SiolNET. Digisvet Novice
6,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nevsakdanji ulov: stvor, pri katerem je šlo nekaj hudo narobe

6,17

termometer

Podružnica ameriškega muzeja naravne zgodovine v zvezni državi Arizona je pred kratkim začela umikati kolonije volovske žabe, ki v mnogo državah, tudi v Sloveniji, velja za invazivno vrsto. Pri tem so v enem od ribnikov odkrili paglavca volovske žabe, ki je najverjetneje večji od vseh, ki so jih odkrili do zdaj, in morda tudi največji odkriti žabji paglavec vseh časov. Znanstveniki pričakujejo, da bo še zrasel.

Rekordnega paglavca volovske žabe je odkrila prostovoljka Earyn Mcgee, sicer doktorska študentka na univerzi v Arizoni, in njegove fotografije delila na družbenem omrežju Twitter:

Paglavec, to je stadij ličinke v razvojnem ciklu žab, je tako velik, da ga je treba držati z obema rokama, je razvidno z zgornjih fotografij.

Paglavci volovskih žab so sicer praviloma že tako ali tako precej veliki, a takšnega niso našli še nikoli, pravijo znanstveniki institucije Southwestern Research Station, ki je arizonska podružnica muzeja naravne zgodovine ZDA . 

Takole je videti volovska žaba. Gre za eno največjih vrst žab, odrasli primerki lahko namreč dosežejo dolžino 20 centimetrov in tehtajo konkretno več kot pol kilograma. Volovske žabe so zelo agresivne in veljajo za invazivno vrsto. Njihov vnos v Evropsko unijo je najstrožje prepovedan. Takole je videti volovska žaba. Gre za eno največjih vrst žab, odrasli primerki lahko namreč dosežejo dolžino 20 centimetrov in tehtajo konkretno več kot pol kilograma. Volovske žabe so zelo agresivne in veljajo za invazivno vrsto. Njihov vnos v Evropsko unijo je najstrožje prepovedan. Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Ogromni paglavec se najverjetneje nikoli ne bo razvil v volovsko žabo, saj ga je prizadelo nenavadno hormonsko neravnovesje, zaradi katerega je tudi toliko zrasel.

Znanstveniki sicer pričakujejo, da bo paglavec, ki je še vedno živ, še naprej rasel. Kako velik bo, za zdaj še ne morejo napovedati. 

Povsem mogoče je sicer, da je odkritje McGeejeve tudi največji dokumentirani žabji paglavec vseh časov. Na spletu namreč ni mogoče najti omemb ali fotografij paglavcev, ki bi bili obilnejši od tega, ki za nameček postaja vedno večji. 

Preberite tudi:

Toča thumb Digisvet Ozadje katastrofe v Črnomlju: našli so novega krivca za "supertočo" WC, stranišče thumb Digisvet Brez opozorila: poglejte, kakšen kaos je povzročil veter #video Rusija, fotomontaža Digisvet Poglejte fotomontažo, ki je Rusijo spravila v zadrego: kdo laže? Strela, Michael McQuilken, lasje Digisvet Kaj morate narediti takoj, če vam lasje ponorijo kot tema fantoma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin