Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 12. 2020,
19.21

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

9

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin

Petek, 25. 12. 2020, 19.21

3 leta, 3 mesece

Svarilo strokovnjaka: "Odrasli možje bodo jokali"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

9

Bitcoin | Bitcoin je danes približno za tri ure presegel cenovni mejnik 20.000 evrov. | Foto Unsplash

Bitcoin je danes približno za tri ure presegel cenovni mejnik 20.000 evrov.

Foto: Unsplash

Kriptovaluta bitcoin nadaljuje s podiranjem cenovnih rekordov. Potem ko je pred devetimi dnevi končno premagal psihološko mejo 20 tisoč ameriških dolarjev, je bitcoinu, ki je v zadnjem mesecu dni poskočil za skoraj 30 odstotkov, enak podvig danes za krajši čas uspel še v evrih. Rast bitcoina sicer ne prepriča znanega kanadskega poslovneža in vlagatelja, ki je na božični večer napovedal "brutalne" čase za to kriptovaluto in vse, ki so vanjo vložili svoj denar. 

Parcela Merlak
Novice Slovenski bogataš oživil zaraščeno parcelo v Portorožu

66-letni Kevin O'Leary, ki ga svetovna javnost najverjetneje najbolj pozna po nastopanju v resničnostni oddaji Posel mojega življenja (Shark Tank), sicer pa je (bil) ustanovitelj tehnološkega podjetja SoftKey, ki ga je bogato prodal velikanu industrije igrač Mattelu, in vlagatelj, kriptovaluti bitcoin napoveduje temne čase.

Tako se je v zadnjem mesecu dni gibala cena kriptovalute bitcoin. Odločilen je bil 16. december, ko je bitcoin prvič v enajstletni zgodovini obstoja poskočil prek 20 tisoč ameriških dolarjev. Graf smo si izposodili pri kriptomediju Coindesk. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Tako se je v zadnjem mesecu dni gibala cena kriptovalute bitcoin. Odločilen je bil 16. december, ko je bitcoin prvič v enajstletni zgodovini obstoja poskočil prek 20 tisoč ameriških dolarjev. Graf smo si izposodili pri kriptomediju Coindesk. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Bitcoin je za finančne trge trenutno povsem postranskega pomena in zaradi volatilnosti ter grožnje regulatorjev neprivlačen za večino institucionalnih vlagateljev, je za ameriški medij CNBC na božični večer povedal O'Leary. 

Bitcoin
Novice Zgodovinski dan za bitcoin: padla je magična meja!

Osredotočil se je predvsem na regulatorni pritisk na bitcoin. Ameriške oblasti so pred kratkim namreč napovedale nove ukrepe, z uvedbo katerih bi lahko vlada lažje sledila transakcijam bitcoina in dodatno preverjala identiteto lastnikov bitcoinov. 

Kot je pojasnil O'Leary, ga skrbi dan, ko se bodo regulatorji resno spravili na bitcoin. "Odrasli možje bodo jokali, ko se bo to zgodilo. To bo izguba kapitala, kot je svet še ni videl, brutalno bo," je posvaril O'Leary. 

Kevin O'Leary | Foto: Reuters Foto: Reuters Kevin O'Leary se je pred leti podal tudi v politiko. Leta 2017 je bil celo glavni kandidat za prevzem funkcije prvaka kanadske konservativne stranke, a je iz volilne tekme izstopil samo mesec dni pred volitvami. Motilo ga je, da v rodnem Quebecu ni imel velike podpore. 

Njegovo opozorilo sicer prihaja v času, ko v bitcoin kot varovalko pred inflacijo prihaja vse več institucionalnega denarja. Stomilijonske zneske v bitcoin vlagajo podjetja, kot so PayPal, MicroStrategy, GrayScale. O'Leary, kljub temu pa trdi, da bitcoin na finančne trge ne vpliva in da ti ne bi reagirali niti, če bi vrednost najbolj prepoznavne kriptovalute nenadoma narasla za dva tisoč odstotkov. 

Pablo Escobar
Novice Nora trditev iz klana zloglasnega kralja mamil Pabla Escobarja

Kevin O'Leary je sicer dolgoletni skeptik glede bitcoina, ki je v preteklosti večkrat posvaril pred volatilnostjo te kriptovalute, a je znan tudi po tako imenovanem "cikcakanju".

Včasih je že bil lastnik bitcoinov, a jih je kasneje prodal, zaradi česar mu nekateri očitajo, da je zdaj zgolj zagrenjen, ker se je bitcoinov znebil pred eksplozijo cene. Le nekaj tednov pred zgornjim svarilom je tudi izjavil, da bi v bitcoin sklad lahko prenesel pet odstotkov svojega premoženja, a pod pogojem, da bi bil tak sklad regulirala ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo. 

Kaj se je ta teden še zgodilo v kriptosvetu

Foto: ZDnet | Foto: Foto: ZDnet
Livecoin, znana ruska borza s kriptovalutami, je na božični večer na spletni strani borze objavila obvestilo (foto zgoraj), da so jih napadli hekerji in da so izgubili dostop do vseh računalniških sistemov, povezanih z borzo, ter s tem tudi dostop do kriptovalut uporabnikov. Hekerji naj bi na skrivaj prevzeli nadzor nad sistemom, navili ceno bitcoina za desetkrat in ga prodali, nato pa sesuli Livecoin, ki še vedno ni dosegljiv.

Zrušila se je cena XRP oziroma rippla, po tržni kapitalizaciji četrte največje kriptovalute. Nekateri že ugibajo, da je to morda začetek konca rippla, ki ima težave na vseh frontah - na eni strani nad podjetjem Ripple, ki izdaja kriptovaluto in skrbi za istoimensko omrežje, visi tožba ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo, na drugi pa nekatere največje svetovne borze s kriptovalutami resno pretehtavajo možnost, da bi onemogočile trgovanje z ripplom. 

Preberite tudi:

Damian Merlak
Novice Edinstven vpogled v življenje osmega najbogatejšega Slovenca
Nicehash
Novice O njih je pisal ves svet: preživeli so največji rop v zgodovini Slovenije
Ne spreglejte