Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2019,
17.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Natisni članek

facebook splet komentar internet družabna omrežja

Nedelja, 24. 3. 2019, 17.02

5 let, 1 mesec

Slovenka prijavila moškega policiji zaradi žaljivega komentarja v objavi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Slovenka je moškega prijavila policiji, ker je pod njeno fotografijo, ki so jo objavili v posebni skupini na Facebooku, pisal žaljive besede. Pisec spornega komentarja, ki je razburil gospo, se izgovarja, da ni bil namenjen njej. Zato se poraja vprašanje, kaj sploh smemo objaviti in napisati na spletu in česa ne.

Telefon, telefonski klic
Novice Policija svetuje: Mi, ne Facebook, smo pravi naslov za prijavo tatvine

Da so besede lahko močnejše od orožja, smo videli v primeru nekdanjega ministra za kohezijo Marka Bandellija, ki so ga s položaja odnesle grožnje komenskemu županskemu kandidatu, napisane na Facebooku. Te dni je spet razburil z zapisom, češ, kako prav v Rusiji kaznujejo novinarje, ki si drznejo dregniti v politike.

Nekdanji taksist, zdaj voznik tovornjaka Stane Krajnc je pojasnil, da se mu je zgodila krivica. Obtožbe, ki jih v dopisu policije navaja užaljena gospa, niso upravičene, pravi.

Zagotavlja, da njegovi komentarji pod sliko niso bili namenjeni njej

Sam pravi, da se je njegov komentar nanašal večinoma na avto. Karkoli je že res, dejstvo je, da je sovražnega in žaljivega govora na družbenih omrežjih vedno več. Splet namreč daje uporabnikom občutek moči. Na njem so veliko bolj pogumni kot v resničnem življenju, je razlagal Andrej Motl s prijavne točke nezakonitih spletnih vsebin.

facebook | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Ljudje čutijo, da se imajo pravico žaliti, šaliti, izgubijo občutek odgovornosti, ki bi ga sicer imeli. Če bi se z osebo srečali na ulici, nikoli ne bi izrekli teh stvari," pravi.

 Posledice žaljivega govora so lahko tragične

Motl pojasnjuje, da ima žaljivi govor večje posledice za mlade, in pravi, da poznajo več primerov, ko se je zgodil samomor. Tragično se je na primer končala zgodba 18-letne Brandy iz Teksasa, ki so jo vrstniki več let nadlegovali zaradi teže.

facebook | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dekle si je zaradi tega vzelo življenje. Enak konec je doletel komaj 12-letno Dianne iz New Jerseyja, ki so jo do samomora privedli hudobni komentarji sošolcev.

Pred kakršnokoli objavo komentarja se je dobro spomniti, da ne pišemo računalniku, ampak da na drugi strani sedi oseba, ki jo lahko naša opazka hudo zaboli.

Facebook sedež
Novice Po mrku na Facebooku zdaj še kriminalistična preiskava
Ne spreglejte