SiolNET. Digisvet Novice
1,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Slovenec, ki je ključno prispeval k ameriškemu vesoljskemu programu

Umrl je v ZDA živeči slovenski znanstvenik Anton Mavretič

1,53

termometer

Anton Mavretič
Anton Mavretič med obiskom Slovenije leta 2013 Foto: STA

Umrl je slovenski znanstvenik Anton Mavretič, ki je živel in delal v ZDA. Posvečal se je razvoju vesoljskih tehnologij, intenzivno pa je deloval tudi na področju promocije znanosti v Sloveniji in svetu.

Mavretič se je rodil leta 1934 v Boldražu pri Metliki, jeseni 1957 pa je v Ljubljani začeti študirati elektrotehniko, nadaljeval pa v ameriškem Denverju. Posvečal se je razvoju vesoljskih tehnologij na najbolj prestižnih izobraževalnih ustanovah, kot so Massachusetts Institute of Technology, Harvard University in Boston University.

Z znanstvenim in inženirskim delom je prispeval ključno znanje za uspešno uresničitev ciljev plovil ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2.

Bil je tudi dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2015 mu je predsednik republike Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 23.11.2019. ob 09:11 +2 0

  Žal je odšel še en velik Slovenec, domoljub, znanstvenik in velik poštenjakar, takšen kot jih je v SLO vedno manj...bil je zelo aktiven tudi v SLO svetovnem kongresu, KER JE ŽELEL POMAGATI TUDI SLO ZNANOSTI in jo bolj povezati s svetom in obenem je veliko delal v ZDA za promocijo SLO v svetu...

  +2 0
 • egi / 23.11.2019. ob 10:06 0 - 1

  poudarek je na "Borut Pahor podelil..."....

  0 - 1
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin