Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 10. 2017,
8.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Yahoo hekerji hekerski napad

Sreda, 4. 10. 2017, 8.37

6 let, 6 mesecev

Novo razkritje: največji hekerski napad vseh časov še trikrat hujši

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Nekdanji internetni velikan Yahoo, ki je po seriji poslovnih neuspehov letos prenehal obstajati kot samostojno podjetje, je priznal, da je bil hekerski napad leta 2013, v katerem je bila ukradena milijarda e-poštnih naslovov, še hujši, kot so mislili. Hekerji so si namreč postregli z informacijami o čisto vseh uporabniških računih Yahoo, teh pa je bilo več kot tri milijarde. Preverite, ali so "dobili" tudi vas.

Podjetje Yahoo je letos kupil ameriški telekomunikacijski velikan Verizon. Ob nakupu podjetja je Verizon sicer ravno zaradi lanskega razkritja informacij o hekerskih napadih dobil precejšen popust.  | Foto: Reuters Podjetje Yahoo je letos kupil ameriški telekomunikacijski velikan Verizon. Ob nakupu podjetja je Verizon sicer ravno zaradi lanskega razkritja informacij o hekerskih napadih dobil precejšen popust. Foto: Reuters

Hekerski vdor v Yahoo, ki se je zgodil leta 2013, podjetje pa ga je razkrilo šele lani, je do danes veljal za najhujši tovrstni napad, saj so bili ukradeni podatki o približno milijardi uporabnikov storitev tega internetnega podjetja.

A najnovejše sporočilo Yahooja razkriva, da je bil incident še precej bolj obsežen. Žrtve napada so bili prav vsi uporabniški računi Yahoo, teh pa je bilo takrat več kot tri milijarde. 


Kdo je kriv za napad na Yahoo?


Hekerjem je uspelo pridobiti e-poštne naslove, šifrirana gesla in nekaj drugih vrst osebnih podatkov o uporabnikih, niso pa se prebili do podatkov o geslih v preprosti besedilni obliki in številk kreditnih kartic, uporabnike mirijo pri Yahooju. 

Dolgoletna direktorica Yahooja Marissa Mayer je podjetje zapustila junija letos, zaradi škandala s hekerskimi napadi pa se je ob odhodu odpovedala izplačilu določenih bonitet. Še vseeno se je poslovila s kar lepo popotnico. Kliknite na fotografijo za zgodbo.  | Foto: Reuters Dolgoletna direktorica Yahooja Marissa Mayer je podjetje zapustila junija letos, zaradi škandala s hekerskimi napadi pa se je ob odhodu odpovedala izplačilu določenih bonitet. Še vseeno se je poslovila s kar lepo popotnico. Kliknite na fotografijo za zgodbo. Foto: Reuters

Yahoo je uporabnike ob razkritju hekerskega napada lani pozval, naj nemudoma spremenijo gesla in varnostna vprašanja, ki se uporabljajo, če se uporabnik gesla ne spomni. Podoben poziv vsem uporabnikom je podjetje izdalo tudi tokrat. 


Kaj lahko storim, če me skrbi, da so ukradli tudi podatke o mojem e-poštnem naslovu?

Ne spreglejte