SiolNET. Digisvet Novice
4,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihodnost pametnih telefonov: je naslednja velika stvar zelo blizu?

4,27

termometer

Samsung, pametni telefon, zaslon | Zasloni, ki jih je mogoče upogniti in zložiti, lahko po izpopolnitvi tehnologije, začetku masovne proizvodnje in predvsem po pocenitvi na področju mobilne telefonije povzročijo pravo revolucijo. | Foto: YouTube
Zasloni, ki jih je mogoče upogniti in zložiti, lahko po izpopolnitvi tehnologije, začetku masovne proizvodnje in predvsem po pocenitvi na področju mobilne telefonije povzročijo pravo revolucijo. Foto: YouTube

Samsung Mobile, oddelek južnokorejskega tehnološkega giganta Samsung, ki proizvaja pametne telefone, je v ponedeljek spremenil fotografijo profila na Facebooku. Še naprej je prikazovala Samsungov prepoznavni logotip, a je bil zvit oziroma zložen kot knjiga. To najverjetneje pomeni, da bo Samsung na dogodku Developer Conference, ki se začne v sredo, pokazal svojo vizijo pametnega telefona z zaslonom, ki ga bo mogoče prepogniti ali zviti. 

Fotografija, ki jo je Samsung objavil kot profilno fotografijo uporabniškega računa Samsung Mobile na družbenem omrežju Facebook.  | Foto: Samsung Fotografija, ki jo je Samsung objavil kot profilno fotografijo uporabniškega računa Samsung Mobile na družbenem omrežju Facebook. Foto: Samsung

Samsung že nekaj časa razvija dva različna prototipa pametnega telefona z zaslonom, ki bi bil namenjen tudi zvijanju in prepogibanju, je pred dnevi poročal poslovni medij Bloomberg.

Vprašanje je sicer, ali je Samsung že pripravljen na komercializacijo tehnologije, a bomo v sredo, ko ima v ameriškem San Franciscu vsakoletno konferenco za razvijalce programske opreme, najverjetneje že lahko videli, kako si je Samsung zamislil končno različico takšnega telefona. 

Najverjetneje se bo zapiral in odpiral podobno kot starejši preklopni mobilni telefoni. Na zunanji strani bo imel 10-centimetrski zaslon, ko pa ga bo uporabnik odprl oziroma"odvil", bo razkril veliko večji, kar 18,5-centimetrski zaslon, medtem pišejo južnokorejski mediji. 

Takole naj bi bil videti Samsung Galaxy F, prvi Samsungov pametni telefon z upogljivim zaslonom. Ali ga bo južnokorejsko podjetje res predstavilo, bo znano jutri, a strokovnjaki opozarjajo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, saj gre vsaj za zdaj samo za nepreverjeno govorico.  |  Foto: GSM Arena | Foto: Takole naj bi bil videti Samsung Galaxy F, prvi Samsungov pametni telefon z upogljivim zaslonom. Ali ga bo južnokorejsko podjetje res predstavilo, bo znano jutri, a strokovnjaki opozarjajo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, saj gre vsaj za zdaj samo za nepreverjeno govorico. | Foto: GSM Arena

Nekateri tehnološki portali medtem že poročajo, da bo Samsung v sredo skoraj zagotovo predstavil pametni telefon z imenom Galaxy F. A ta informacija je nepreverjena oziroma prihaja od nezanesljivih virov, opozarja GSM Arena, svetovna avtoriteta na področju mobilne telefonije. 

Zanimivost: na spletu so že leta 2014 zmotno napovedovali, da Samsung razvija pametni telefon z imenom Galaxy F, a takrat ni šlo za napravo z zaslonom za prepogibanje, temveč za premijsko različico takratnega Samsungovega prvaka Galaxy S5. 

Po pisanju GSM Arene je bolj verjetno, da bo Samsung prvi pravi zložljivi pametni telefon pokazal na začetku leta 2019 skupaj z novo generacijo naprav Galaxy S. 

Motorola, iFixit Digisvet Prelomen korak proizvajalca pametnih telefonov, bodo sledili tudi drugi?

Samsung uporabnike z upogljivimi zasloni sicer draži že vsaj od leta 2011, ko so izdali prve slike prototipa mobilne naprave, ki bi imela zaslon, ki bi se lahko zložil po sredini:

Samsung | Foto: Samsung Foto: Samsung

Istega leta so izdali tudi videoposnetek, ki je prikazoval, kako bi lahko bila v prihodnosti videti uporaba naprave s takšnim zaslonom:

Na sejmu zabavnih tehnologij CES so leta 2013 nato pokazali enega prvih prototipov zaslona, ki ga je mogoče zvijati in upogibati, zasnovan pa je bil na zelo tankem sloju plastike: 

Samsung je na sejmu CES leta 2013 izdal tudi verjetno svoj najslavnejši posnetek prototipa mobilne naprave z upogljivim zaslonom. Bil je videti tako realistično, da so prizore iz videoposnetka vsakič, ko je bilo govora o takšnih zaslonih, v člankih pogosto uporabljali številni svetovni mediji (primer):

Leta 2016 je Samsung nato registriral patent za razvoj tehnologije za proizvodnjo zaslona, katerega sestavni deli se med upogibanjem ne bi mogli poškodovati. Skice, ki so bile priložene patentu, zelo spominjajo na telefon, ki bi ga moral Samsung glede na govorice in ugibanja predstaviti v kratkem:

Samsung patent | Foto:

Lani se je nato med drugim pojavila tudi novica, da je Samsung preklical razvoj telefona z modelno številko SM-G929F in delovnim imenom Project V. Ta sicer ni bil pravi upogljivi telefon, temveč je bolj spominjal na dva ločena pametna telefona, ki sta bila na tečajih združena v preklopni mobilnik:

Podobna naprava kot zgornji Project V, a tokrat s pravim upogljivim zaslonom, se je po pričevanju več virov nato znova pojavila na sejmu CES januarja letos, a jo je Samsung pokazal le izbrancem. Naprava bo ob morebitnem prihodu na trg najverjetneje poimenovana Galaxy X, so zapisali pri mediju GSM Arena, prototip pa naj bi bil videti takole:

Samsung | Foto: Sammobile.com Foto: Sammobile.com

Preberite tudi:

Huawei Mate 20 Pro Digisvet Kaj bi si sploh lahko še želeli na tem pametnem telefonu? Apple, iPhone, vrsta, kampiranje, spanje Digisvet Ali poteza prvega bilijonskega podjetja pomeni konec ere? Pametni telefon Digisvet Se bodo zaradi tega za večino Slovencev podražili telefoni? iPhone XR Digisvet Kdor bo letos kupoval drag telefon, naj močno razmisli o poceni iPhonu OnePlus, OnePlus 6T Digisvet Izjemna kupčija za supertelefon, ki bo na voljo tudi Slovencem Honor 8X Digisvet S tem telefonom želijo Kitajci tudi v Sloveniji uresničiti drzen načrt 5G. MWC18 Digisvet Našli so razlog, zakaj se upočasnjuje prodaja pametnih telefonov Windows 10 Digisvet Novo v Windowsih: ali telefona kmalu ne bo več treba niti vzeti v roke?
delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin