Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija hekerski napad

Petek, 10. 6. 2011, 20.04

8 let

V Španiji aretirali domnevne napadalce na Sonyjevo in več drugih strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španska policija je sporočila, da je prijela tri hekerje iz hekerske skupine Anonymous, ki so osumljeni spletnih napadov na spletno trgovino Sony Playstation.

Omenjena skupina naj bi med drugim izvajala napade tudi na vladne spletne strani v Egiptu, Libiji in Iranu.

Spletni napadi zaradi političnega aktivizma Aretirana trojica informacijsko tehnoloških strokovnjakov naj bi predstavljala vodstvo španske veje skupine Anonymous, tako imenovane "hektivistične" skupine, ki izvaja spletne napade zaradi svojega političnega aktivizma.

Omenjene tri hekerje so prijeli v Barceloni, Valencii in Almerii. Eden od osumljencev, star 31 let, je na svojem domu v Gijonu imel strežnik za izvajanje napadov na vladne, finančne in podjetniške spletne strani po vsem svetu.

Dva naj doma ne sploh ne bi imela internetne povezave, ampak sta za to zlorabljala slabo zavarovana brezžična omrežja Wi-Fi svojih sosedov.

Aretirani so osumljeni hekerskega napada na spletno trgovino Sony Playstation ter na spletne strani bank BBVA in Bankia, italijanskega energetskega podjetja Enel ter vlad Egipta, Alžirije, Libije, Irana, Čila, Kolumbije in Nove Zelandije. Napadli naj bi tudi špansko volilno komisijo, katalonsko policijo in sindikat UGT.

Pri tem še ni jasno, ali so aretirani osumljeni tudi v zvezi z obsežnimi aprilskimi napadi na spletne strani japonskega podjetja Sony.

Napadi ohromili Playstation Network Sony je konec aprila doživel hekerski vdor v svojo spletno storitev Playstation Network in spremljajočo storitev Qriocity, pri čemer so bili kraji izpostavljeni osebni podatki več kot 100 milijonov uporabnikov.

Sony je po napadu storitvi zaprl in povečal zaščito ter nato šele junija ponovno v celoti vzpostavil storitev Playstation Network, razen na Japonskem ter v Hong Kongu in Južni Koreji.

Poleg tega je bilo v zadnjih tednih napadenih tudi več drugih spletnih storitev oziroma strani Sonyja in njegovih enot po vsem svetu.

Omenjena hekerska skupina je sicer sporočila, da ni napadla omenjenih Sonyjevih spletnih storitev, da pa ne more izključiti možnosti, da so za to odgovorni kateri njeni člani.

Po navedbah španske policije je skupina Anonymous organizirana v obliki neodvisnih celic, ki se usklajujejo za hkratne napade na spletne strani.

Pogosti t. i. DOS-napadi Običajno gre za tako imenovane DOS-napade, pri katerih se množica v internet povezanih računalnikov, nad katerimi so hekerji s pomočjo zlonamernih kod poprej uspeli pridobiti nadzor, istočasno poveže na napadeno stran in posledično zaradi preobremenitve povzroči njeno nedostopnost.

Policija je preiskavo sprožila oktobra, potem ko je ministrstvo za kulturo vložilo pritožbo zaradi spletnih napadov, do katerih je prišlo v času nasprotovanja zakonodaji, ki naj bi omejila prenose nezakonitih vsebin z interneta.

Gre sicer za prvo operacijo španske policije proti skupini Anonymous, ki je bila doslej podobnih policijskih operacij deležna le v ZDA in Veliki Britaniji. Skupina namreč uporablja napredne varnostne ukrepe za ohranitev anonimnosti.

Ne spreglejte