Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
19. 7. 2017,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

mobilno omrežje San Marino Telecom Italia Telecom Italia Mobile TIM internet stvari ZDA Južna Koreja

Sreda, 19. 7. 2017, 13.21

6 let, 7 mesecev

To je prva evropska država, ki bo dobila mobilno omrežje 5G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
5G | Foto Reuters

Foto: Reuters

Majhna apeninska država San Marino bo predvidoma do konca prihodnjega leta v celoti pokrita s signalom mobilnega omrežja pete generacije.

Prve bazne postaje tega komercialnega mobilnega omrežja pete generacije bodo še predvidoma letos postavili po glavnih ulicah in trgih zgodovinskega središča San Marina, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

San Marino bo tako prva država v Evropi in ena od prvih na svetu, ki bo dobila javno mobilno omrežje pete generacije. S podpisom pogodbe med vlado Republike San Marino in italijanskim mobilnim operaterjem Telecom Italia Mobile oziroma TIM se je začela operativna faza tega projekta.

Majhnost je prednost za preizkus tehnoloških novosti

Sprva bodo obstoječo terensko infrastrukturo četrte generacije nagradili s tako imenovanim omrežjem 4.5G, ki bo že imelo nekatere značilnosti in zmogljivosti omrežij pete generacije, so sporočili iz italijanskega mobilnega operaterja TIM.

Med drugim bodo to tudi majhne bazne postaje, ki delujejo z bistveno manjšimi močmi od obstoječih, zato so tudi do okolja prijaznejše. Načrt nadgradnje predvideva podvajanje baznih postaj po vsej državi in njihovo povezovanje z optičnimi kabli, kar bo zagotovilo pokritost po vsej državi, ki je zaradi svoje zemljepisne konfiguracije dokaj zahtevna za zagotavljanje pokritosti.

Prve bazne postaje komercialnega mobilnega omrežja pete generacije v San Marinu bodo  predvidoma še letos postavili po glavnih ulicah in trgih zgodovinskega središča glavnega istoimenskega mesta, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. | Foto: Reuters Prve bazne postaje komercialnega mobilnega omrežja pete generacije v San Marinu bodo predvidoma še letos postavili po glavnih ulicah in trgih zgodovinskega središča glavnega istoimenskega mesta, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Foto: Reuters

Pričakujejo, da bo novo mobilno omrežje pete generacije dosegalo okrog desetkrat, po nekaterih ocenah pozneje tudi do stokrat večjo prenosno zmogljivost kot obstoječe omrežje četrte generacije. Za TIM bodo izkušnje v San Marinu izjemnega pomena pred enakim izzivom v veliko večji Italiji in drugih državah, kjer imajo svoje podružnice.

Evropa želi ponovno na telekomunikacijski vrh

San Marino je izredno primerna država za tovrstne preizkuse že zaradi skromne velikosti, površina države je le malo več od 60 kvadratnih kilometrov, pa tudi zaradi bolj sproščene zakonodaje glede dodelitve in uporabe frekvenčnega prostora. Ravno zato ima TIM v San Marinu več svobode kot v Milanu in Torinu, kjer prav tako že izvajajo prve poskuse in korake na poti v peto generacijo mobilne telefonije.

Podobni preizkusi z mobilnimi omrežji pete generacije potekajo tudi v Južni Koreji, ZDA in na Kitajskem.

Evropo, ki je imela vodilno vlogo pri razvoju mobilnih omrežij druge generacije (GSM), so pri razvoju mobilnih omrežij tretje generacije (UMTS) prehitele države Daljnega vzhoda, pri četrti generaciji (LTE) pa ZDA, zato želijo pri peti generaciji ponovno ujeti najhitrejši vlak, so povedali predstavniki italijanskega operaterja.

Bodite previdni, če se odpravljate v San Marino!

Če se želite že danes, torej z drugo, tretjo in četrto generacijo mobilne telefonije, izogniti neželenim in nepričakovanim stroškom mobilnega gostovanja, nikar ne pozabite, da San Marino ni del Evropske unije in da njegov operater ni del enotnega evropskega telekomunikacijskega prostora.

Med obiskom San Marina poskrbite, da vas ne doletijo visoki stroški mobilnega gostovanja. Preprečite jih lahko povsem preprosto. | Foto: Reuters Med obiskom San Marina poskrbite, da vas ne doletijo visoki stroški mobilnega gostovanja. Preprečite jih lahko povsem preprosto. Foto: Reuters

Če ste prijavljeni v omrežje sanmarinskega operaterja, boste dodatno plačevali vse opravljene storitve – tudi dohodne klice –, in sicer ne poceni: okvirno po enakih cenah kot v državah nekdanje Jugoslavije, seveda z izjemo Hrvaške, ki je članica Evropske unije.

Zlasti hud udarec za denarnico bo, če se po naključju sproži večji pretok podatkov v omrežju operaterja, ki ni del enotnega evropskega telekomunikacijskega prostora.

Ročna nastavitev prijaznega omrežja ali vsaj izklop mobilnega prenosa podatkov

Najboljše zdravilo proti visokemu računu med bivanjem v San Marinu je, da še pred prihodom v to majhno državo z ročno izbiro nastavite enega od italijanskih operaterjev – njihov signal vendarle pokriva precejšen del San Marina.

Če pa vendarle želite biti dostopni v sanmarinskem omrežju, bo morda smiselno takrat izklopiti mobilni prenos podatkov.

Enaka previdnost velja v Andori in tudi na nekaterih mejnih območjih, recimo na poti po cesti med Pločami in Dubrovnikom, kjer lahko telefon, če je izbrana samodejna izbira omrežja, v nekaterih primerih preklopi s hrvaškega na bosansko-hercegovskega operaterja. Z ročno izbiro omrežja bo neljubih presenečenj z računi gotovo manj.

Ne spreglejte