Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows Matic Tomšič

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 17.07

8 let

To je bilo resnično poslanstvo Minolovca in Pasjanse

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Microsoft iger, ki jih poznajo praktično vsi - Minolovca, Pasjanse, Src -, v operacijski sistem Windows ni vključil le za zabavo, temveč zato, da bi se uporabniki čim hitreje navadili dela z miško.

Minolovec (Minesweeper), Pasjansa (Solitaire), Srca (Hearts), pa tudi Kralj (FreCell) so morda najbolj igrane priložnostne igre vseh časov. Microsoft jih je, domnevno za oddih med drugimi opravili, priložil operacijskima sistemoma Windows 3.0 (1990, prvi pojav Pasjanse) oziroma Windows 3.1(x) (1992, debi preostale trojice). Pa so bile res namenjene le preganjanju dolgčasa ali je bilo njihovo poslanstvo veliko pomembnejše?

Kako starega psa naučiti novih trikov Ko je Microsoft leta 1990 izdal Windows 3.0, je bilo precej uporabnikov osebnih računalnikov navajenih na vnašanje ukazov prek tipkovnice, ne miške. Mnogo jih je namreč še vedno uporabljalo operacijske sisteme, ki niso imeli grafičnih vmesnikov, kot je bil MS-DOS.

Microsoft je to želel spremeniti, zato je Windows 3.0 priložil digitalno različico igre Pasjansa (Solitaire), ki jo ljudje sicer igramo že več kot 200 let. Njen namen? Uporabnike navaditi na uporabo miške kot primarne metode za izpolnjevanje ukazov v operacijskem sistemu. Pasjansa uporabnika namreč spodbuja h klikanju z levim gumbom miške in držanjem gumba ter vlečenjem kart čez računalniški zaslon.

Minolovec (Minesweeper), ki je premiero doživel s priljubljenim operacijskim sistemom Windows 3.1, je interakcijo z miško popeljal še korak dlje. Za uspešno določanje kvadratkov, pod katerimi se skrivajo mine, je namreč treba uporabljati tudi desno miškino tipko. Microsoft je z Minolovcem dosegel, da je izmenična uporaba levega in desnega gumba miške uporabnikom zlezla pod kožo.

Karte so bile za Windows veliko pomembnejše, kot bi mislili Tudi preostali igri s kartami, Srca in Kralj, v zgodnejših različicah Microsoftovih "Oken" nista bili za okras. Srca (Hearts) so izšla v dodelani izdaji Windows 3.1 z imenom Windows for Workgroups 3.1, ki je podpirala povezovanje po lokalni mreži. Namen Src je bil, da uporabnike navdušijo ne le nad igranjem v mnogo, temveč tudi pripravijo na nadaljnjo uporabo omrežnih funkcij Windows 3.1.

Kralj (FreCell), ki je bil izdan skupaj v zabavnem kompletu Microsoft Entertainment Pack Volume 2 za Windows 3.1, pa je bil tako igra kot preizkus nove Microsoftove programske infrastrukture. Bil je namreč v paketu s knjižico ukazov Win32, ki je na sicer 16-bitnih Windows 3.1 omogočala poganjanje 32-bitnih programov. Kralj je igral vlogo indikatorja – če je uporabnik knjižico Win32 namestil pravilno, je deloval, sicer ne.

Legendarne kvartopirske igre in sodobni Windowsi Microsoft je v nadaljnjih izdajah operacijskega sistema Windows izbor privzetih iger razširil in nato spet krčil, dokler z izidom različice Windows 8 ni ostala nobena igra več. Zbirko iger s kartami in Minolovca je bilo sicer mogoče prenesti z digitalnega servisa Windows Store, a je bilo igranje brez prikazovanja nadležnih oglasov mogoče le, če je uporabnik za to plačal.

Z Windows 10 se je Pasjansa v obliki zbirke Solitaire Collection, ki vključuje več različic te igre s kartami (Srca, Klondike, Pajek, Piramida) znova vrnila na namizje. Preostale igre je mogoče poiskati v Windows Store in prenesti brezplačno, a večina ponuja nakupe v aplikaciji.

Ne spreglejte