SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljudje, ki nehajo uporabljati Facebook, so bolj srečni

2

termometer

Študija danskega Inštituta za raziskavo sreče je pokazala, da so ljudje, ki zapustijo družbeno omrežje Facebook, srečnejši in manjkrat doživljajo stres.

Na Inštitutu za raziskavo sreče v danski prestolnici Köbenhavn so se vprašali, če Facebook pri uporabnikih povzroča pomanjkanje sreče in dodaten stres ter depresijo. Na vzorcu 1.095 uporabnikov družbenega omrežja so nato opravili raziskavo in ugotovili, da je to dejansko res. Sodelujoče v raziskavi so razdelili v dve skupini. Ena je lahko Facebook uporabljala še naprej, druga pa je morala v času trajanja raziskave povsem prenehati z obiskovanjem družbenega omrežja.

Rezultati? Po samo sedmih dneh je 88 odstotkov uporabnikov v skupini brez dostopa do Facebooka dejalo, da so srečni in bolj odločni ter veliko manj jezni, depresivni in pod stresom. Iste občutke je medtem izrazilo le 81 odstotkov oseb v skupini, ki je lahko uporabljala Facebook. Odklop z družbenega omrežja naj bi raven stresa pri uporabnikih v prvi skupini znižal za več kot 50 odstotkov.

Razlog za pomanjkanje sreče in stres je zavist, pravijo na Inštitutu za srečo "Uporabniki Facebooka so manj srečni zato, ker se namesto na to, kar imajo sami, osredotočajo na to, kar imajo drugi," so zapisali avtorji raziskave. Polovica uporabnikov naj bi drugim namreč zavidala potovanja in nakupe, ki si jih privoščijo in se z njimi postavljajo na družbenem omrežju, štirje od desetih pa drugim zavidajo karierne in osebne uspehe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin