Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
3. 2. 2022,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Valu Telekom Slovenije Mastercard mobilna denarnica mobilno plačevanje

Četrtek, 3. 2. 2022, 14.17

2 leti, 2 meseca

Mobilne denarnice

Skoraj pol prebivalcev Slovenije je vsaj enkrat že plačalo z mobilnim telefonom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
mobilno plačevanje | Izdajatelji slovenskih mobilnih denarnic zaznavajo veliko rast števila uporabnikov mobilnih denarnic in števila opravljenih mobilnih plačil. | Foto Getty Images

Izdajatelji slovenskih mobilnih denarnic zaznavajo veliko rast števila uporabnikov mobilnih denarnic in števila opravljenih mobilnih plačil.

Foto: Getty Images

Mobilno plačevanje je v zadnjem letu doživelo velik zagon tudi v Sloveniji. K temu je gotovo vsaj deloma prispeval bistveno povečan obseg spletnega nakupovanja, katerega glavni vzrok je epidemija, a je zelo pomembna tudi preprosta in varna uporabniška izkušnja plačevanja z mobilnim telefonom.

Raziskave kažejo, da je 48 odstotkov prebivalk in prebivalcev Slovenije vsaj enkrat že plačalo z mobilnim telefonom. Pri Telekomu Slovenije, ki je kot eden od tovrstnih slovenskih ponudnikov leta 2019 s svojo mobilno denarnico VALÚ nadgradil svoj portfelj mobilnega plačevanja, so lani prešteli več kot sto tisoč uporabnikov svoje mobilne denarnice ali 40 odstotkov več kot leto prej, število opravljenih mobilnih plačil pa je preseglo dva milijona.

Uporabniki cenijo preprosto uporabo in varnost

Kot ugotavljajo ponudniki mobilnega plačevanja, uporabniki cenijo predvsem preprosto plačevanje z mobilno denarnico prek QR-kode na prodajnem mestu ter varno in preprosto potrjevanje plačil z biometrično identifikacijo, največkrat z razpoznavo prstnega odtisa.

spletno nakupovanje
Novice Vedno več zaupamo spletnem nakupovanju

Mobilne denarnice omogočajo tudi pošiljanje denarja med uporabniki, deljenje računov med več uporabniki (posebej priljubljeno med mladimi, ki si delijo račune v barih in restavracijah) in tudi dvige gotovine, kadar res ne gre drugače.

V povezavi s plačilnimi karticami za uporabo po vsem svetu

Pri Telekomu Slovenije vidijo kot eno od pomembnih prednosti svoje mobilne denarnice možnost poravnave tako opravljenih plačil prek mesečnega računa za mobilne storitve, a obenem poudarjajo, da za veliko večino funkcionalnosti ni treba biti naročnik mobilnih storitev.

V povezavi z enim od velikih mednarodnih sistemov plačilnih kartic postanejo mobilne denarnice plačilno sredstvo na prodajnih mestih po vsem svetu. | Foto: V povezavi z enim od velikih mednarodnih sistemov plačilnih kartic postanejo mobilne denarnice plačilno sredstvo na prodajnih mestih po vsem svetu.

Mobilne denarnice, tudi slovenske, je mogoče povezati s svetovno priljubljenimi plačilnimi karticami – pri slovenskih mobilnih denarnicah je to praviloma Mastercard, s čimer se možnost uporabe poveča na več kot 53 milijonov prodajnih mest po vsem svetu.

Ponudniki slovenskih mobilnih denarnic pa svojim uporabnikom poleg preprostega upravljanja v namenskih mobilnih aplikacijah ponujajo tudi posebne ugodnosti pri izbranih partnerjih, s katerimi svojo ponudbo še bolj približujejo uporabnikom ter njihovim potrebam in pričakovanjem.

Ne spreglejte