Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
22. 6. 2017,
19.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

ARSO letalo digizgodbe chemtrails

Četrtek, 22. 6. 2017, 19.34

6 let, 6 mesecev

To naj bi bil dokaz, da nas svetovna elita zaprašuje s kemikalijami

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Več milijonov uporabnikov spleta si je v zadnjih dneh ogledalo dramatičen posnetek potniškega letala, za katerim se vijeta velikanska oblaka izpuhov. Prizor je posnel potnik drugega potniškega letala, ki je letelo višje. Posnetek je medtem postal zadnji v vrsti argumentov v podporo teoriji zarote, da potniška letala po ljudeh pršijo nevarne snovi, oziroma teorije o "chemtrailih"

Za boljše razumevanje zgornjega videoposnetka smo za komentar zaprosili Agencijo RS za okolje (Arso). 

Pojasnili so nam, da je sonce na videoposnetku zelo nizko nad obzorjem, zato je sled, ki jo za sabo vleče letalo, hkrati obsijana od spodaj in od zadaj. Zaradi tega gledalec videoposnetka dobi vtis, da je letalska sled zelo temna, saj sončna svetloba na poti skozi njo močno oslabi, pravi meteorolog Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Na Arsu so v videoposnetku opazili tudi prisotnost visoke koprenaste oblačnosti, ki je pokazatelj visoke relativne vlažnosti ozračja. Zaradi tega sled, ki nastaja z izgorevanjem letalskega goriva, obstaja obstojna. Na delce goriva, ki tako visoko v zraku nemudoma tvorijo ledene kristale, namreč dodatno primrzuje tudi vodna para iz okolice.

Sledem, ki nastajajo za potniškimi letali, se po angleško pravzaprav reče contrails. Gre za kombinacijo angleških besed za kondenzacijo in sled. Contraile ustvarjajo reaktivni motorji letal, ki letijo na višini deset in več kilometrov. Zrak je tam zelo mrzel, temperature lahko dosežejo tudi –60 stopinj Celzija. Vroč izpust reaktivnih motorjev se zato po izstopu iz reaktivnih motorjev v trenutku kristalizira v led in s tem ustvarja sledi, ki jih vidimo na nebu. Od vlažnosti ozračja pa je odvisno, kako dolgo se bodo sledi na nebu nato tudi obdržale. | Foto: Thinkstock Sledem, ki nastajajo za potniškimi letali, se po angleško pravzaprav reče contrails. Gre za kombinacijo angleških besed za kondenzacijo in sled. Contraile ustvarjajo reaktivni motorji letal, ki letijo na višini deset in več kilometrov. Zrak je tam zelo mrzel, temperature lahko dosežejo tudi –60 stopinj Celzija. Vroč izpust reaktivnih motorjev se zato po izstopu iz reaktivnih motorjev v trenutku kristalizira v led in s tem ustvarja sledi, ki jih vidimo na nebu. Od vlažnosti ozračja pa je odvisno, kako dolgo se bodo sledi na nebu nato tudi obdržale. Foto: Thinkstock

Na dramatičnost zgornjega posnetka sicer ne vpliva le igra svetlobe, temveč tudi perspektive. Razdalja med letaloma je majhna, obenem pa je koridor letala na posnetku nižji od koridorja letala, s katerega je snemal potnik.

Sledi je zato mogoče videti ne od spredaj, temveč tudi zelo od blizu. Izpuhi ogromnih reaktivnih motorjev bodo za opazovalca iz bližnjega letala videti precej večji kot za nekoga, ki na desetih kilometrih leteča letala opazuje s tal. 

Z Arsa so pojasnili tudi, da je oblika sledi za letalom valjasta oziroma cevasta zato, ker za krili letal pri visokih hitrostih vedno nastane zračni vrtinec.   |  Foto: Vimeo | Foto: Z Arsa so pojasnili tudi, da je oblika sledi za letalom valjasta oziroma cevasta zato, ker za krili letal pri visokih hitrostih vedno nastane zračni vrtinec.  | Foto: Vimeo

Znanstveniki: Razglabljanja o "chemtrailih" so brezpredmetna

Konec poletja lani je mednarodna skupnost 77 znanstvenikov s področja atmosferske kemije in geokemije v obsežni študiji ovrgla teorijo zarote, ki pravi, da svetovne vlade in druge višje sile z letali po ljudeh stresajo nevarne snovi.

Te teorije se je zaradi sledi, ki jih za sabo puščajo letala (contrails) in ki po mnenju njenih zagovornikov vsebujejo nevarne kemikalije (po angleško chemicals), sicer oprijelo ime "chemtrails", kar v prevodu pomeni kemične sledi.

Zagovorniki teorije o kemičnih sledeh v Sloveniji trdijo, da so v zapraševanje Slovencev z nevarnimi kemikalijami vpleteni zveza Nato (zapraševanje se večinoma izvaja z Natovimi bombniki, pravijo), ameriški politiki, Novi svetovni red (vplivneži, ki naj bi pod krinko nadzirali ves svet) in pa slovenska vlada, ki resnično dogajanje prikriva zaradi podkupnin.  | Foto: Reuters Zagovorniki teorije o kemičnih sledeh v Sloveniji trdijo, da so v zapraševanje Slovencev z nevarnimi kemikalijami vpleteni zveza Nato (zapraševanje se večinoma izvaja z Natovimi bombniki, pravijo), ameriški politiki, Novi svetovni red (vplivneži, ki naj bi pod krinko nadzirali ves svet) in pa slovenska vlada, ki resnično dogajanje prikriva zaradi podkupnin. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Mala šola prepoznavanja lažnih fotografij, ki jih podporniki teorij zarot objavljajo kot "dokončne" dokaze

Ne spreglejte