SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA prepovedali prodajo nekaterih starejših iPhonov

4

termometer

Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) s sedežem v Washingtonu je prepovedala uvoz in prodajo nekaterih starejših različic Applovih pametnih mobilnikov iPhone in tablic iPad v ZDA.

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je s to včerajšnjo sodno odločitvijo dosegel vmesno zmago v dolgotrajnem patentnem boju z ameriškim tekmecem Apple. Po mnenju nekaterih analitikov bo Apple, ki še ima možnost pritožbe na razsodbo ITC-ja, zaradi tega poraza morda bolj naklonjen temu, da bi vsaj nekatere odprte patentne spore z južnokorejskim tekmecem začel reševati z medsebojnimi pogajanji. Odprta pot k pogajanjem? Do zdaj je šlo namreč ameriškemu tehnološkemu velikanu bolje v patentni vojni, zato je imel manj razlogov za pristop k pogajanjem, je pojasnil neodvisni analitik Rob Enderle. Torkova prepoved se nanaša na iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, iPad 3G in iPad 2 3G. Gre sicer za starejše različice iPhonov in iPadov, vendar pa Enderle meni, da bo Samsung verjetno raziskal možnosti za podobno prepoved tudi novejših modelov.

V Samsungu pozdravili razsodbo

V Samsungu so razsodbo v obravnavanem primeru, ki je bil sprožen avgusta 2011, pozdravili kot dokaz Applove zgodovine brezplačnega izkoriščanja nekaterih Samsungovih tehnoloških inovacij, v Applu pa se za zdaj na torkovo odločitev ITC-ja še niso odzvali.

Apple je sicer že pred časom na okrožnem sodišču v San Joseju v Silicijevi dolini podal zahtevo za uvrstitev najnovejše različice Samsungovega paradnega pametnega mobilnika Galaxy S4 na seznam naprav, proti katerim je vložil tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov. Sodnik Paul Grewal bo o tem odločal 25. junija. Novica o odločitvi ITC-ja je prišla prav na dan, ko je Bela hiša poudarila nujnost ukrepanja proti zlorabam patentnega sistema z vidika naraščajočega števila patentnih tožb med tehnološkimi podjetji. Ta se namreč zaradi tega več ukvarjajo s tožbami in obrambnimi prevzemi kot z raziskavami in razvojem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin