Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 6. 2016,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

heker McDonald's

Torek, 21. 6. 2016, 4.03

6 let, 6 mesecev

Naslednjič, ko boste jedli v McDonaldsu, poglejte pod mizo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
Mcdonalds | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velikan hitre prehrane McDonald's v nekaterih državah preizkuša tehnološko novost. Pod mizami, kamor stranke odnesejo svoje obroke, so značke NFC, ki lahko komunicirajo s pametnimi telefoni. Povezava pri tem ni zaščitena, kar pomeni, da jih lahko kdo zlorabi in stranki ukrade osebne podatke.

Pod mizo prilepljene značke s čipi NFC so do zdaj odkrili v lokalih McDonald's v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Da ne bo pomote – McDonald's jih ne skriva, temveč stranke aktivno poziva, naj telefone z vključeno povezavo NFC položijo na mizo, pod katero je čip, in si prenesejo aplikacijo McDonald's. S pomočjo povezave z NFC lahko delavci v restavraciji tudi lažje najdejo stranke, ki so naročile hrano in nanjo čakajo za mizo.

NFC je kratica za Near Field Communication. Tehnologija prenos podatkov omogoča s približanjem (na največ pet centimetrov) ali fizičnim stikom naprav, ki vsebujeta ustrezen čip, oziroma naprave in katerega drugega predmeta, ki je opremljen s čipom NFC (plačilni terminal, elektronska ključavnica, na primer). | Foto: Thinkstock NFC je kratica za Near Field Communication. Tehnologija prenos podatkov omogoča s približanjem (na največ pet centimetrov) ali fizičnim stikom naprav, ki vsebujeta ustrezen čip, oziroma naprave in katerega drugega predmeta, ki je opremljen s čipom NFC (plačilni terminal, elektronska ključavnica, na primer). Foto: Thinkstock

A kot so ugotovili novozelandski računalniški strokovnjaki, McDonald's pri preizkušanju novosti uporablja "odprte čipe" NFC. To pomeni, da omogočajo zapisovanje podatkov, kar bi lahko izkoristil kiberkriminalec in uporabnika-stranko lokala McDonald's preusmeril do namestitve svoje aplikacije. Prek nje bi nato lahko ukradel njegove osebne podatke.

Tvit, s katerim na tehnološko tveganje v avstralskih in novozelandskih restavracijah McDonald's opozarja računalniški strokovnjak (za ponazoritev si oglejte videoposnetek):

Ne spreglejte