Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Android aplikacije Google Play pametni telefoni Matic Tomšič

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 15.24

8 let

Prevzemite nadzor nad aplikacijami za Android, preden one to storijo z vami

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uporabnikom pametnih telefonov in tablic z Androidom je na voljo nepregledno število aplikacij, a brezglavo nameščanje in odstranjevanje lahko hitro povzroči veliko zmedo. Kako jih lahko ukrotimo?

Upravljanje aplikacij na mobilni napravi Če želite preveriti, katere aplikacije ste namestili na svoj mobilni telefon ali tablico z Androidom, in jih posodobiti ali odstraniti, odprite servis Play Store. Ikona zanj je najverjetneje na namizju, zagotovo pa v glavnem meniju naprave.

Nato pritisnite na "hamburger" (ikono, ki jo predstavljajo tri vodoravne črtice) v zgornjem desnem kotu zaslona in odprite meni Moje aplikacije (My apps). Dobili boste dostop do vseh trenutno nameščenih aplikacij (zavihek Nameščene ali Installed) in aplikacij, prenesenih na katerokoli vašo napravo z Androidom (Vse oziroma All).

Nameščene aplikacije so razdeljene v tri kategorije – tiste, ki potrebujejo posodobitev, tiste, ki so jo prejele pred kratkim, in tiste, ki novih posodobitev trenutno ne potrebujejo. Prve lahko ročno posodobite tako, da pritisnete gumb Posodobi vse (Update all) ali pa odprete vsako posebej in pritisnete na Posodobi (Update). Če izberete Odstrani /Uninstall), bo aplikacija izbrisana. Nekaterih Googlovih aplikacij, ki so privzet del operacijskega sistema Android (Gmail, Calendar), sicer ni mogoče odstraniti.

Aplikacije lahko prek storitve Google Play s svojega uporabniškega računa Google odstranite tudi dokončno. Preklopite na zavihek Vse (All) in pri tistih aplikacijah, ki jih ne boste več potrebovali, pritisnite na križec, s čimer jih boste pregnali iz zbirke Moje aplikacije (My apps).

Upravljanje aplikacij na osebnem računalniku Uporabniki Androida lahko do informacij o nameščenih aplikacijah dostopajo tudi prek vmesnika za osebne računalnike. Najdete ga na spletni strani Google Play, v katero se morate najprej prijaviti s svojim uporabniškim računom Google (tega za uporabo naprav z Androidom tako ali tako potrebujete).

Ko se prijavite v Google Play, v meniju levo zgoraj kliknite na zavihek Aplikacije (Apps) in nato na Moje aplikacije (My apps). Pojavil se bo seznam vseh aplikacij, plačljivih in brezplačnih, ki ste jih kdajkoli prenesli na naprave, s katerimi ste sinhronizirali dotični račun Google.

S spletnim vmesnikom Google Play aplikacij z mobilnega telefona ali tablice ne morete odstraniti, lahko pa zelo preprosto znova namestite odstranjene, ki jih želite spet uporabljati. Odprite seznam Vse aplikacije, izberite želeno in na njenem profilu kliknite na gumb Nameščeno. V meniju Izberite napravo lahko nato določite, kam želite aplikacijo namestiti. Vaša trenutno aktivna naprava bo na vrhu seznama.

Če želite biti varni, nameščajte le aplikacije iz uradnih virov Večina zlonamernih programov, katerih glavne tarče so mobilni telefoni in tablice, se širi prek aplikacij vprašljivega porekla. Če ne želite, da okužijo tudi vašo napravo, aplikacije nameščajte le prek servisa Google Play, a tudi pri tem bodite previdni. Izognite se takšnim, ki ponujajo brezplačno vsebino, kot so živa ozadja (Free Live Wallpapers, na primer), ali pa imajo imena zapisana v cirilici.

Priporočamo tudi, da izklopite nameščanje aplikacij iz neznanih virov – v Nastavitvah (Settings) odprite meni Varnost (Security) in odkljukajte možnost Neznani viri (Unknown sources).

Ne spreglejte