Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
26. 3. 2020,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

Natisni članek

Korona nasvet mobilno omrežje širokopasovni dostop mikrovalovna pečica VoWiFi brezžične povezave WiFi

Četrtek, 26. 3. 2020, 4.01

4 leta, 1 mesec

Ker ostajamo doma, internetni promet močno narašča

Vam nagaja domači WiFi? Izklopite mikrovalovko!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

mikrovalovna pečica | Tudi mikrovlovna pečica lahko med svojim delovanjem zmoti delovanje brezžičnega omrežja (WiFi). | Foto Thinkstock

Tudi mikrovlovna pečica lahko med svojim delovanjem zmoti delovanje brezžičnega omrežja (WiFi).

Foto: Thinkstock

Za stalno komunikacijo v obdobju, ko z osamitvijo skušamo zajeziti epidemijo, se močno zanašamo na svoj širokopasovni dostop in domače brezžično omrežje WiFi. Na tega vpliva veliko dejavnikov, tudi takšni, na katere morda ne pomislimo takoj.

Operaterji po vsem svetu, tudi pri nas, poročajo o veliki rasti prometa, ki jo z veliko truda obvladujejo brez večjih težav.

Telekom Slovenije
Novice Mobilni operaterji v en glas: Delamo vse za nemoteno delovanje omrežja

Medtem ko operaterji, ki sicer zaradi konkurence neradi razkrivajo absolutne številke, praviloma poročajo o večdesetodstotnih povečanjih podatkovnega prenosa tako v stacionarnih kot tudi mobilnih omrežjih (kljub temu, da so mnogi ponudniki pretočnih vsebin zmanjšali kakovost slike in s tem prispevali k manjšanju obremenitev), Facebook poroča, da se je v nekaterih delih njegovega omrežja povečal tudi do desetkrat.

Zanesljive povezave so zlasti med epidemijo izjemno pomembne

Zavedajoč se pomena ohranjanja učinkovite in zanesljive komunikacije predvsem v teh časih, ko mnogi delajo od doma, če je le mogoče, tudi telekomunikacijski regulatorji javnosti svetujejo, kako ohraniti kakovostno povezavo – tudi na delu domačega brezžičnega omrežja.

koronavirus prazna šola
Novice Eksplozivna rast digitalnih učilnic in internetnega prometa v Sloveniji

Eden od teh nasvetov, ki ga je te dni povzel tudi britanski regulator Ofcom, je, da se je treba izogibati uporabi mikrovalovne pečice, ko uporabljamo brezžično omrežje WiFi.

Na tleh ni najboljše

Za kakovost signala brezžičnega omrežja je zelo pomembna postavitev usmerjevalnika, ki signal oddaja. Umakniti ga je treba od sten in vseh naprav, ki bi lahko zmotile njegov signal – brezvrvični telefoni, halogenske žarnice, zvočniki, zasloni, televizijski sprejemniki …

Ravno tako je za kakovost brezžične povezave neprimerljivo boljše, če usmerjevalnik postavimo na mizo (ali še višje) in ne na tla. Za zagotavljanje dobrega signala WiFi tudi v najbolj oddaljenih kotičkih večjega stanovanjskega prostora pa so zelo dobrodošli pripomočki repetitorji signala.

WiFi, omrežje, ojačevalnik, signal, Fritz! Repeater 1750E
Novice Z repetitorjem in/ali vtičnico pride brezžični signal tudi do najbolj skritega kotička stanovanja ali hiše
FRITZ!Repeater 3000
Novice Najzmogljivejši fritz, ki naredi konec odročnim bivalnim kotičkom brez brezžičnega signala

Če slike ne potrebujete, jo izklopite

Videoklicev morda ni najbolje začenjati točno na pol ure ali na polno uro, ker takrat se praviloma začenjajo konferenčni klici, videokonference in mnogi drugi dogodki, ki ne varčujejo s pasovno širino.

Če pa nam zadošča samo zvok (ali natipkana beseda) in ne potrebujemo slike v komunikaciji, tudi s tem občutno razbremenimo omrežje. Kjer je mogoče in smiselno, poskusite klic opraviti prek stacionarnih telefonskih omrežij, ki so praviloma precej manj obremenjena kot mobilna.

Za kakovost brezžične povezave je neprimerljivo boljše, če usmerjevalnik postavimo na mizo (ali še višje) in ne na tla.  | Foto: Za kakovost brezžične povezave je neprimerljivo boljše, če usmerjevalnik postavimo na mizo (ali še višje) in ne na tla.

Pomagajte mobilnemu omrežju – uporabite VoWiFi

Za razbremenitev mobilnega omrežja britanski telekomunikacijski regulator svetuje uporabo storitve VoWiFi (Voice Over WiFi), v Sloveniji jo kot trenutno še vedno edini telekomunikacijski mobilni operater svojim naročnikom mobilne telefonije s telefoni, ki VoWiFi podpirajo, ponuja Telekom Slovenije.

snemanje telefon
Novice Telekom Slovenije prvi pri nas omogoča tudi klice prek brezžičnega omrežja WiFi

Svetujejo tudi odklop iz omrežja naprav, ki omrežja WiFi ne uporabljajo, kajti več povezanih naprav praviloma pomeni nižje hitrosti prenosa v brezžičnem omrežju. Mnoge od njih, čeprav jih ne uporabljamo, včasih delujejo v ozadju in jemljejo pasovno širino.

Ne spreglejte