SiolNET. Digisvet Novice
8,86

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Smo končno dobili odgovor na eno največjih vprašanj o vesolju?

8,86

termometer

Mehurček, balon, mehur
Splošno sprejeto dejstvo je, da se vesolje širi in pri tem tudi pospešuje. Svetlobe, ki jo danes oddajajo galaksije onkraj tako imenovanega kozmološkega obzorja, ne bomo na Zemlji videli nikoli, ker se galaksije od nas oddaljujejo hitreje kot svetloba. Foto: Pixabay

Znanstveniki z britanske univerze v Oxfordu so razvili teorijo, ki dve od največjih neznank o delovanju vesolja združuje v eno in pojasnjuje, kje oziroma kaj je okrog 95 odstotkov vesolja, ki ga ne moremo videti s teleskopi, in zaradi česa se vesolje širi. Ali teorija, pod katero se je podpisal astrofizik Jamie Farnes, drži vodo, bo predvidoma do leta 2030 pokazal SKA, načrtovani največji radijski teleskop na svetu. 

Osnovni kozmološki model predpostavlja, da vesolje sestavlja zgolj pet odstotkov barionske oziroma običajne snovi, ki jo lahko vidimo in zaznamo, preostanek pa sta temna snov in temna energija.

Temne snovi in temne energije z obstoječo tehnologijo ne moremo zaznati neposredno, zato ne vemo natanko, kako sta videti oziroma kakšne so njune lastnosti.

Temni snovi tako pravimo zato, ker je v nasprotju z običajno snovjo ne moremo videti s teleskopom, lahko pa zaznamo njen gravitacijski vpliv na vesoljska telesa. Temna energija je medtem precej bolj skrivnostna in zato še vedno predmet hipotez in špekulacij.  Temni snovi tako pravimo zato, ker je v nasprotju z običajno snovjo ne moremo videti s teleskopom, lahko pa zaznamo njen gravitacijski vpliv na vesoljska telesa. Temna energija je medtem precej bolj skrivnostna in zato še vedno predmet hipotez in špekulacij.  Foto: Wikimedia Commons

Astrofiziki sicer v splošnem soglašajo, da temna energija in temna snov obstajata, ker je z njima mogoče pojasniti določene vesoljske pojave.

Temna energija je neke vrste gonilna sila, zaradi katere se vesolje od velikega poka naprej neumorno napihuje oziroma širi navzven in pri tem še pospešuje. Temna snov medtem lahko ponudi odgovor na vprašanje, zakaj se galaksije med relativno hitrim vrtenjem okrog lastne osi ne raztrgajo - zato, ker vsebujejo dodatno nevidno snov. 

Sojuz, ISS, raketa Digisvet Posneli so enega najredkejših prizorov, ki pa jih bo morda vse več

Kaj pa pravi teorija z Oxforda?

Ekipa oxfordskih znanstvenikov pod vodstvom astrofizika Jamieja Farnesa je temno energijo in temno snov v novi teoriji, ki je objavljena v priznani astronomski publikaciji Astronomy and Astrophysics, združila v en sam pojav - "tekočino", ki ima negativno maso.

Poglavitna lastnost takšne snovi bi bila negativna gravitacija, kar pomeni, da bi druge oblike snovi odbijala namesto privlačila. "Če bi človek snov z negativno maso potisnil stran od sebe, bi pospešila proti njemu," razlaga Jamie Farnes

Observatorij Sunspot Digisvet Končno razkrili resnico o nepojasnjeni evakuaciji observatorija

Kako ta teorija odgovori na vprašanje, zakaj se vesolje širi?

Če se izkaže, da imajo znanstveniki z Oxforda prav, "tekočina" z negativno maso povzroča širjenje vesolja in hkrati skupaj drži galaksije, da ne razpadejo zaradi vrtenja okrog svoje lastne osi.

Kako? Če predpostavljena snov z negativno maso res obdaja galaksije, zaradi svojih gravitacijskih lastnosti (snov odbija namesto privlači) zvezde in planete potiska navznoter. Če pa ista snov z negativno maso obstaja tudi med galaksijami, te zaradi gravitacije, ki ob snovi z negativno maso deluje v nasprotno smer, pospešujejo stran od drugih. 

Znanstveniki so razlago z negativno maso prej že ovrgli, saj naj bi, če bi držala, povzročila upočasnjevanje, in ne pospeševanje širjenja vesolja, ker bi se negativna masa postopoma redčila. A teorija Farnesa in druščine predpostavlja, da količina snovi z negativno maso ni končna, temveč nastaja sproti. 

O snovi z negativno maso je pred skoraj natanko stotimi leti razmišljal tudi slavni fizik Albert Einstein. Menil je, da bi podoben učinek kot tako imenovana kozmološka konstanta, sila, ki galaksije vleče narazen (in ki jo sodobni kozmološki model pojasnjuje s temno energijo), lahko imela tudi snov z negativno maso, ki bi zasedala domnevno prazen prostor v vesolju, a to teorijo je pozneje ovrgel. Če se izkaže, da se znanstveniki z Oxforda niso zmotili, so bile Einsteinove domneve morda pravilne. O snovi z negativno maso je pred skoraj natanko stotimi leti razmišljal tudi slavni fizik Albert Einstein. Menil je, da bi podoben učinek kot tako imenovana kozmološka konstanta, sila, ki galaksije vleče narazen (in ki jo sodobni kozmološki model pojasnjuje s temno energijo), lahko imela tudi snov z negativno maso, ki bi zasedala domnevno prazen prostor v vesolju, a to teorijo je pozneje ovrgel. Če se izkaže, da se znanstveniki z Oxforda niso zmotili, so bile Einsteinove domneve morda pravilne. Foto: commons.wikimedia.org

Ali so astrofiziki z Oxforda na pravi sledi, bo znano v prihodnjem desetletju. Ali teorija drži ali ne, jim bo pomagal izvedeti načrtovani največji kompleks teleskopov na svetu, SKA ali Square Kilometer Array, katerega gradnja se v Južnoafriški republiki in Avstraliji začne predvidoma leta 2019. 

Preberite tudi:

Komet, thumb Digisvet Internet je navdušil veličasten prizor, ki ni s tega sveta Minamitorišimo Digisvet Sredi oceana odkrili izjemen zaklad, do katerega pa ne more nihče Stephen Hawking Digisvet Poglejte redek posnetek pravega glasu Stephena Hawkinga: kako je govoril? Falcon Heavy Digisvet Vesoljski dogodek leta uspel, a ena od raket ga ni preživela #video Planet Digisvet Kakšno bi bilo nebo, če bi Luno zamenjal eden od planetov?

Komentarji

16

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • niagara1 / 20.07.2019. ob 20:52 +1 0

  To je ista pravljica za otroke,kot pravljica v Mezigorju,pa v Lurdu,da se marija prikazuje na nebu,meni se pa prikazuje samo na zemljiin se govori z mano,pa ni noben cudez.

  +1 0
 • tastar / 06.12.2018. ob 09:46 +1 0

  Verjet fizikom ki nimajo niti TEORIJE kaj misel je in je ne znajo izmerit ampak samo neke bombe in trkalnike je popolna neumnost. In potem prodavajo neukemu ljudstvu teorijo da je vse nastalo iz VELIKE BOMBE. To so čiste neumnosti. Einstain je bil jud, ampak judje in einstain niso tako neumni da ne bi vedeli kaj jih je učil Mojzes in Bog ter kako je vse nastalo. Nastalo je z MISLIJO in odločitvijo. Torej je misel superiorna nad materijo in to brez velikih bomb, ali super vesolske bombe

  +1 0
 • tastar / 06.12.2018. ob 09:26 +1 - 1

  Že zdavnaj imamo ogromno spoznanja o vesolju in to po Mojzesu , prerokih in Jezusu Kristusu. To če je v kao zahodnem svetu da se vse mora potrdit skozi neke angleške univerze ali angleške krone je popolna neumnost. Veste tud slovenci nismo obstajali dokler tega ni potrdila angleška krona. Na zemljevid smo prišli šele takrat ko je angleška krona tako potrdila. Gdor čaka neke angleže kaj bodo potrdili ta ni posebno inteligenten.

  +1 - 1
delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin