Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
11.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple Samsung iPhone

Sreda, 5. 6. 2013, 11.03

7 let, 12 mesecev

V ZDA prepovedali prodajo nekaterih starejših iPhonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) s sedežem v Washingtonu je prepovedala uvoz in prodajo nekaterih starejših različic Applovih pametnih mobilnikov iPhone in tablic iPad v ZDA.

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je s to včerajšnjo sodno odločitvijo dosegel vmesno zmago v dolgotrajnem patentnem boju z ameriškim tekmecem Apple. Po mnenju nekaterih analitikov bo Apple, ki še ima možnost pritožbe na razsodbo ITC-ja, zaradi tega poraza morda bolj naklonjen temu, da bi vsaj nekatere odprte patentne spore z južnokorejskim tekmecem začel reševati z medsebojnimi pogajanji. Odprta pot k pogajanjem? Do zdaj je šlo namreč ameriškemu tehnološkemu velikanu bolje v patentni vojni, zato je imel manj razlogov za pristop k pogajanjem, je pojasnil neodvisni analitik Rob Enderle. Torkova prepoved se nanaša na iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, iPad 3G in iPad 2 3G. Gre sicer za starejše različice iPhonov in iPadov, vendar pa Enderle meni, da bo Samsung verjetno raziskal možnosti za podobno prepoved tudi novejših modelov.

V Samsungu pozdravili razsodbo

V Samsungu so razsodbo v obravnavanem primeru, ki je bil sprožen avgusta 2011, pozdravili kot dokaz Applove zgodovine brezplačnega izkoriščanja nekaterih Samsungovih tehnoloških inovacij, v Applu pa se za zdaj na torkovo odločitev ITC-ja še niso odzvali.

Apple je sicer že pred časom na okrožnem sodišču v San Joseju v Silicijevi dolini podal zahtevo za uvrstitev najnovejše različice Samsungovega paradnega pametnega mobilnika Galaxy S4 na seznam naprav, proti katerim je vložil tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov. Sodnik Paul Grewal bo o tem odločal 25. junija. Novica o odločitvi ITC-ja je prišla prav na dan, ko je Bela hiša poudarila nujnost ukrepanja proti zlorabam patentnega sistema z vidika naraščajočega števila patentnih tožb med tehnološkimi podjetji. Ta se namreč zaradi tega več ukvarjajo s tožbami in obrambnimi prevzemi kot z raziskavami in razvojem.

Ne spreglejte