Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 7. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

Huawei ZDA Kitajska Donald Trump pametni telefoni

Petek, 12. 7. 2019, 4.00

4 leta, 9 mesecev

Popuščanje napetosti med ZDA in Huaweiem, a le postopoma

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Huawei | Huawei si gotovo želi, da bi se vse vrnilo na raven, preden so iz ZDA prišle grožnje in napovedi o prekinitvi poslovanj ameriških podjetij z njimi. | Foto Reuters

Huawei si gotovo želi, da bi se vse vrnilo na raven, preden so iz ZDA prišle grožnje in napovedi o prekinitvi poslovanj ameriških podjetij z njimi.

Foto: Reuters

Proti zmanjšanemu zanimanju in zaupanju, ki sta posledica prepirov z ameriško vlado, se Huawei – tudi v Sloveniji – bori s posebnimi prodajnimi akcijami.

Po nekajtedenski prepovedi sodelovanja ameriških podjetij s kitajskim visokotehnološkim podjetjem Huawei se razmere vendarle umirjajo – a vse še ni na zeleni veji.

Čeprav se za zdajšnje in bodoče uporabnike Huaweievih pametnih telefonov, tablic in prenosnikov celo v tistih nekaj tednih največjih napetosti vendarle ni spremenilo nič, je zanimanje za Huaweieve najnovejše telefone padlo, padle pa so tudi cene njihovih starejših modelov (novih in rabljenih).

Richard Yu, Huawei P30 Pro, Mate 20X
Novice Google miri uporabnike telefonov Huawei: preberite, zakaj je vaših skrbi konec

Jesen bo prinesla več odgovorov

Nekaj negotovosti ostaja le glede prihodnosti še neobjavljenih novih modelov pametnih telefonov Huawei (vedno manj, če smo iskreni).

Zato pozorno spremljamo, kaj se bo dogajalo z novo serijo pametnih telefonov Mate 30, ki jih, kot smo že vajeni iz dozdajšnjega Huaweievega koledarja, pričakujemo jeseni.

Naslednike pametnih telefonov serije Mate 20 (na sliki Huawei Mate 20 Pro), serijo Mate 30, pričakujemo sredi jeseni. | Foto: Bojan Puhek Naslednike pametnih telefonov serije Mate 20 (na sliki Huawei Mate 20 Pro), serijo Mate 30, pričakujemo sredi jeseni. Foto: Bojan Puhek

Niti Googlu ni do tega, da bi prekinili poslovanje

ZDA sicer Huaweia niso odstranile s svojega črnega seznama, a je ameriški gospodarski minister Wilbur Ross potrdil, da se bodo dovoljenja za sodelovanje in trgovanje s Huaweiem vendarle izdajala takrat, ko to ne bo ogrožalo nacionalne varnosti, in "varnim podjetjem".

To je vendarle znamenje počasne normalizacije odnosov med ZDA in Kitajsko, ki so maja zavreli po hitri odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ameriškim družbam prepove sodelovanje s Huaweiem. Trump je Huawei obtožil nedopustnega sodelovanja s kitajsko vlado, kar Huawei ves čas ostro zanika in poudarja, da ameriška administracija za svoje obtožbe nima nobenega dokaza.

Huawei, 5G
Novice Huawei: "Ameriške oblasti nimajo pojma o tehnologiji"

Takrat so tudi ameriška podjetja, predvsem Google, od katerega Huawei licencira operacijski sistem Android in razne storitve za pametne telefone, opozarjala, da prekinitev sodelovanja lahko prizadene tudi njih.

Google je eden večjih Huaweijevih dobaviteljev in si zaradi obsega tega sodelovanja gotovo ne želi prekinitve. | Foto: Google Google je eden večjih Huaweijevih dobaviteljev in si zaradi obsega tega sodelovanja gotovo ne želi prekinitve. Foto: Google

Pravo vprašanje je trgovinsko nesorazmerje med ZDA in Kitajsko

Gospodarski svetovalec ameriškega predsednika Larry Kudlow je ob tem sicer opozoril, da bodo pogoji za pridobivanje dovoljenj olajšani le za omejen čas, poroča časnik Financial Times. Če trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko ne bi napredovala, bi lahko ZDA ponovno zaostrile pogoje, še predvidevajo pri omenjenem časniku.

Honor, Huawei
Novice Huawei zatrjuje: teh 17 naših modelov pametnih telefonov bo dobilo EMUI 10 in Android Q! #video

Ravno trgovinska nesorazmerja med ZDA in Kitajsko naj bi namreč bila poglaviten razlog, zaradi katerega je ameriški predsednik Donald Trump sploh zaostril svoj odnos do Huaweia, s tem pa tudi do Kitajske nasploh.

Huawei Mate 20 Pro
Novice Kaj bi si sploh lahko še želeli na tem pametnem telefonu?

Medtem pa ameriški finančni minister Steven Terner Mnuchin pošilja bolj spravljiva sporočila. Kot poroča poslovni časnik The Wall Street Journal, Mnuchin spodbuja ameriške dobavitelje Huaweiu, naj si priskrbijo dovoljenja in tako ustvarijo razmere za nemoteno nadaljevanje poslovanja s tem kitajskim visokotehnološkim podjetjem.

Trenutno najzmogljivejši Huaweijevi pametni telefoni so v seriji P30 – glavni izvršni direktor enote za naprave Richard Yu na predstavitvi v Parizu. | Foto: Srdjan Cvjetović Trenutno najzmogljivejši Huaweijevi pametni telefoni so v seriji P30 – glavni izvršni direktor enote za naprave Richard Yu na predstavitvi v Parizu. Foto: Srdjan Cvjetović

Z dodatnim jamstvom nagovarjajo negotove potrošnike

Huawei medtem išče načine, kako v javnosti ponovno dvigniti zanimanje na raven pred odločitvijo ameriškega predsednika Trumpa konec maja, ki je pri marsikom porodila vprašanja, kaj se bo s Huaweiem zgodilo, če mu Amerika res povsem obrne hrbet.

Huawei P30 Pro
Novice Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo

Tako so se (tudi v Sloveniji) vsem, ki se od 10. julija do konca tega meseca odločijo za nakup enega izmed pametnih telefonov v njihovi trenutno najzmogljivejši seriji P30 (in ga do takrat tudi registrirajo v aplikaciji HiCare) odločili zagotoviti 12-mesečno dodatno jamstvo na zaslon ali zadnje strani.

Huawei
Novice Huawei P30 lite: vrhunska mešanica novih trendov in estetike

Jamstvo je v primeru nenamernega padca, udarca ali stiskanja med običajno uporabo mogoče uveljaviti na pooblaščenem servisu Huawei, in sicer za eno brezplačno menjavo poškodovanega ali razbitega zaslona oziroma zadnje strani telefona.

Ne spreglejte