Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 8. 2014,
12.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

večpredstavnost multimedija Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko izobraževanje

Torek, 12. 8. 2014, 12.17

7 let, 12 mesecev

Poletni tabor inovativnih tehnologij letos petnajstič

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani tudi letos osnovnošolcem in srednješolcem omogoča spoznavanje elektrotehnike in sodobnih tehnologij.

Osnovnošolci, ki so končali osmi ali deveti razred, in srednješolci s končanim tretjim letnikom ali mlajši se bodo tudi letos lahko udeležili poletnega tabora inovativnih tehnologij. Na eni od 13 praktično usmerjenih delavnic s področja elektrotehnike in večpredstavnosti, ki bodo potekale od 17. do 22. avgusta v prostorih ljubljanske elektrotehniške fakultete, bodo ustvarili prave in koristne izdelke, program tabora pa bodo dopolnili družabni popoldanski in večerni dogodki ter pri nekaterih delavnicah tudi obiski slovenskih visokotehnoloških podjetij. Od električnega kolesa do vremenske postaje Tako bodo na delavnici Električna vozila sestavili električno kolo, na delavnici Elektrika v človeškem telesu med drugim zgradili ojačevalnik električne aktivnosti srca, na delavnici Glasba v gibanju pa preprost glasbeni inštrument z mikrokrmilniškim sistemom. Na delavnici Ni elektrike? Ni panike! bodo udeleženci sestavili električni generator na ročni pogon, spoznavanju elektromagnetnega polja in energije pa je namenjena delavnica Od elektronov do zvezd, kjer bo ena od nalog sestavljanje brezkontaktnega merilnika elektromagnetnega polja s kapacitivnim senzorjem.

Domačo vremensko postajo bodo sestavili na delavnici Sončno, brez oblačka, pri kateri bodo udeležence še popeljali na obisk Meteorološke postaje Ljubljana in Astronomsko–geofizikalnega observatorija Golovec. Na delavnici industrijske robotike bo poudarek na programiranju robotov, posebna delavnica pa je namenjena vodenju avtonomnih mobilnih sistemov, kot so sateliti ali brezpilotna letala. Delavnica Rumba, poglej, prisluhni in počisti pa odpira okno v svet umetne inteligence pri vodenju teh sistemov, ena od njihovih nalog bo glasovno usmerjanje sesalnika pri njegovem delu. Od satelitskega signala do videoprispevka Povezovanje interneta in raznih predmetov bo Internet prihodnosti, kakor so poimenovali delavnico, v kateri bodo s povezovanjem naprav in njihovim medsebojnim komuniciranjem ustvarjali nove pametne izdelke. Navdušenci nad videoprodukcijo se bodo lahko v namenski delavnici preizkusili kot snemalci, tonski mojstri, mešalci slike in montažerji v celotnem postopku ustvarjanja videoobjave. Tu sta še delavnici, namenjeni elektronskim prikazovalnikom, kjer bodo spoznali, kako krmiliti svetlečo diodo in prikazati poljubno barvo, in spoznavanju opreme za sprejem in uporabo satelitskih signalov, kjer bodo izdelali radijski oddajnik, kot so ga imeli na prvem komunikacijskem satelitu Telstar.

Kotizacija za udeležbo znaša 95 evrov za delavnice, pripadajoče materialne stroške in pet kosil oziroma 150 evrov skupaj z dodatnim večernim programom, ki vključuje tudi večerje, ali 220 evrov, kar zajema še štiri nočitve z zajtrkom v enem od ljubljanskih dijaških domov. Ker je Poletni tabor inovativnih tehnologij 2014 uvrščen v Katalog programov obveznih izbirnih vsebin za srednješolce v šolskem letu 2014/2015, ga udeleženci v dogovoru s svojo šolo lahko uveljavijo kot obvezno izbirno vsebino.

Ne spreglejte