Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Viber Bašar al Asad Sirija hekerji hekerski napad

Četrtek, 25. 7. 2013, 16.48

8 let

Siriski hekerji napadli Viber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Provladna skupina sirskih računalniških nadobudnežev, ki jo povezujejo s tamkajšnjim predsednikom Bašarjem Al Asadom, je nedavno izvedla hekerski napad na klicalno-sporočilno aplikacijo Viber.

Sirski elektronski vojski (SEA), kakor se hekerska skupina uradno imenuje, je po besedah predstavnikov Viberja uspelo sesuti zgolj dva manjša sistema, in sicer stran za podporo uporabnikom in podporni administrativni sistem.

Dodali so, da do občutljivejših podatkov uporabnikov niso prišli, prav tako hekerjem ni uspelo vdreti v glavne baze podatkov. Napad se je zgodil, ko je eden od uslužbencev Viberja nasedel e-poštni prevari, kar je storilcem omogočilo dostop do prej omenjenih sistemov in skrunitev spletne strani.

Komu verjeti? Čeprav naj bi bili podatki uporabnikov varni, saj so shranjeni v povsem drugem sistemu, ki naj bi bil pred takšnimi napadi še dodatno zavarovan, se je napadalcem vseeno uspelo dokopati do nekaterih temeljnih uporabniških podatkov, kot so datum in kraj registracije uporabnika, tip naprave, ki jo uporablja, operacijski sistem, IP-naslov in telefonska številka. Pri Viberju zatrjujejo, da so zlonamerneži vse te podatke dobili zgolj iz administracijske nadzorne plošče, baze pa naj bi ostale nedotaknjene.

Nasprotno je javnosti sporočila hekerska skupina, ki trdi, da so se dokopali do štirih sistemov, med drugim tudi tistih za upravljanje uporabniških računov. Pred tem so uspešno vdrli še v dva podobna pogovorno usmerjena servisa, in sicer Tango ter Truecaller. SEA je sicer v svojem napadu Viber obtožil vohunjenja in sledenja uporabnikom, kar pa pri podjetju ostro zavračajo.

Spletni bič Bašarja Al Asada "Hekerski elektronski vojaki" ne skrivajo simpatiziranja z režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada in njegovo vlado ter so njegov svojevrstni spletni rabelj. V preteklih mesecih so se pod njihovo giljotino znašle že številne medijske hiše, ki so kritizirale dogajanje v Siriji, med najbolj odmevnimi Financial Times, Associated Press, The Guardian, BBC ter Al Jazeera.

Pred kratkim so vdrli tudi na novičarsko spletno stran The Daily Dot, potem ko ta ni upoštevala zahteve po umiku karikature Al Asada, ta je bila pripeta k enemu od člankov.

Ne spreglejte