Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
11.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija jadranje

Petek, 11. 4. 2014, 11.26

6 let, 7 mesecev

Na jadralske užitke s slovensko aplikacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelji jadranja poznate zagato: kup prijateljev, ljubiteljev tega poletnega športa, ki se poskuša dogovoriti za termin jadranja, ki bi tako časovno kot finančno ustrezal vsem.

Ponudba za najem jadrnice je precej dobra. Najem lahko opravimo fizično pri agentu, prek spleta, tudi prek mobilne aplikacije. Pri zadnjih je ponudba zadovoljiva, a pri marsikateri lahko najdemo pomanjkljivosti, ki nam le otežijo postopek najema. V naboru svetovne konkurence je tudi slovenska aplikacija SailSome. Njen idejni oče je Simon Kratnar, ki ga mnogi poznajo tudi kot ustanovitelja portala Najel.bi.

Portal je nastal ob začetku krize, ko se je ljudem zmanjšala kupna moč. Kot pravi Kratnar, je ustvaril dobro bazo, v projekt vložil nepredstavljivo število ur, "na žalost pa projekt ni prinašal dovolj denarja, da bi preživel". Opazil pa je, da nekateri uporabniki na portalu Najel.bi oddajajo tudi jadrnice, zato je pomislil, zakaj ne bi kot agent tudi sam oddajal jadrnic.

Vse jadrnice na kupu Aplikacija SailSome je nastala v sodelovanju Simona Kratnarja in Luke Dobravca ter podjetja Minoa, ki je v svetu aplikacij poznano po izpiljenih izdelkih za pametne telefone. Ideja je preprosta: združiti jadrnice v obstoječih bazah, uporabnikom pa na čim lažji, predvsem pa čim hitrejši način omogočiti najem jadrnice.

Nudi izbiro datuma rezervacije, lokacije, velikosti jadrnice in možnosti, ki je marsikatera aplikacija nima – dejanski najem jadrnice in povpraševanje. Aplikacija SailSome, ki je trenutno na voljo le za iOS, razširitev na Android pa ni izključena, prikazuje "žive" cene najema, medtem ko njena konkurenca večinoma prikazuje le cenovni razpon najema.

Slovenija v prednosti pri navtičnih medijih "Cilj ni Slovenija, ker se tukaj vsi 'tepejo'," pove Kratnar. Slovenija je na tem področju seveda premajhen prostor. Pogled Kratnarja in Dobravca seže čez meje domovine, kjer pa pri medijih, ki pokrivajo področje navtike, opažata, da so precej "neelektronsko razviti". "Mislim, da je Slovenija v primerjavi z nekaterimi tujimi državami korak naprej." Največ truda vlagata v preboj v Italijo, Nemčijo, Avstrijo in Švico.

Nižji dohodki, cene pa enake Kratnar iz izkušenj pove, da se le redki Slovenci odločajo za najem večje jadrnice. "V ospredju so najcenejše jadrnice, tudi manjše. Veliko je družinskega jadranja, redko vidimo luksuz," ki pa ga je več v tujini. Tam je že povprečen dohodek višji, cene najema pa so približno enake. Prav zato je težje pričakovati, da bi Slovenci najemali jadrnice enakega cenovna razreda.

SailSome ponuja najem jadrnice kjerkoli po svetu, res pa je, priznava Kratnar, da ponekod mreža še ni dovolj dobro razpredena. Po pokritosti izstopajo Mediteran, Hrvaška, kjer je na voljo več kot 1500 jadrnic, Italija, Grčija, Črna gora, Tajska in druge države. Velika želja ekipe SailSome je razširiti ponudbo, tudi v Srednji Ameriki, kjer je jadranje priljubljen šport.

Jadrnica ali hotel? Poleg strank, ki jih je iz dneva v dan več – med pogovorom je Kratnar prejel klic stranke, ki ga je klicala za najem jadrnice –, se za vpis v bazo in vključitev v aplikacijo zanimajo tudi agencije iz tujine, izredno so zainteresirani Grki. Kratnar poudarja, da je zaradi bližine Hrvaške izredno pomembna last minute ponudba. Aplikacija ponuja last minute razpoložljivost tri tedne vnaprej, ta pa (lahko) ponuja cenovno ugodnejšo ponudbo: "Če ima uporabnik aplikacijo, prejme popust, ki je zapisan v aplikaciji. Sicer pa, saj veste, 1200 evrov za prvomajske počitnice desetih oseb je neprimerljivo manj, kot bi zapravili za nočitve v hotelu." Poleg tega pa se vsako jutro zbujate ob drugi plaži, še pove Kratnar, ki si je veliko izkušenj pridobil tudi z delom pri aplikaciji Diet Point.

Ne spreglejte