Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
21. 6. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Natisni članek

računalniška infrastruktura Donald Trump Bela hiša Jared Kushner računalništvo v oblaku podatkovna središča osebni podatki varstvo osebnih podatkov informacijska tehnologija

Sreda, 21. 6. 2017, 12.09

6 let, 6 mesecev

Okostnjaki v računalniški opremljenosti ameriških oblasti

Sistem za jedrsko orožje uporablja mehke diskete, ki smo jih navadni uporabniki opustili pred štirimi desetletji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Jared Kushner | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na včerajšnjem srečanju ameriškega predsednika z 18 vodilnimi ljudmi velikih podjetij informacijske tehnologije je bilo mogoče slišati nekaj skrb vzbujajočih dejstev o stanju računalniške opreme v washingtonskih uradih.

V Beli hiši se je včeraj na povabilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa zbrala smetana ameriških podjetij informacijske tehnologije. Med drugimi so prišli Alphabetov Eric Schmidt, Amazonov Jeff Bezos, Applov Tim Cook, Intelov Brian Krzanich in Microsoftov Satya Nadella.

Od vidnejših oseb, ki bi jih pričakovali v tako elitni druščini, sta manjkala Elon Musk, ki odkrito nasprotuje Trumpovim stališčem glede varovanja okolja, in Facebookov Mark Zuckerberg, ki se je opravičil z drugimi obveznostmi.

Srečanje s kruto realnostjo

Predsednik Trump je na tem domenku namreč želel poudariti pomen in nujnost posodabljanja računalniških sistemov ameriške vlade, kar bi, kot je izpostavil, pripeljalo do višje učinkovitosti, znatno nižjih stroškov, ukinitve nepotrebnih postopkov in, ne nazadnje, boljših storitev za državljane.

Kako upravičena so ta njegova pričakovanja in v kakšnem (zastarelem) stanju je računalniška oprema ameriške vlade, pa je v svoji predstavitvi razkril Jared Kushner, predsednikov svetovalec (in zet), ki je med drugim tudi vodja urada Bele hiše za ameriške inovacije. Kushner je zaradi teh razkritij postal večja novica kot sam sestanek velikih "glav", na katerem je govoril.

Diskete smo opustili pred približno četrt stoletja, a se je marsikje v ameriški državni upravi računalniška evolucija ustavila še pri najstarejših, največjih in najmanj učinkovitih osempalčnih disketah, je razkrilo poročilo iz Washingtona. | Foto: Wikipedia Diskete smo opustili pred približno četrt stoletja, a se je marsikje v ameriški državni upravi računalniška evolucija ustavila še pri najstarejših, največjih in najmanj učinkovitih osempalčnih disketah, je razkrilo poročilo iz Washingtona. Foto: Wikipedia

Muzej?

Bolj kot podatek, da so šele pred nekaj dnevi ukinili poseben režim zaradi varovanja pred posledicami milenijskega hrošča (torej šele po dobrih 17 letih), so odmevale Kushnerjeve besede, da v obrambnem ministrstvu, celo v nekaterih delih upravljanja z jedrskim orožjem, še uporabljajo prastare mehke osempalčne diskete, ki jih v normalnem življenju nismo videli že skoraj 40 let!

Takih v domačih računalnikih ali pa celo po večini naših takratnih podjetij sploh nismo niti videli, ker smo uporabljali "naprednejše" 5,25-palčne, ki so še vedno bile mehke, potem so jih pa proti koncu osemdesetih že nadomestile trde 3,5-palčne diskete (ki so pa ob pojavu optičnih medijev prav tako odromale v zgodovino).

Ko s(m)o navadni uporabniki že opuščali te osempalčne mehke diskete, se je Jared Kushner komaj rodil!

Stara koka ni vedno dobra juha

Tu muzejske inventure v ameriški državni upravi še ni konec: programska oprema teh sistemov temelji na prav tako močno zastarelem programskem jeziku COBOL, ki se je pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

COBOL uporabljajo tudi v ameriškem finančnem in pravosodnem ministrstvu in še marsikje, je opozoril Kushner s podatki iz poročila o stanju računalniške infrastrukture, ki so ga objavili lani, še v času mandata predsednika Baracka Obame.

Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, da bi nekaj več kot šest tisoč podatkovnih središč ameriške vlade premestili v oblak. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, da bi nekaj več kot šest tisoč podatkovnih središč ameriške vlade premestili v oblak. Foto: Reuters

Papir, ameriškega zdravstva vladar

Nekateri deli računalniškega sistema ameriške vlade so krepko presegli abrahama, "štiridesetletniki" pa so tu nekaj povsem običajnega.

Zelo alarmantno stanje je v ameriškem sistemu zdravstva, kjer se dokumentacija v približno devet desetinah primerov ureja izključno prek papirja, obstoječe računalniške rešitve pa so velikokrat oblikovane samostojno in nezdružljivo med seboj ali z danes običajnimi orodji za pregledovanje in obdelavo podatkov. Stanje, ki zelo spominja na stanje računovodskih programov pri nas pred tremi desetletji ali celo prej.

Ali je rešitev v oblaku?

Ameriška vlada ima pod svojo taktirko okrog 6.100 podatkovnih središč, nekoč pa jih je imela skoraj 11 tisoč. Zaradi pomislekov o infrastrukturni zastarelosti želijo ta podatkovna središča prenesti v oblak – za kar bodo seveda potrebovali močno podporo in pomoč velikih računalniških in komunikacijskih družb, katerih veljake je predsednik Trump včeraj zbral v Beli hiši.

Ob tem se pojavljajo pomisleki glede varnosti osebnih podatkov, saj so v podatkovnih zbirkah ameriške države zelo občutljivi osebni podatki državljanov, ki jih ne gre zlahka zaupati zunanjim izvajalcem. Nedavni dogodki s pomanjkljivo varnostjo osebnih podatkov so skeptikom gotovo voda na mlin.

Ne spreglejte