Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2019,
9.51

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

1

Natisni članek

Huawei

Nedelja, 23. 6. 2019, 9.51

4 leta, 9 mesecev

Prodajo prepogljivih mobilnikov zamaknil tudi Huawei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

1

Honor, Huawei | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po južnokorejskem tehnološkem velikanu Samsung je prodajo prepogljivih mobilnikov zamaknil tudi njegov kitajski konkurent Huawei. Namesto konec junija naj bi na police prišli septembra. Kot so pojasnili pri Huaweiju, želijo izboljšati kakovost zaslona.

Huaweijev prepogljivi mobilnik nosi ime Mate X. Ko je zložen, ga uporabnik lahko uporablja kot velik telefon z zaslonom OLED velikosti 6,6 palca (16,8 centimetra), ko je razprt, pa se spremeni v tanko tablico z osempalčnim zaslonom.

Honor, Huawei
Novice Huawei zatrjuje: teh 17 naših modelov pametnih telefonov bo dobilo EMUI 10 in Android Q! #video

Huawei Mate X premore mehanske tečaje tipa Falcon Wing, 7-nanometrski mrežni čip Balong 5000 ter visokozmogljivo baterijo z zmogljivostjo 4500 mAh, ki prek standarda Huawei SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 55 W.

Huawei Mate X | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mobilnik je sicer opremljen tudi s čitalnikom prstnih odtisov, ki je integriran v gumb za vklop telefona, in najnovejšimi kamerami Leica, pri čemer zložljiv dizajn telefona omogoča, da en sistem kamer služi kot sprednja in zadnja kamera. Huawei Mate X omogoča uporabo dveh SIM-kartic, pri tem pa bodo uporabniki lahko v telefon vstavili tako kartice, ki delujejo v omrežju 4G, kot tudi kartice, ki delujejo v omrežju 5G.

Pri Samsungu težave z lomljenem zaslona

Ne glede na vse pa ima Huawei očitno podobne težave kot Samsung. Ta naj bi prepogljive mobilnike začel v ZDA prodajati 26. aprila, v Evropi pa 3. maja, a so začetek prodaje zamaknili za nekaj mesecev. Več testnim uporabnikom se je zaslon namreč že po nekaj dneh uporabe zlomil. Kot so takrat sporočili iz Samsunga, se je izkazalo, da pametni telefon Galaxy Fold potrebuje nadaljnje izboljšave.

Huawei omejuje prepoved poslovanja z nekaterimi podjetji

Huaweijeva glavna težava je trenutno sicer prepoved poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, kar je maja uvedla administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a gre dejansko predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Ren Zhengfei, Huawei
Novice Huawei napoveduje občuten padec proizvodnje

Huawei se zaradi ameriških sankcij sooča s številnimi težavami. Poslovanje z ameriškimi proizvajalci čipov, ki so njegovi glavni dobavitelji, je močno omejeno. Težave se kažejo tudi pri dostopu do Googlovega sistema Android, zaradi česar je Huawei že napovedal snovanje lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone.

Ne spreglejte