Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
23. 2. 2018,
21.06

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

6

Natisni članek

pametni telefon Samsung Apple Huawei

Petek, 23. 2. 2018, 21.06

6 let, 2 meseca

Novi pametni telefoni: kaj takega se še ni zgodilo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

6

Prodaja novih pametnih telefonov je konec leta 2017 v primerjavi z letom prej padla sploh prvič do zdaj. Analitična hiša Gartner, ki nad trgom mobilnih telefonov bdi že od leta 2004, padca prodaje namreč ni zabeležila še nikoli.

Čeprav je še vedno najuspešnejši med vsemi proizvajalci, je tudi južnokorejski tehnološki velikan Samsung v zadnjem četrtletju 2017 zabeležil upad prodaje pametnih telefonov.  | Foto: Reuters Čeprav je še vedno najuspešnejši med vsemi proizvajalci, je tudi južnokorejski tehnološki velikan Samsung v zadnjem četrtletju 2017 zabeležil upad prodaje pametnih telefonov. Foto: Reuters

Proizvajalci so v zadnjem četrtletju leta 2017 prodali 408 milijonov novih pametnih telefonov, kar je 5,6 odstotka manj kot v istem obdobju leta 2016, razkriva novo poročilo svetovno znane analitične hiše Gartner

Zakaj je bilo prodanih manj pametnih telefonov?

Za to, da se je prodaja ne le upočasnila, temveč v vzvratno prestavila sploh prvič do zdaj, so po mnenju analitikov pri Gartnerju krivi kar proizvajalci sami. Ker na trg ne pošiljajo dovolj kakovostnih pametnih telefonov najnižjega cenovnega razreda, mnogi uporabniki kupujejo dražje modele in se jih zaradi tega tudi oklepajo dlje.

Obdobje lastništva enega pametnega telefona se je pri mnogo uporabnikih zaradi tega podaljšalo, kar pomeni, da novega kupijo pozneje kot včasih. 

Pri Gartnerju so opazili tudi, da si pametni telefoni različnih proizvajalcev postajajo vse bolj podobni. Dogajanje na trgu se je zaradi tega upočasnilo, saj proizvajalci uporabnikom pogosto ne dajejo dovolj razlogov, da bi trenutni pametni telefon zamenjali z njihovim.  | Foto: Reuters Pri Gartnerju so opazili tudi, da si pametni telefoni različnih proizvajalcev postajajo vse bolj podobni. Dogajanje na trgu se je zaradi tega upočasnilo, saj proizvajalci uporabnikom pogosto ne dajejo dovolj razlogov, da bi trenutni pametni telefon zamenjali z njihovim.  Foto: Reuters

Prodaji novih pametnih telefonov so pred časom velik udarec zadali tudi mobilni operaterji v ZDA, ki ne ponujajo več subvencioniranih nakupov novih naprav. Cikel nakupa, uporabe in zamenjave pametnega telefona se je zaradi tega kar konkretno podaljšal. 

Prvi imeni svetovnega trga s pametnimi telefoni sta še vedno Samsung in Apple

Največ novih pametnih telefonov (74 milijonov) je v zadnjem četrtletju leta 2017 kljub 3,6-odstotnemu padcu prodaje med uporabnike spravil južnokorejski Samsung, ki je obdržal prvo mesto med najuspešnejšimi proizvajalci pametnih telefonov.

Sledi mu ameriški Apple, ki je kljub novembrski izdaji zelo vročega modela iPhone X prodal slab milijon pametnih telefonov manj. V peterico najuspešnejših prodajalcev pametnih telefonov so se uvrstili še trije kitajci: Huawei, Xiaomi in Oppo. 

Huawei (na fotografiji) in Xiaomi sta praktično edina velika proizvajalca pametnih telefonov, ki sta prodajo glede na lanske rezultate še povečala.  | Foto: Reuters Huawei (na fotografiji) in Xiaomi sta praktično edina velika proizvajalca pametnih telefonov, ki sta prodajo glede na lanske rezultate še povečala.  Foto: Reuters

Daleč največ lastnikov pametnih telefonov, zdaj že kar 86 odstotkov, uporablja naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android, tržni delež Applovega operacijskega sistema (iOS) pa je 14 odstotkov. Pametne telefone z drugimi operacijskimi sistemi (Windowsi, na primer) ima zanemarljivo malo uporabnikov (0,1 odstotka). 


Preberite tudi:

TOP 5: Najboljši telefoni za manj kot deset evrov na mesec

Ne spreglejte