SiolNET. Digisvet Novice
6,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrivnostni dolenjski rudnik, kjer rudarijo za kriptovalutami #video

6,70

termometer

Medtem ko se evri, dolarji in drugi tradicionalni bankovci natisnejo, kriptovalute nastanejo s pomočjo procesa, ki ga imenujemo spletno rudarjenje. Osnovno delovno orodje za rudarjenje, ki se nikakor ne more primerjati s težkim in napornim delom v rudnikih, je visoko zmogljiv računalnik, ki je povezan s svetovnim spletom. 

[video: 67100 / ]

Novinarka: Suzana Kozel/Video: Planet TV


Prostore podjetja Logoritem, v katerem se ukvarjajo z rudarjenjem kriptovalut, sestavljata kontrolna soba in farma oziroma novodobni rudnik kriptovalut z najsodobnejšo opremo, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Rudarji potrjujejo transakcije, ki jih opravljajo ljudje, ki trgujejo s kriptovalutami

Okoli 40 visoko zmogljivih računalnikov, sestavljenih z več močnimi grafičnimi karticami, se na skrivni lokaciji na Dolenjskem, ki je zaradi varnosti ne smemo razkriti, povezuje z drugimi podobnimi računalniki po svetu. Ljudje si med seboj nakazujejo kriptovalute, rudarji pa prek računalnikov vodijo seznam poslov, ki jih ta potrjuje in zapiše. Omenjeno delo hkrati opravlja več računalnikov na svetu.

"Rudarji potrjujejo transakcije, ki jih ljudje opravljajo, da plačujejo s kriptovalutami. Ti si med seboj ali nakazujejo kriptovalute ali z njimi plačujejo blago in storitve," je pojasnil direktor podjetja Logoritem Simon Štemberger.

Štemberger: Ne smete pričakovati, da boste obogateli čez noč

Računalnik, ki potrdi transakcijo, mora najprej razrešiti zapleteno matematično formulo, nato pa za svoje delo prejme plačilo. Rudar tako na mesec prejme približno en etherium, katerega vrednost niha, trenutno pa se giblje okoli 700 dolarjev.

"Če danes kupite visoko zmogljiv računalnik za rudarjenje, ne smete pričakovati, da boste jutri bogati, saj je tudi bitcoin potreboval nekaj časa, da je prišel do vrednosti, ki jo ima danes," je dejal Štemberger.

Za rudarjenje kriptovalut se odločajo tudi starejši

Posebnega znanja za sodobno rudarjenje ljudje po Štembergerjevih besedah ne potrebujejo. Kot pravi, se za rudarjenje odločajo predvsem starejši, ki so precej iznajdljivi: "Ko sta mož in žena ugotovila, da se računalniki grejejo, električna energija pa je draga, sta sredi računalnikov, delata namreč na hladnem, postavila toplotno črpalko, tako da si zdaj vse leto lahko grejeta vodo."

Sodobno rudarjenje je posel, ki ga finančni strokovnjaki priporočajo tistim, ki želijo dolgoročno naložbo. Cene za visoko zmogljive računalnike se medtem začnejo pri tri tisoč evrih. 

Slovenci po številu bitcoinov v samem svetovnem vrhu

Po številu bitcoinov na prebivalca se Slovenci uvrščamo na sam vrh zemljevida. Za razširitev poslovanja z bitcoini na kar največje število trgovcev si prizadeva direktor podjetja Bitnik Peter Trček, ki je bil tudi gost v oddaji Dan. na Planet TV. Pogovor z njim si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

[video: 67101 / ]

Video: Planet TV


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin