SiolNET. Digisvet Novice
7,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec brezplačne glasbe z YouTuba

7,65

termometer

Izredno priljubljeni spletni strani YouTube-mp3, ki uporabnikom omogoča pretvarjanje videoposnetkov z YouTuba v glasbene datoteke formata MP3, prevedena pa je tudi v slovenščino, so šteti dnevi. 

Storitev, ki jo ponuja (oziroma jo je ponujala) spletna stran Youtube-mp3, deluje tako, da uporabnik v polje prilepi spletni naslov (URL) glasbenega videoposnetka z YouTuba in klikne na gumb Pretvori video. Spletna stran je to storila v nekaj trenutkih (ne v od treh do štirih minutah, kot je zapisano v opisu delovanja storitve) in uporabniku nato ponudila gumb, s klikom na katerega je na svoj računalnik lahko prenesel glasbeno datoteko MP3.  Storitev, ki jo ponuja (oziroma jo je ponujala) spletna stran Youtube-mp3, deluje tako, da uporabnik v polje prilepi spletni naslov (URL) glasbenega videoposnetka z YouTuba in klikne na gumb Pretvori video. Spletna stran je to storila v nekaj trenutkih (ne v od treh do štirih minutah, kot je zapisano v opisu delovanja storitve) in uporabniku nato ponudila gumb, s klikom na katerega je na svoj računalnik lahko prenesel glasbeno datoteko MP3.  Foto: Matic Tomšič

Delovanju YouTube-mp3, ki je 336. najpogosteje obiskana spletna stran (vir), že dolgo odkrito nasprotujejo nekatere največje glasbene založbe, med drugim UMG, Warner Bros., Sony Music, Capitol in Atlantic Records.

Razlog za to vsekakor imajo. YouTube-mp3 uporabnikom omogoča, da si glasbo z YouTuba brezplačno pretvorijo v glasbene datoteke, ki jih lahko nato poslušajo v avtomobilu ali na pametnem telefonu. Glasbenim založbam to ne ustreza, saj želijo, da uporabnik glasbo kupi. 

RIAA, združene ameriške glasbene industrije, ocenjuje, da je spletna stran YouTube-mp3 odgovorna za do 40 odstotkov vseh primerov nezakonito pridobljene glasbe na svetu (fotografija je simbolična).  RIAA, združene ameriške glasbene industrije, ocenjuje, da je spletna stran YouTube-mp3 odgovorna za do 40 odstotkov vseh primerov nezakonito pridobljene glasbe na svetu (fotografija je simbolična).  Foto: Reuters

Glasbene založbe so zoper YouTube-mp3 lani vložile tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Od lastnika YouTube-MP3 zahtevajo 126 tisoč evrov za vsako od 304 skladb, ki jih kot primere kršenja avtorskih pravic in pridobitništva navajajo v tožbi (vir).

Lastnik YouTube-mp3 Philip Matesanz je po mnenju zastopnikov založb na račun nezakonitega pretvarjanja pesmi zaslužil ogromno, saj je milijonom uporabnikov svojega portala prikazoval spletne oglase. 

Z YouTube-MP3 je zaslužil toliko, da bo dejansko res plačal odškodnino

Medij Torrentfreak poroča, da se je Matesanz ne le strinjal s plačilom odškodnine glasbenim založbam (višina končnega zneska ni znana), temveč bo na predstavnike glasbenih založb, ki so ga tožile, prenesel tudi lastništvo spletne domene youtube-mp3.org.

Če tega ne bo storil, bo spletna stran YouTube-mp3 izklopljena na silo prek upravitelja registra spletnih domen. 

Dogovora sodišče sicer še ni potrdilo, jasno pa je, da je z YouTube-mp3 konec. Orodje za pretvarjanje videoposnetkov v glasbene datoteke na spletni strani namreč ne deluje več.

Vsak poskus pretvorbe javi napako, da na spletni strani trenutno poteka vzdrževanje in da naj uporabnik znova poskusi čez uro ali dve. V nekaterih drugih državah YouTube-mp3 medtem postreže s sporočilom, da storitev v njihovi regiji ni več na voljo.  Vsak poskus pretvorbe javi napako, da na spletni strani trenutno poteka vzdrževanje in da naj uporabnik znova poskusi čez uro ali dve. V nekaterih drugih državah YouTube-mp3 medtem postreže s sporočilom, da storitev v njihovi regiji ni več na voljo.  Foto: Matic Tomšič

Preberite tudi:

Ste opazili zgodovinsko spremembo na YouTubu?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 90
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin