SiolNET. Digisvet Novice
0,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Znanje je zelo vreden zaklad

Poskus kraje skrivnosti samovozečih avtomobilov mu je spodletel

0,93

termometer

Apple
Foto: Reuters

Nekdanji uslužbenec Appla je poskusil nesti zaupne Applove dokumente o razvoju avtonomnih vozil tekmecem podjetja na Kitajsko, a so mu pot preprečili tik pred vstopom na letalo.

Namesto da bi se preselil na Kitajsko, se mu lahko zgodi, da bo naslednjih deset let preživel za ameriškimi zapahi: nekdanjemu Applovemu sodelavcu v projektu samovozečih avtomobilov Xiaolangu Zhangu ni uspelo v nameri, da z zaupnimi Applovimi dokumenti preide v kitajski start-up Xiaopeng Motors, ki se, kakopak, prav tako ukvarja z razvojem avtomobilov, ki vozijo brez voznika.

Zhang je v tem projektu delal od leta 2015 in je sodeloval tako pri razvoju programske kot tudi strojne opreme.

Oblasti so mu prekrižale načrte tik pred odhodom

Zhanga so aretirali na letališču kalifornijskega mesta San Jose, ameriški zvezni preiskovalci (FBI) pa so ga obtožili kraje poslovnih skrivnosti in intelektualne lastnine.

Kitajska družba Xiaopeng Motors zatrjuje, da od Zhanga niso prejeli nobenih občutljivih informacij in da sodelujejo z ameriškimi oblastmi.

Kopiral podatke iz varovanih podatkovnih zbirk z omejenim dostopom

Prelomnica, ki je Zhanga v zadnji epizodi pripeljala do kalifornijskega pripora, se je zgodila aprila letos, ko je Zhang obiskal Kitajsko. Po vrnitvi je svojega nadrejenega v Applu obvestil o svoji nameri selitve na Kitajsko, kjer bo delal za Xiaopeng Motors.

Apple Foto: Reuters

Zhangov nadrejeni ni izgubljal časa, temveč je o tem nemudoma obvestil varnostne službe. Te so ugotovile, da je Zhang prenesel številne informacije iz zaupnih podatkovnih zbirk projekta, so katerih ima dostop samo 2.700 pooblaščenih Applovih sodelavcev, in tudi dele strojne opreme iz Applovega laboratorija za razvoj samovozečih avtomobilov, so še zapisali v sodnih spisih.

Prilastil si je tudi nekaj vezij

FBI je ukradene dokumente opredelil kot sheme, tehnična navodila in poročila, med drugim tudi podrobno shemo vezja, ki jo je Zhang prenesel na svoj osebni računalnik. Bremenijo ga tudi, da je odtujil nekaj vezij in kar ves računalniški strežnik.

Zhang naj bi očitana dejanja priznal, če bo spoznan za krivega, mu grozi kazen do 250 tisoč ameriških dolarjev (217 tisoč evrov) ali do deset let zapora.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MarkJurko / 13.07.2018. ob 10:17 +3 - 1

  Zhang naj se le pritoži na naše ustavno sodišče, pa bo imel na vekomaj mir pred obtožbami. Pa še kaj bo lahko zaslužil za čas pripora.

  +3 - 1
 • efranjo / 13.07.2018. ob 12:21 +1 - 1

  naj zaprosi za azil v sloveniji

  +1 - 1
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin