SiolNET. Digisvet Novice
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novi obeti za lažje obvladovanje čezmerne telesne teže

Majhen čip namesto zahtevne operacije proti (ekstremni) debelosti

0,94

termometer

debelost, vsadek, rziskava
Glavni avtor Sung II Park z vsadkom, ki bi lahko bistveno olajšal obravnavo ekstremnih primerov debelosti. Foto: Texas A&M Engineering

Iz laboratorijev univerze Texas A&M prihajajo spodbudne novice za vse z zelo čezmerno težo, ki bi sicer morali na operacijo želodčnega obvoda.

Operacija želodčnega obvoda je invazivna in lahko zelo neprijetna, zato ne preseneča, da si tega ne želi nihče. Toda v nekaterih primerih je to edina možnost za zajezitev čezmerne telesne teže.

biočrnilo, tkivo, 3D-tisk Digisvet Kirurški noži in brazgotine po operacijah bodo v nekaterih primerih kmalu zgodovina

En centimeter visoke tehnologije

Ameriški znanstveniki so v reviji Nature Communications poročali o drobnem eksperimentalnem vsadku z zunanjim napajanjem, ki obeta primerljive rezultate kot želodčni obvod – vse to ob neprimerljivo manjšem neudobju.

Ob indeksu telesne mase nad 35 je želodčni obvod včasih zadnje upanje, a je ta operacija zahtevna in za bolnika neudobna, okrevanje pa je dolgo. Ob indeksu telesne mase nad 35 je želodčni obvod včasih zadnje upanje, a je ta operacija zahtevna in za bolnika neudobna, okrevanje pa je dolgo. Foto: Thinkstock

Le okrog centimeter dolg vsadek s preprostim posegom namestijo v želodec tako, da ga zasidrajo ob končiče vagusnega živca, ki omogoča komunikacijo možganov z želodcem in še nekaterimi organi.

rjava maščoba Digisvet Odlični razlogi, zakaj si želimo več rjave maščobe

Umetno ustvarja občutek sitosti

Vsadek deluje tako, da umetno ustvarja občutek sitosti. Zunanji oddajnik z ustreznim signalom sproža osvetlitev mikrodiod na vsadku, kar spodbuja živčne konice k pošiljanju signala za občutek sitosti v možgane. To tudi pomeni, da oseba z vsadkom manj poje, saj prej doseže sitost.

voda zdravje ženska Digisvet Ključ do obvladovanja debelosti bi bil lahko v kozarcih vode

Vsadki, ki delujejo na podobnem načelu, obstajajo že od prej, a so dozdajšnji zelo podobni srčnim spodbujevalnikom, ki imajo žično napeljavo do vira energije za svoje delovanje. Teksaški novinec je prvi, ki energijo za svoje delo prejema od zunaj in ne potrebuje energijske napeljave – zaradi tega je tudi veliko manjši, njegova vsaditev pa veliko preprostejša.

Prednost novega vsadka je odsotnost napajalnih žic, zaradi česar je njegova postavitev lažja in za bolnika veliko manj neprijetna. Prednost novega vsadka je odsotnost napajalnih žic, zaradi česar je njegova postavitev lažja in za bolnika veliko manj neprijetna. Foto: Texas A&M Engineering

Potencial tudi za druge primere

Vsadek nove tehnologije so uspešno preizkusili na miših in pri tem dobili vso spodbudo, da bi takšen vsadek lahko deloval tudi pri ljudeh. Uspeh tega eksperimentalnega vsadka bi zagotovo veliko pripomogel k večjemu udobju za uporabnike tako pri vstavitvi kakor tudi pri uporabi.

Novice Slovenski znanstveniki skupaj s partnerji iz tujine odkrili gen za vitkost

V prihodnosti bi takšna naprava lahko stimulirala živčne končiče tudi drugod v prebavnem traktu z minimalnimi prilagoditvami ali morda celo brez njih, so optimistični njeni snovalci.

Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca Digisvet Ali nam lahko prek vsadkov "shekajo" tudi možgane?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin