SiolNET. Digisvet Novice
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sovražnik zdravja je lahko tudi zaveznik proti napadalcem

Ne sovražite preveč maščob, saj so (včasih) borci proti okužbi

0,49

termometer

maščobe, bakterije
Makrofag, v katerem invazivno bakterijo (modro) napadajo "oborožene" kapljice maščobe (tirkizno). Foto: University of Queensland

Pretirane količine maščob so eden od številnih negativnih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje, a avstralsko-katalonska raziskava kaže, da so maščobe lahko tudi pomemben dejavnik v boju proti bakterijskim okužbam.

Maščobe predstavljajo v organizmu skladišče energije. Mitohondriji, celične organele, ki v prisotnosti kisika ustvarjajo koristno kemijsko energijo, za svoje poslanstvo potrebujejo hranila, a ko teh zmanjka, si pomagajo s črpanjem energije iz maščobnih zalog.

vizir, epidemija, covid-19 Digisvet Plastični vizirji jih niso obvarovali pred covidom

Toda v pretiranih količinah, ki žal pestijo vedno večji del prebivalstva v našem delu sveta, pa so maščobe tudi eden od virov debelosti in pomemben dejavnik tveganja za mnoge zdravstvene težave.

Virus Trendi Miti o virusih in bakterijah - kaj je res in kaj ne? #video

Nepričakovan zaveznik

Znanstveniki avstralske univerze Queensland in univerze v Barceloni pa so v svoji raziskavi, o kateri so poročali v reviji Science, dokazali, da celice lahko izkoristijo kapljice maščob, seveda v primerno majhnih količinah, za obrambo pred bakterijskimi okužbami.

Tesla volanski obroč Avtomoto Raziskava: na volanu štirikrat več bakterij kot na straniščni školjki

Razkrili so povsem nov in nepričakovan mehanizem, v katerem delujejo maščobne kapljice. Ko bakterija napade celico, se maščobne kapljice, ki so v bližini mitohondrija, kjer se običajno zadržujejo, premaknejo v tisti del celice, kamor se je zatekla bakterija.

maščobe, bakterije Foto: University of Queensland

Trojanec za bakterije na prvi črti celične obrambe

Napadalcem so energetsko bogati lipidi pogosto privlačna hrana, kar napadene celice znajo izkoristiti v prid svoje obrambe, saj te lipide zastrupijo s toksičnimi proteini lastne proizvodnje, preden jih postrežejo nebodigatreba bakterijam.

protivirusna jakna Trendi Razvili jakno, ki naj bi ščitila pred okužbami #video

Tako oborožene kapljice lipidov postanejo skrito orožje in prva črta celične obrambe pred bakterijsko okužbo, pri čemer tudi spremenijo celični metabolizem.

Nove možnosti proti bakterijam, ki so že odporne na antibiotike

Ta mehanizem so sicer v prejšnjih raziskavah opazili pri vinskih mušicah, a zdaj so z opazovanjem z elektronskim mikroskopom belih krvničk pri miših in ljudeh, potrdili, da ta mehanizem obstaja tudi pri sesalcih.

morska želva Digisvet Znanost bližje odgovoru, zakaj nekatere živali čutijo magnetna polja

Veliki potencial tega odkritja je, da odpira možnost novim načinom boja proti bakterijam, predvsem tistim, ki jim je že uspelo razviti odpornost na antibiotike, so prepričani avtorji raziskave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin