrov, kolikor bo po sklepu evropskih oblasti Google kaznovan zaradi favoriziranja svojih storitev v operacijskem sistemu Android.

Borza se je odzvala z rastjo cene delnic Alphabeta

Tako lepe številke so razveselile in opogumile naložbenike in borzo, zato so se delnice Alphabeta po objavi rezultatov podražile za več kot pet odstotkov.

Očitno so Wieserjeve besede, s katerimi je nakazal, da za Google in Alphabet sicer ogromne 4,34 milijarde evrov le niso znesek, ki bi jih spravil na kolena, utemeljene.

Odlični poslovni rezultati družbe Alphabet, katere del je tudi Google, že upoštevajo 4,34 milijarde evrov kazni, ki jo je Evropska komisija izrekla Googlu zaradi izrabe prevladujočega položaja z operacijskim sistemom Android. | Foto: Reuters Odlični poslovni rezultati družbe Alphabet, katere del je tudi Google, že upoštevajo 4,34 milijarde evrov kazni, ki jo je Evropska komisija izrekla Googlu zaradi izrabe prevladujočega položaja z operacijskim sistemom Android. Foto: Reuters

Internetno oglaševanje strmo navzgor

Alphabet je v drugem letošnjem trimesečju ustvaril 32,66 milijarde ameriških dolarjev (okrog 28,4 milijarde evrov) prihodkov. Levji delež, to je 28 milijard ameriških dolarjev (približno 24,3 milijarde evrov), so ustvarili s svojo temeljno dejavnostjo - internetnim oglaševanjem.

Še en razlog za zadovoljstvo je, da so letos njihovi prihodki od oglaševanja v drugem četrtletju za skoraj 24 odstotkov večji kot v enakem obdobju lani.

Kdo bo prvi do bilijona?

V dirki do bilijona ameriških dolarjev (približno 870 milijard evrov) vredne tržne vrednosti podjetja še vedno vodi Apple, ki je premagal že 94,4 odstotka te poti. Alphabet je na krilih svojega uspešnega poslovanja zrasel na nekaj več kot 835 milijard dolarjev (približno 725 milijard evrov), kar ga uvršča med Amazonom, ki je vreden 874 milijard ameriških dolarjev (približno 760 milijard evrov) in Microsoftom, katerega tržna kapitalizacija je vredna 815 milijard ameriških dolarjev (okrog 708 milijard evrov).

Ne spreglejte