Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 2. 2016,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NSA dron ZDA Pakistan Matic Tomšič

Sreda, 17. 2. 2016, 11.50

8 let

So Američani zaradi računalniškega programa pobili več tisoč nedolžnih ljudi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška obveščevalna agencija NSA določanje taktičnih ciljev na Bližnjem vzhodu, ki jih bombardirajo droni, prepušča računalniškemu programu, ta pa pri tem ni zelo uspešen.

Od leta 2004 je bilo v ameriških napadih z brezpilotnimi letali na cilje v Pakistanu ubitih med 2.500 in 4.000 ljudi. Ameriška vlada je napade označila za uspešne, saj je bila večina žrtev ekstremistov in pripadnikov terorističnih celic. Domnevno peščico civilnih žrtev so ZDA prikazale kot pri zatiranju terorizma nujno kolateralno škodo.

Nova analiza že razkritih dokumentov, ki jih je javno razkril Edward Snowden, zdaj kaže, da ni bilo tako. V človekoljubni organizaciji HRDAG (Human Rights Data Analysis Group) poročajo, da ameriške oblasti od leta 2007 za določanje ciljev v Pakistanu uporabljajo računalniški program, ki je povzročil smrti več tisoč nedolžnih ljudi.

SKYNET Program, ki ga je razvila obveščevalna agencija NSA, se imenuje SKYNET. Ameriške oblasti z njim nadzorujejo mobilne komunikacije približno 55 milijonov pakistanskih državljanov. Kot je že lani poročal spletni portal Intercept, je SKYNET zasnovan na principu strojnega učenja, kar pomeni, da sproti razvija in prilagaja filtre, na katerih bi bilo mogoče nekoga označiti za potencialnega terorista.

SKYNET pri tem v zakup vzame več kot 80 različnih parametrov, od dolžine in pogostosti telefonskih pogovorov, nedosegljivosti do menjanja lokacije in kartic SIM. Program si pri določanju potencialnih groženj nacionalni varnosti pomaga s predvidevanjem, da se dnevne aktivnosti terorista razlikujejo od dnevnih aktivnosti poštenega, nenevarnega državljana.

NSA je pri ustvarjanju začetnega vzorca, po katerem bi program lahko prepoznal terorista, uporabila podatke o sto tisoč Pakistancih, mednje pa je uvrstila tudi podatke o sedmih znanih teroristih. A kot pravijo v organizaciji HRDAG, so s tem storili več slabega kot dobrega.

Računalnika ne zanima, kdo umre Največja težava je, kot pravijo v organizaciji HRDAG, da NSA program SKYNET hrani z absolutnimi resnicami – če se nekdo obnaša tako in tako, potem je terorist.

V praksi to pomeni, da je SKYNET v več preizkusih za teroriste v najboljšem primeru označil 0,008 odstotka Pakistancev, v najslabšem pa 0,18 odstotka prebivalcev 155-milijonske države. Če bi ZDA nadnje poslale brezpilotna letala, bi v prvem primeru umrlo 15 tisoč ljudi, v drugem pa 99 tisoč ljudi, navajajo v HRDAG. Prišteta niso vzeta življenja civilistov, ki jih SKYNET ni dodal v kvoto potencialnih skrajnežev, a so po naključju stali v bližini.

Ne spreglejte