SiolNET. Digisvet Novice
1,40

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Huawei v pričakovanju pomembnih odločitev iz ZDA

"Naši naslednji telefoni bodo v Evropi na prodaj brez zamud ne glede na razplet dogajanja v prihodnjih tednih"

1,40

termometer

Pametna ura Huawei
Pametna ura Huawei Watch GT2 Foto: Huawei

Tako je prvi mož slovenske podružnice Huaweia Matjaž Kermelj na slovenski trg pospremil jesenske novosti in poudarke, med katerimi, vsaj za zdaj, še ni oktobra predstavljenih silakov serije Mate 30.

Novi različici pametnih telefonov serije P30, pametna ura Huawei Watch GT2, povsem nov pametni telefon Huawei nova 5T in slušalke Huawei FreeBuds 3 – to so poudarki jesenskih novosti v Huaweievi ponudbi za Slovenijo, so pokazali in povedali na današnji predstavitvi v Ljubljani.

Huawei P30 Pro Digisvet Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo Huawei Watch GT2 Digisvet Huawei Watch GT 2: zmore več od predhodnice, a še vedno zelo dolgo zdrži brez polnjenja

Slovenije ni med preizkusnimi trgi za serijo Mate 30

Slovenije ni na (neuradnem) seznamu evropskih držav, kjer se je Huawei odločil začeti prodajo težko pričakovane serije svojih najzmogljivejših pametnih telefonov Mate 30 brez Googlove različice operacijskega sistema Android in brez nameščenih Googlovih mobilnih storitev, ki med drugim zajemajo Gmail, Google Zemljevide, Google Drive in YouTube.

Pametni telefon Huawei nova 5T Pametni telefon Huawei nova 5T

Odločitev vsekakor ni bila lahka. Po eni strani jih opogumljajo izjemno dobri prodajni rezultati serije Mate 30 na Kitajskem, kjer Googlove mobilne storitve tako ali tako niso dovoljene, po drugi strani pa se dobro zavedajo, da so evropski uporabniki zelo navezani na Googlove storitve in da brez njih zanimanje evropskih uporabnikov le ne bo tako množično.

Huawei Mate 30 Pro Digisvet Huawei Mate 30 Pro - močan favorit z neugodno startno pozicijo

Vedo nekaj več ali zgolj tipajo?

Morda pa je nedavna Huaweieva odločitev, da bo v nekaterih evropskih državah že zdaj začel prodajati (programsko okrnjeno) serijo Mate 30, namig nečesa, kar nam še ni znano, lahko pa je samo Huaweiev preizkus trga.

Utrinek s slovenske predstavitve Huaweijevih jesenskih in zimskih poudarkov Utrinek s slovenske predstavitve Huaweijevih jesenskih in zimskih poudarkov

O tem Kermelj ni govoril, je pa jasno dal vedeti, da v prihodnjem letu ne bo več negotovosti in zamud. "Naša serija P40 pride spomladi, kot načrtovano in pričakovano, prav tako tudi druge novosti, ne glede na to, kako se bodo iztekle razmere z ZDA, ki bodo morale dobiti novo epizodo ta mesec," je povedal Kermelj. "Seveda si najbolj želimo še naprej polno sodelovanje z Googlom, a če to ne bo mogoče, bomo imeli svoje rešitve."

Direktor podružnice Huaweia v Sloveniji Matjaž Kermelj: "Naslednje leto bo vse spet brez zamud!" Direktor podružnice Huaweia v Sloveniji Matjaž Kermelj: "Naslednje leto bo vse spet brez zamud!" Foto: Ana Kovač

Čez nekaj tednov bomo zagotovo vedeli več

Ameriške oblasti so namreč prejele 260 vlog za dovoljenje za poslovanje s Huaweijem, ki bi jih morali začeti obravnavati in reševati še ta mesec.

Že drugič podaljšano trimesečno obdobje izjem prepovedi poslovanja ameriških podjetij z Huaweiem, ki velja samo za obstoječe, ne pa tudi za nove modele Huaweievih naprav, se namreč izteče sredi novembra, onstran luže pa so začeli prihajati namigi, da bi se kot del širšega dogovora omejitve lahko kmalu le začele sproščati.

Huawei Digisvet Bo kmalu konec negotovosti za ljubitelje telefonov Huawei?

Zhengfei: Še naprej bomo rasli

Še bolj optimističen je ustanovitelj in prvi mož Huawei Ren Zhengfei. "Še naprej bomo rasli, tudi če ZDA nadaljujejo trgovinske omejitve," je povedal na strokovni konferenci v Shenzhenu na Kitajskem.

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Huaweia Ren Zhengfei ne skriva optimizma kljub ameriškim trgovinskim omejitvam. Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Huaweia Ren Zhengfei ne skriva optimizma kljub ameriškim trgovinskim omejitvam. Foto: Reuters

Kljub že večmesečni ameriški trgovinski blokadi Zhengfei pričakuje, da bodo letos prodali med 240 in 250 milijoni svojih pametnih telefonov, kar je občutno več kot lanskih 206 milijonov.

Huawei Mate 30 Pro Digisvet Huawei ne trpi (večjih) posledic ameriške blokade, številke so zelene

"Do ameriškega predsednika ne morem priti, a sem se pripravljen pogovoriti z njim"

Tudi optimizma za prihodnost ne skriva. "Zagotovo želimo delati z ameriškimi dobavitelji in močno podpiramo globalizacijo, a če to ne bo mogoče, imamo možnost preživeti in, če bomo v to prisiljeni, imamo začasen pristop, kako ravnati. To sicer ni del naše strategije in nimamo namena, da bi vse delali sami."

Zakaj se ne bi pogovoril neposredno z ameriškim predsednikom Trumpom, so ga vprašali. "Nimam načina, kako bi se dogovoril za takšen sestanek, a sem zagotovo pripravljen, da bi ga imel," je odgovoril Zhengfei.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sounder / 06.11.2019. ob 20:20 +2 - 1

  Krivi smo si sami. Pri nas so bili visoki standardi glede varstva pravic delavcev in prav tako od podjetij zahtevali visoke standarde glede varstva okolja, a po drugi strani smo uvažali cenene izdelke iz Kitajske, kjer ni bilo pravic delavcec, kjer se ni skrbelo za okolje.

  +2 - 1
 • traverza / 06.11.2019. ob 19:38 +2 - 1

  Kitajska tehnologija je nakradena z vseh koncev in temelji na nehumanem kolektivizmu, zato jo je potrebno ignorirati dokler se Kitajska ne demokratizira.

  +2 - 1
 • Roli / 07.11.2019. ob 10:07 0 0

  Kitajska danes je daleč od kraje tehnologije in prevzema na področju novih tehnologij vodilno vlogo v svetu.Samo na področju interneta 5G so leto do leto in pol pred ostalimi.Z vsega sveta je bilo vloženih 3,3 milijone patentnih prijav, kar je 5,2 % povečanje, prijava znamk je dosegla 14,3 milijona (+15,5 %), modeli pa 1,3 milijona. (+5,7 %). Zgolj Kitajska predstavlja skoraj polovico vseh patentnih prijav, s čemer Azija postaja svetovno središče inovacij.

  0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin