SiolNET. Digisvet Novice
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbogatejši Zemljan ima globalni sistem za prisluškovanje

2,45

termometer

Jeff Bezos
Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona in najbogatejši človek na svetu, je v preteklosti v intervjujih večkrat dejal, da je "stranke treba poslušati" in da "podjetja, ki ne poslušajo svojih strank, ne pridejo nikamor". Danes se marsikdo šali, da je to morda mislil kar dobesedno. Foto: Reuters

Več tisoč zaposlenih pri spletnem trgovcu Amazon, ki ga je ustanovil najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos, vsak dan posluša in zapisuje besede več deset milijonov ljudi z vsega sveta. Gre za uporabnike naprav, na katerih je na voljo Alexa, Amazonova virtualna pomočnica, ki jo je mogoče upravljati z glasovnimi ukazi. Razsežnost poslušanja uporabnikov je bila do zdaj neke vrste siva cona: Amazon je nikoli ni zares skrival, hkrati pa tudi ni razkril, kako natanko ta proces deluje ter kdo in predvsem koliko ljudi se s tem res ukvarja. 

Zvočnik Amazon Echo in nekaj primerov vprašanj, ki jih uporabnik lahko zastavi Alexi. Glavni podprt jezik je seveda angleščina, slovensko še ne razume, saj je Amazon k nam uradno še ni pripeljal. Zvočnik Amazon Echo in nekaj primerov vprašanj, ki jih uporabnik lahko zastavi Alexi. Glavni podprt jezik je seveda angleščina, slovensko še ne razume, saj je Amazon k nam uradno še ni pripeljal. Foto: Reuters

Amazon je s spletom povezano virtualno pomočnico Alexa, ki se zna odzvati na uporabnikove besede in mu med drugim povedati, kakšno je vreme in kdo je zmagal na včerajšnji tekmi, ter zanj rezervirati karte za koncert in ugasniti luči v spalnici, predstavil novembra 2014 skupaj s pametnim zvočnikom Echo.

Od takrat je Amazonove naprave z Alexo, med njimi so ob več različicah zvočnika Echo tudi televizijske škatlice ter tablice in pametni telefoni, našlo že več kot sto milijonov kupcev v 41 državah, kjer je virtualna pomočnica trenutno podprta.

Amazon Posel danes Slovenska podjetja bodo končno lahko prodajala prek Amazona

Poslanstvo Alexe je, da uporabnika posluša, toda kdo vse ga v resnici sliši?

Amazon na spletnem portalu s pogostimi vprašanji in odgovori o Alexi med vrsticami razkriva, da zvočne posnetke besed, ki jih uporabniki namenjajo virtualni pomočnici, uporablja za urjenje Alexe, da bi njegove ukaze v prihodnje razumela še bolje.

To pojasnilo je mogoče namenoma napisano nejasno, saj bi glede na to, da Alexa kaže zametke umetne inteligence, morda kdo lahko sklepal, da se Alexa uči sama. Na fotografiji pametni zvočnik Amazon Echo. | Foto: Amazon To pojasnilo je mogoče namenoma napisano nejasno, saj bi glede na to, da Alexa kaže zametke umetne inteligence, morda kdo lahko sklepal, da se Alexa uči sama. Na fotografiji pametni zvočnik Amazon Echo. | Foto: Amazon

A zvočne posnetke uporabnikov v resnici posluša, ustrezno označi in v računalniški program, s katerim se v boljšem razumevanju uporabnikov uri Alexa, pošilja več tisoč ljudi, ki jih je Amazon zaposlil samo zaradi tega, je v najnovejši reportaži razkril ameriški poslovni medij Bloomberg

Tak postopek je potreben zato, ker je Alexa, kar zadeva samostojno učenje, za zdaj še precej omejena. Velike težave ji namreč povzročajo nerazumljiv govor, govorne napake, sleng, različni naglasi.

Amazon Echo Digisvet To je tehnologija prihodnosti, a zanjo se lahko Slovenec obriše pod nosom

Osebe, ki so zadolžene za poslušanje in analizo zvočnih posnetkov uporabnikov, jih vsak dan obdelajo vsaj tisoč. Zvečine sicer poslušajo ukaze Alexi, katero skladbo naj predvaja, se pa med njimi najdejo tudi zanimive cvetke, ki si jih ti Amazonovi zaposleni med sabo za zabavo občasno podajajo v pogovornih skupinah, te so sicer namenjene razvozlavanju posebej nerazumljivih posnetkov, je opozoril Bloomberg. 

Amazon: Nihče od zaposlenih ne more vedeti, kdo se pogovarja z Alexo

Amazon Foto: Reuters
Amazon se je na poročilo Bloomberga že odzval s pojasnilom, da število zvočnih posnetkov, ki jih predelajo ušesa zaposlenih v podjetju, pravzaprav pomeni izredno majhen delež vseh, saj naj bi bil večji del postopka avtomatiziran.

Pri Amazonu so zatrdili tudi, da osebe, ki delajo na tem področju, nimajo dostopa do osebnih podatkov uporabnikov, zato ne morejo pridobiti identitete nekoga, ki Alexo maltretira z neumnostmi. 

Preberite tudi:

Zvočniki, Logitech Digisvet Zanimivo odkritje v zvočnikih, ki jih zelo hvalijo tudi Slovenci Jeff Bezos, Amazon Digisvet Nehumane delovne razmere v podjetju najbogatejšega Zemljana Jeff in MacKenzie Bezos Trendi Lahko se zgodi, da po ločitvi ne bo več najbogatejši na svetu Jeff Bezos Trendi Za ločitev najbogatejšega Zemljana kriva (tudi) njegova nezvestoba Jeff Bezos, Amazon Novice Bezos, Gates in Buffett še vedno na vrhu Fobesove lestvice najbogatejših Donald Trump Trendi Trump o ločitvi najbogatejšega Zemljana: To bo čudovito #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin