Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 3. 2016,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Time Verizon Yahoo Marissa Mayer

Torek, 1. 3. 2016, 16.19

8 let

Najverjetnejši kupec Yahooja je telekomunikacijski operater Verizon

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

S tem nakupom bi dobičkonosni ameriški telekomunikacijski operater hitro vstopil v novi svet priložnosti, ki jih nujno potrebuje ob padcu marž iz svojih klasičnih dejavnosti.

Internetno podjetje Yahoo, ki se v luči svojih težav že dalj časa ukvarja s svojo usodo, vedno bolj razmišlja o prodaji celotne družbe, torej o scenariju, ki ga sprva niso omenjali kot najbolj verjetnega. Prejšnji teden so ustanovili posebno delovno skupino, katere naloga je zbrati in preučiti ponudbe za prevzem celotnega podjetja Yahoo. Analitiki napovedujejo, da bi vrednost tega prevzema lahko znašala med dobrimi tremi in šestimi milijardami evrov.

V igri še nekaj potencialnih snubcev

Najverjetnejši kupec še naprej ostaja telekomunikacijski operater Verizon, ki ima na svojem računu gotovine v vrednosti skoraj pet milijard evrov in katerega vrednost ocenjujejo na okrog 190 milijard evrov.

Kot drugi morebitni kupci se omenjajo še medijska družba Time in nekateri zasebni investicijski skladi, a čeprav bistveno manj verjetno, tudi ameriška telekomunikacijska operaterja AT&T in Comcast ter kitajsko internetno podjetje Alibaba, v katerem ima Yahoo lastniški delež.

Telekomunikacijski operaterji iščejo intenzivne uporabnike videa

Največja prednost, ki bi jo Verizon lahko pridobil z nakupom Yahooja, je, da bi tako hitro prišel do zelo obetavnega profila uporabnikov, ki ga do zdaj zaradi svoje razvojne zgodovine niso uspeli pritegniti: najstnikov in milenijcev, ki videovsebine raje spremljajo prek zaslonov mobilnih telefonov in tablic kot prek zaslonov televizorjev v domači dnevni sobi.

Yahoo je zato primerna tarča, saj so tudi sami zelo naložbeno dejavni na področju internetnega videa, z omenjeno pridobitvijo pa bi lahko resno zaplavali tudi v vode internetnega oglaševanja.

Verizon ni tujec v internetnem svetu

Za Verizon to ne bi bil prvi nakup internetnega podjetja: junija lani so odšteli približno štiri milijarde evrov za AOL (America OnLine), ki ima približno dva milijona uporabnikov.

Verizon, ki ima več kot 105 milijonov uporabnikov v svojem mobilnem omrežju, bi z nakupom Yahooja pridobil okrog milijarde uporabnikov njihovih različnih spletnih mest po vsem svetu, med njimi predvsem takšne, ki se težko ločijo od svojih pametnih telefonov in jih intenzivno uporabljajo.

Kaj bodo rekli delničarji?

Verizon je očitno zainteresiran za Yahoo in očitno ima dovolj denarja, da bi si lahko privoščil ponuditi višjo ceno kot kdo drug – toda ali bodo Verizonovi delničarji pripravljeni to podpreti?

Njihov pomislek je predvsem, ali je nakup še enega internetnega podjetja prve generacije res pravi korak v smeri prihodnosti. Ni zanemarljivo niti to, da bo Verizon gotovo potreboval zajeten kup denarja za prihajajočo dražbo frekvenc za storitve mobilnih komunikacij.

Ne spreglejte