Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

telekomunikacije oskrba Telekom Slovenije

Torek, 26. 6. 2018, 16.00

5 let, 9 mesecev

Storitev E-oskrba Telekoma Slovenije navdušila predstavnike ciprske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Oskrba na daljavo | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Podjetja in nevladne organizacije zaradi trenda staranja prebivalstva aktivno razvijajo različne rešitve za zdravje in oskrbo na daljavo na domu. Ob tem pa so se na Cipru odločili, da bodo v svojem okolju uvedli rešitev E-oskrbe Telekoma Slovenije.

Na Cipru uvedba E-oskrbe Telekoma Slovenije

Predstavniki ciprske vlade z ministrstva za zdravje in Nikozijske razvojne agencije so se v okviru delovnega obiska v Sloveniji podrobno seznanili s storitvami zdravja in oskrbe na daljavo, ki jih razvija Telekom Slovenije, ter možnostmi prenosa le-teh v njihovo državo.

Eleftherios Loizou, predstavnik vlade Republike Ciper. | Foto: Ana Kovač Eleftherios Loizou, predstavnik vlade Republike Ciper. Foto: Ana Kovač

V Sloveniji potreba po integraciji zdravstvene oskrbe

Telekom Slovenije je v zadnjem letu vzbudil pozornost več držav EU s storitvijo E-oskrba, ki omogoča starejšim, invalidom in osebam s kroničnimi boleznimi daljše in varnejše bivanje na domu.

E-oskrba
Novice Telekom Slovenije je razvil novo inovativno rešitev oskrbe na daljavo za starejše, invalide in kronične bolnike

V okviru obiska je potekala tudi okrogla miza s predstavniki ministrstva za zdravje, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter predstavniki občin, na kateri so spregovorili o učinkih in potrebi glede uvajanja storitev zdravja in oskrbe na daljavo na nacionalnem nivoju.

Na okrogli mizi so sogovorniki predstavili aktivnosti, ki v Sloveniji potekajo za uveljavitev storitev zdravja in oskrbe na daljavo. Na srečanju so bile predstavljene storitve zdravja in oskrbe na daljavo v Sloveniji ter projekt prenosa dobrih praks iz evropskih držav v domače okolje.

V iskanju rešitev za uspešno, učinkovito in dostopno zdravstvo ter oskrbo, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom omogoča bolj varno in samostojno bivanje v domačem okolju, evropske države aktivno sodelujejo pri identificiranju in izmenjavi dobrih praks s področja oskrbe in zdravja na daljavo.

Strokovnjaki na okrogli mizi: Anka Bolka, Aleš Kenda, Tatjana Buzeti, Franci Rokavec in Dominika Oroszy. | Foto: Ana Kovač Strokovnjaki na okrogli mizi: Anka Bolka, Aleš Kenda, Tatjana Buzeti, Franci Rokavec in Dominika Oroszy. Foto: Ana Kovač

Po mnenju strokovnjakov na okrogli mizi bi morale biti navedene storitve dostopne vsem državljanom Slovenije, tako da jih ne bi obravnavali le v okviru zdravstvenih oziroma socialnih ustanov.

V tujini, kjer so te storitve dostopne vsem državljanom, so se stroški urgentnih storitev ter ambulantnega in bolnišničnega zdravljenja znižali za od 22 do 32 odstotkov. Vsi strokovnjaki so opozorili tudi na težave in pomanjkljivosti Zakona o dolgotrajni oskrbi.

E-oskrba na daljavo.
 | Foto: Ana Kovač E-oskrba na daljavo. Foto: Ana Kovač

Uspešen tudi projekt Varni in povezani na domu

"V Telekomu Slovenije se zavedamo pomena zagotavljanja celostnih in dolgoročnih rešitev na različnih področjih poslovanja, delovanja in bivanja. Skupaj s partnerji razvijamo vrhunsko infrastrukturo in mednarodno prepoznavne storitve oskrbe in zdravja na daljavo," je o novostih na področju storitev oskrbe in zdravja na daljavo povedal Peter Pustatičnik, vodja E-zdravja in E-oskrbe na Telekomu Slovenije.

Peter Pustatičnik, vodja E-zdravja in E-oskrbe na
 Telekomu Slovenije. | Foto: Ana Kovač Peter Pustatičnik, vodja E-zdravja in E-oskrbe na Telekomu Slovenije. Foto: Ana Kovač "Te uporabnikom omogočajo daljše in varnejše bivanje na domu, pacientom pa boljšo preventivo, pravočasno obravnavo in opolnomočenje z njihovim aktivnim sodelovanjem pri obvladovanju kroničnih bolezni, boljše izide zdravljenja, manj zapletov in večjo učinkovitost pri preprečevanju smrtnih primerov. Uvedba teh storitev na državni ravni bo zagotovila racionalnejšo rabo virov zdravstvenega in socialnega varstva," je še dodal Pustatičnik. 

Telekom Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije uspešno izvaja tudi projekt Varni in povezani na domu, v okviru katerega skupaj z občinami zagotavlja (so)financiranje storitve E-oskrba. V projekt se je za zdaj vključilo 20 slovenskih občin, ki na ta način občanom zagotavljajo daljše, varnejše in samostojnejše bivanje na njihovem domu.

Vera Pečnik, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije.
 | Foto: Ana Kovač Vera Pečnik, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije. Foto: Ana Kovač

Problem nepoznavanja storitve

E-oskrba je inovativna in modularna rešitev, ki se enostavno in brez velikih vlaganj prilagaja uporabnikovim potrebam. Učinkovito podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih in oseb z demenco pri samostojnejšem bivanju na njihovem domu. Naprava omogoča enostaven in hiter klic ​na pomoč v primeru padca ali nenadne slabosti ter organizacijo pomoči.

Naprava deluje prek detektorja, ki ga uporabnik nosi na sebi. Možna pa je tudi uporaba senzorjev, ki v primeru padca zaznajo, da se oseba ne giblje. Nato se aktivira klic v asistenčni center, ki deluje 24 ur na dan.

E-oskrba na daljavo. | Foto: Ana Kovač E-oskrba na daljavo. Foto: Ana Kovač V Veliki Britaniji oskrbo na daljavo uporablja več kot 16 odstotkov oseb, starejših od 65 let. Po besedah strokovnjakov na okrogli mizi za tem dosežkom v Sloveniji precej zaostajamo.

Eden izmed glavnih razlogov, da se za E-oskrbo ne odloči več ljudi, je strah pred nepoznavanjem storitev, številni tudi menijo, da tovrstnih storitev ne potrebujejo. Pri odločanju za E-oskrbo pa so pogosto težava tudi stroški nakupa in namestitve, ki jih mnogi starejši z nizkimi pokojninami ne zmorejo plačati.

Poleg Telekoma Slovenije so bili soorganizatorji okrogle mize še Razvojni center Srca Slovenije, ki koordinira mednarodni projekt o oskrbi na domu HoCare v Sloveniji, Healthday.si, združenje inovativnih podjetij, ki razvija rešitve zdravja in oskrbe na daljavo, ter ECHAlliance, organizacija, ki združuje deležnike s področja digitalnih rešitev v zdravstvu.

Fotogalerija
1 / 19
Ne spreglejte