Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
23. 11. 2018,
13.06

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

1

Natisni članek

nedeljska znanost vesolje

Petek, 23. 11. 2018, 13.06

5 let, 5 mesecev

Posneli so enega najredkejših prizorov, ki pa jih bo morda vse več

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

1

Sojuz, ISS, raketa | Videoposnetek s krova Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki prikazuje izstrelitev rakete Sojuz, je na splet v četrtek naložil znani umetnik, grafični oblikovalec in ljubiteljski astronom Seán Doran.  | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Videoposnetek s krova Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki prikazuje izstrelitev rakete Sojuz, je na splet v četrtek naložil znani umetnik, grafični oblikovalec in ljubiteljski astronom Seán Doran. 

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Z ruskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu je pred enim tednom prvič po oktobrskem incidentu, ki je zahteval zasilen pristanek astronavtov, v vesolje znova poletela raketa Sojuz. Med vzletom je po spletu okoliščin nastal tudi edinstven videoposnetek - nad kozmodromom Bajkonur je namreč ravno takrat letela Mednarodna vesoljska postaja in s kamero ujela Sojuz med zapuščanjem planeta. 

Kot je mogoče videti na zgornjem videoposnetku, se raketa Sojuz od Zemljine površine loči kot ognjemetni izstrelek in izstopi iz nižjih slojev atmosfere, nato pa navidezno eksplodira. V resnici se takrat od Sojuza loči prvi stadij pogonskih raket, malce pozneje pa mu sledi še drugi, kar lahko vidimo v celotnem videoposnetku.

Če imate pravi zaslon, si lahko ta izjemen prizor ogledate v ločljivostih 4K in celo 5K. Izstrelitev se začne pri 0.16:

Posnetek je sicer narejen v tako imenovanem načinu time-lapse, kar pomeni, da dogajanje na zaslonu traja manj časa, kolikor ga je bilo dejansko potrebnega za zajem videoposnetka. Nobena raketa Zemlje namreč ne zapusti tako hitro. 

Kamera je dogajanje posnela s hitrostjo dveh ali treh slik na sekundo, videoposnetek pa se nato predvaja s 30 slikami na sekundo, kar je od 15- do 10-kratna pospešitev. 

Izstrelitev rakete Sojuz 16. novembra je imela dva cilja: preizkus, ali vse deluje tako, kot je treba, in dostavo novih zalog hrane in goriva prav na Mednarodno vesoljsko postajo. Sojuz je v vesolje namreč odnesel kapsulo Progress MS-10, ki se je z ruskim modulom Zvezda na Mednarodni vesoljski postaji združila 18. novembra. Naslednji polet Sojuza s človeško posadko je napovedan za 3. december. | Foto: Reuters Izstrelitev rakete Sojuz 16. novembra je imela dva cilja: preizkus, ali vse deluje tako, kot je treba, in dostavo novih zalog hrane in goriva prav na Mednarodno vesoljsko postajo. Sojuz je v vesolje namreč odnesel kapsulo Progress MS-10, ki se je z ruskim modulom Zvezda na Mednarodni vesoljski postaji združila 18. novembra. Naslednji polet Sojuza s človeško posadko je napovedan za 3. december. Foto: Reuters

Novice Vesoljski dogodek leta uspel, a ena od raket ga ni preživela #video

Posnetek rakete med zapuščanjem Zemlje iz tega zornega kota, torej iz vesolja, je sicer izjemna redkost. Vse dozdajšnje tovrstne posnetke je namreč mogoče prešteti na prste ene roke. 

Satelitski posnetek time-lapse rakete Sojuz, ki je s kozmodroma Bajkonur vzletela julija 2017:

Satelitski posnetek izstrelitve kitajske zasebne rakete OneSpace septembra 2018:

V podobno kategorijo morda spada tudi tale slavni posnetek ene zadnjih izstrelitev ameriškega plovila Space Shuttle leta 2011, ki ga je posnel potnik na letalu:

Takšnih posnetkov bo v prihodnosti sicer morda več. Ne le zato, ker rakete ob vesoljskih agencijah v vesolje pošilja vedno več zasebnikov, temveč tudi zato, ker nad Zemljo nastaja flota satelitov z zelo zmogljivimi kamerami, katerih objektivi bodo zaobjeli tako rekoč celoten obseg našega planeta:

Novice Megalomanski nov projekt, ki bo spremenil naš pogled na Zemljo

Preberite tudi:

Novice Internet je navdušil veličasten prizor, ki ni s tega sveta
Novice Kaj se dogaja s čudom tehnike, ki obljublja izjemna nova odkritja?
Mars, prevara
Novice Resnica o prizoru, ki ga je danes videlo na tisoče Slovencev

 

Ne spreglejte