Srdjan Cvjetović

Sobota,
16. 1. 2021,
22.15

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

možgani debelost vsadek raziskava znanost

Sobota, 16. 1. 2021, 22.15

3 leta, 3 mesece

Novi obeti za lažje obvladovanje čezmerne telesne teže

Majhen čip namesto zahtevne operacije proti (ekstremni) debelosti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
debelost, vsadek, rziskava | Glavni avtor Sung II Park z vsadkom, ki bi lahko bistveno olajšal obravnavo ekstremnih primerov debelosti. | Foto Texas A&M Engineering

Glavni avtor Sung II Park z vsadkom, ki bi lahko bistveno olajšal obravnavo ekstremnih primerov debelosti.

Foto: Texas A&M Engineering

Iz laboratorijev univerze Texas A&M prihajajo spodbudne novice za vse z zelo čezmerno težo, ki bi sicer morali na operacijo želodčnega obvoda.

Operacija želodčnega obvoda je invazivna in lahko zelo neprijetna, zato ne preseneča, da si tega ne želi nihče. Toda v nekaterih primerih je to edina možnost za zajezitev čezmerne telesne teže.

biočrnilo, tkivo, 3D-tisk
Novice Kirurški noži in brazgotine po operacijah bodo v nekaterih primerih kmalu zgodovina

En centimeter visoke tehnologije

Ameriški znanstveniki so v reviji Nature Communications poročali o drobnem eksperimentalnem vsadku z zunanjim napajanjem, ki obeta primerljive rezultate kot želodčni obvod – vse to ob neprimerljivo manjšem neudobju.

Ob indeksu telesne mase nad 35 je želodčni obvod včasih zadnje upanje, a je ta operacija zahtevna in za bolnika neudobna, okrevanje pa je dolgo. | Foto: Thinkstock Ob indeksu telesne mase nad 35 je želodčni obvod včasih zadnje upanje, a je ta operacija zahtevna in za bolnika neudobna, okrevanje pa je dolgo. Foto: Thinkstock

Le okrog centimeter dolg vsadek s preprostim posegom namestijo v želodec tako, da ga zasidrajo ob končiče vagusnega živca, ki omogoča komunikacijo možganov z želodcem in še nekaterimi organi.

rjava maščoba
Novice Odlični razlogi, zakaj si želimo več rjave maščobe

Umetno ustvarja občutek sitosti

Vsadek deluje tako, da umetno ustvarja občutek sitosti. Zunanji oddajnik z ustreznim signalom sproža osvetlitev mikrodiod na vsadku, kar spodbuja živčne konice k pošiljanju signala za občutek sitosti v možgane. To tudi pomeni, da oseba z vsadkom manj poje, saj prej doseže sitost.

Voda
Novice Ključ do obvladovanja debelosti bi bil lahko v kozarcih vode

Vsadki, ki delujejo na podobnem načelu, obstajajo že od prej, a so dozdajšnji zelo podobni srčnim spodbujevalnikom, ki imajo žično napeljavo do vira energije za svoje delovanje. Teksaški novinec je prvi, ki energijo za svoje delo prejema od zunaj in ne potrebuje energijske napeljave – zaradi tega je tudi veliko manjši, njegova vsaditev pa veliko preprostejša.

Prednost novega vsadka je odsotnost napajalnih žic, zaradi česar je njegova postavitev lažja in za bolnika veliko manj neprijetna. | Foto: Texas A&M Engineering Prednost novega vsadka je odsotnost napajalnih žic, zaradi česar je njegova postavitev lažja in za bolnika veliko manj neprijetna. Foto: Texas A&M Engineering

Potencial tudi za druge primere

Vsadek nove tehnologije so uspešno preizkusili na miših in pri tem dobili vso spodbudo, da bi takšen vsadek lahko deloval tudi pri ljudeh. Uspeh tega eksperimentalnega vsadka bi zagotovo veliko pripomogel k večjemu udobju za uporabnike tako pri vstavitvi kakor tudi pri uporabi.

Novice Slovenski znanstveniki skupaj s partnerji iz tujine odkrili gen za vitkost

V prihodnosti bi takšna naprava lahko stimulirala živčne končiče tudi drugod v prebavnem traktu z minimalnimi prilagoditvami ali morda celo brez njih, so optimistični njeni snovalci.

Laurie Pycroft. Kaspersky Next, nevroznanost, intervju, možganski vsadki
Novice Ali nam lahko prek vsadkov "shekajo" tudi možgane?