Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
11.34

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Natisni članek

prevara telefon

Petek, 29. 11. 2019, 11.34

4 leta, 4 mesece

Nikar ne odpirajte tega SMS-sporočila. Gre za prevaro.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

pametni telefon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ste v zadnjem času dobili SMS-sporočilo z besedilom "Živijo, imaš eno novo sporočilo", zraven pa še povezavo do fotografije? Kot pojasnjujejo v centru Varni na internetu, gre za nove načine, kako od uporabnikov zvabiti denar, zato tovrstnih povezav nikar ne odpirajte. 

sms prevara | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Na nas se je obrnil bralec, ki je v preteklih dneh prejel sporočilo, ki ga lahko vidite na zgornji sliki. Kot nam je pojasnil, številka, s katere je bilo sporočilo poslano, ni bila razvidna, pisalo je zgolj, da gre za SMS. "Sam na priloženo povezavo nisem kliknil, sporočilo sem izbrisal in stik blokiral," je med drugim zapisal ter poudaril, da svoje telefonske številke ni nikoli uporabil za članstvo v SMS-klubih in podobnih storitvah. 

Če ste tako kot bralec dobili SMS s tovrstno vsebino ali ga mogoče še boste, ga nikar ne odpirajte. Kot so nam pojasnili v centru za posredovanje pri omrežnih incidentih Varni na internetu, tovrstna sporočila spadajo v kategorijo nezaželenih SMS-sporočil (spam).

Klik na povezavo vas lahko stane tudi do sto evrov

Povezava v sporočilu vodi na spletno stran, ki poskuša uporabnika pod pretvezo, da bo prejel neko nagrado (običajno gre za telefon višjega cenovnega razreda), prepričati, da vpiše svojo telefonsko številko, s čimer se včlani v komercialni SMS-klub, ali številko kreditne kartice, s čimer se nenamerno naroči na neko trivialno storitev, ki stane od 80 do 100 evrov na mesec. 

Lažno sporočilo | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv V centru uporabnike svarijo, da naj, če prejmejo nenavadno SMS-sporočilo, ki ga niso pričakovali, nikar ne klikajo na povezavo, saj so te velikokrat personalizirane. To pomeni, da s klikom na povezavo upravljavci spletne storitve vedo, s katere telefonske številke je nekdo obiskal spletno stran. Posledično lahko temu uporabniku pošiljajo še več takih SMS-sporočil. 

Žal je večina nezaželenih SMS-sporočil poslanih tako, da je identiteta pošiljatelja zakrita, zato ga je zelo težko ali celo nemogoče izslediti. 

Več o prevarah s skrito naročnino si lahko preberete tukaj. 
SMS, prevara
Novice Slovenci prejemajo sumljiva sporočila, ki vodijo do zagrebškega podjetja
Fake Sporočilo, lažna nagradna igra, prevara
Novice Sporočilo, ki ga takoj izbrišite: kaj se lahko zgodi, če podležete skušnjavi?

 

Ne spreglejte