SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Mami, lahko med vožnjo ne gledaš na telefon? Strah me je."

0

termometer

Ameriška raziskava o uporabi tehnologije v družinah je pokazala, da otroke pretirano pogledovanje staršev na zaslone pametnih telefonov pogosto moti, včasih celo straši.

Raziskava, v katero je bilo vključenih 249 ameriških družin z naraščajem, starim med 10 in 17 let, je pokazala, da si otroci želijo postavljanja pravil staršem, kar zadeva uporabo sodobnih tehnologij. Kritike otrok na račun staršev so se prekrivale na naslednjih področjih:

- starši se pogosto premalo vključijo v pogovor in med njim uporabljajo pametne telefone in tablice.

- Veliko otrok je strah, ker njihovi starši med vožnjo avtomobila pogosto pogledujejo na telefon in celo tipkajo SMS-e. - Otroke moti, ker starši njihove osebne podatke, predvsem fotografije, brez njihovega privoljenja delijo na družbenih omrežjih.

- Otroci se strinjajo, da bi morali njihovi starši postaviti in uveljavljati pravila za uporabo tehnologije v gospodinjstvu, a jih nato ne spreminjati, kadar se jim zazdi.

- Tudi starši bi morali upoštevati pravila, ki veljajo v gospodinjstvu in ki so jih postavili sami. Če otrok med kosilom ne sme uporabljati telefona, zakaj bi ga lahko eden od staršev?

Avtorica študije, Sarita Schoenebeck z univerze v ameriški zvezni državi Michigan, je v raziskavi zapisala tudi, da presenetljivo veliko število otrok skrbi, kako bo deljenje njihovih osebnih podatkov na spletu nanje vplivalo v prihodnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin