Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 3. 2013,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung mobilni telefon pametni telefon

Petek, 15. 3. 2013, 8.20

8 let

Pogled v prihodnost z "okta" Samsungom Galaxy S4 (FOTO)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Govorice in pobegle fotografije iz tovarne v Suwonu so se izkazale za neresnične, ko je na Broadwayju naposled padel zastor - Galaxy S4 je na prvi pogled namreč do pičice enak predhodniku.

Raven medijske pozornosti, nepotrpežljivega pričakovanja novih izdelkov in navdušenja potrošnikov, ki že vsaj dve leti spremljajo Samsungovo družino Galaxy S, je prav zares neverjetna. Zgolj bombastičen dogodek v slavni broadwayski dvorani Radio City Music Hall, ki lahko "prebavi" skoraj 6.000 obiskovalcev in kjer je Samsung včeraj prvič pokazal telefon, ki se mu bodo s strahospoštovanjem klanjali vsi preostali – Samsung Galaxy S4, ni bil dovolj za zadovoljitev apetitov newyorške javnosti.

Ta je informacije o napravi, ki jo je na piedestal pompozno postavil Samsung, želela takoj, zato je bilo prireditev mogoče v živo spremljati tudi na velikih zaslonih na križišču Times Squara. Po besedah mimoidočih se je zdelo, da se je za nekaj deset minut ustavil svet, saj je na tisoče pešcev v prenos strmelo kot uročenih – kot da se bo vsak trenutek prikazal Mesija.

To se je naposled tudi zgodilo – telefonsko božanstvo je dobilo obličje in se prvič pokazalo svetu. Samsung je še enkrat pokazal, da ne namerava odstopiti od smernic, ki so jih do zdaj začrtale že tri generacije v telefonski družini Galaxy S. V mesecih pred predstavitvijo štirice so se namreč pojavila ugibanja in celo trditve, da bo gumb za takojšen skok na domači zaslon, ki je pravzaprav zaščitni znak blagovne znamke Galaxy, izginil s pročelja telefona S4.

Tovrstna natolcevanja je Samsung včeraj utišal najprej, saj je S4 sprva praktično nemogoče ločiti od predhodnika S3. Natančnejši pogled vendarle razkrije, da je zaslon malce večji kot prej in da pokriva večji del sprednje ploskve kot kadarkoli. Posamezniki, ki so kdaj v roki držali Galaxy S3, bodo ob prijetju naslednika presenečeni, saj je ta z dobrimi 136 milimetri dolžine, skoraj 70 milimetri širine in komaj 7,9 milimetra debeline celo manjši, pa tudi cel gram (130) lažji od Samsungove lanske prodajne uspešnice!

Plastično ohišje ostaja, a si je novi Galaxy tokrat zagotovil premijski videz s kovinsko obrobo, ki se lepo poda trenutno zgolj dvema barvnima različicama – snežno beli in črni. Pozneje naj bi bilo na tem področju na voljo občutno več izbire (iz preteklih izkušenj lahko že zdaj napovemo, da bosta barvni spekter es-štirice zagotovo dopolnili modra in siva – Samsung je pač preveč previden, da bi si na takšni ravni dovolil eksperimentiranje z mavrico).

Okta – kaj? Pod pokrovko se je zgodila revolucija – novi procesor Exynos s frekvenco 1,6 gigaherca ima namreč neverjetnih osem jeder in je glede na prve ocene o bliskovitosti delovanja najbrž tudi dovolj zmogljiv, da se naprava osamosvoji in začne vojno proti človeštvu. Qualcomm in nVidia najbrž gledata z belim, saj sta Snapdragon S4 in Tegra 4 ob Exynosu videti kot AMD K6 ob Intelu i7 – osemjedrni mobilni procesor je resnično na meji predstavljivega, ne dvomimo pa, da bodo Samsungovemu zgledu precej hitro sledili tudi drugi proizvajalci.

Sredico dopolnjujeta dva gigabajta delovnega pomnilnika, kar je več, kot ga ima Applova konkurenca, in točno toliko, kot si ga lastita Xperia Z in HTC One, ki bosta najbrž največja androidna tekmeca Galaxyju S4. Shranjevalni prostor bo odvisen od kupčka evrov, ki ga boste pripravljeni nameniti za telefon – na voljo bodo namreč različice s 16, 32 in 64 gigabajti.

Full HD in fotoaparat, ki posnema konkurenco Galaxy S4 je prvi Samsungov telefon z zaslonom polne HD-ločljivosti. Glede na to, da je zmnožek 1920 in 1080 pikslov stisnjen na petpalčnem zaslonu, to pomeni gostoto 441 pikslov na palec, kar je več od iPhona 5 z retino, a manj od HTC-jevega Ona. Ne dvomimo sicer, da je videti absolutno fantastično – matrika vrste Super OLED namreč preseže pričakovanja z vsako generacijo telefonov Galaxy S.

Fotoaparat je doživel nadgradnjo – megapikslov je zdaj 13, Samsung pa obljublja odlične posnetke ob slabih svetlobnih razmerah in praktično ničen lag sprožilca. Poznavalci sicer pravijo, da je senzor na krovu Galaxyja S4 malce slabši od tistega z ultrapiksli v HTC One, a ne bomo prehitro sklepali in raje končno sodbo na podlagi testov obeh naprav podali sami.

Brskanje po nastavitvah fotoaparata je končno bolj preprosto, saj je Samsung vmesnik praktično skopiral iz Galaxyja Camera. Med načini fotografiranja, kot so portret, pokrajina in makro, je zdaj mogoče preklapljati s samo enim stikalom, poglavitni novosti pa sta modusa Eraser in Cinema – s prvim je mogoče iz prizora še pred pritiskom na sprožilec odstraniti neželene premikajoče se objekte, drugi pa je pravzaprav hudo podoben HTC-jevim posnetkom Zoe – gre za premikajoče se sličice formata GIF, uporabnik pa lahko določi, kateri del fotografije bo plapolal v vetru in kateri bo ostal negiben.

Procesor ne brni tjavdan Operacijski sistem Android Jelly Bean 4.2.1 je prelepljen z uporabniškim vmesnikom Touchwiz, ki je dobil nekaj površinskih olepšav – videti je, da so pri Samsungu pretežno zadovoljni s tem, kar jim je uspelo ustvariti do zdaj. Vse seveda zanima, ali je funkcija Smart Stay, ena od prvin, ki je lani nagnila androidno tehtnico na stran S3, še pametnejša – odgovor je da.

Ne le, da zna Galaxy S4 zaslon ohraniti osvetljen, ko vanj gleda uporabnik, zmore tudi začasno zaustaviti predvajanje medijskih vsebin, ko lastnik pogleda stran, jadrati po menijih zgolj ob rahlem nagibanju naprave, posebnost pa je Air Gestures, upravljanje telefona brez dotikanja – na ta način lahko skačemo na vrh spletnih strani, izbiramo glasbo in se oglašamo na klice.

Samsung je v S4 premierno vključil tudi skupek varnostnih ukazov Knox, ki glede na voljo uporabnika ustvari dva profila – delovnega in osebno vsakdanjega, ter S Voice Drive, ki je namenjen prostoročnemu glasovnemu upravljanju med vožnjo avtomobila – res uporabno narekovanje tekstovnih sporočil in ukazovanje navigaciji sta naposled postala resničnost.

O funkcijah se bomo nadalje razpisali v testu telefona, omembe vredna pa je še baterija, ki je glede na S3 pridobila kapaciteto – 2.100-miliampersko je namreč zamenjala 2.600-miliamperska ploščica. O brezžičnem polnjenju, o katerem smo ugibali pred dnevi, žal ne duha ne sluha.

Kdaj ga lahko dobim in kako dolga bo vrsta pred trgovino? "Dan S" je 26. april – takrat bo Galaxy S4 namreč začelo prodajati 327 operaterjev v 155 državah, Samsung pa osnovni model ceni na 480 funtov oziroma slabih 560 evrov. Glede na to, da bo celo malce cenejši, kot je bil ob prvem lansiranju njegov predhodnik, se Samsungu najbrž znova smeji – spet so ustvarili prodajno uspešnico. HTC in druščina pa v jok.

Ne spreglejte