Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 8. 2014,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Yahoo Marissa Mayer Alibaba Matic Tomšič

Torek, 19. 8. 2014, 15.56

8 let

Ko se Yahoo seseda vase, si Marissa Mayer mane roke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodki internetnih storitev tehnološkega velikana so od leta 2012 padli za več kot 90 odstotkov, a šefica Marissa Mayer zaradi Yahoojevih zaslužkov z delnicami dosega vrtoglave dobičke.

Ko je vajeti Yahooja julija 2012 prevzela Marissa Mayer, nekdanja sodelavka Googla in ena najvplivnejših žensk v IT-industriji, je bila vrednost Yahoojeve osnovne dejavnosti – ponujanja internetnih storitev Yahoo Search, Yahoo News, Yahoo Mail in preostalih – 7,3 milijarde ameriških dolarjev (približno 5,5 milijarde evrov), za Forbes piše Eric Jackson, vplivni ameriški tržni analitik, kolumnist in razvpit kritik Yahoojevih dejavnosti.

Podjetje je bilo takrat zaradi hitre rasti konkurence, predvsem Googla, v precejšnjih težavah, zato so Mayerjevo mnogi videli kot rešiteljico. Pod njenim vodstvom se je sicer obseg glavne dejavnosti Yahooja skrčil za 93 odstotkov na vsega 500 milijonov dolarjev (375 milijonov evrov), rastejo pa prihodki na drugih področjih.

Pravi denar je v vrednostnih papirjih Med vladavino Marisse Mayer so ogromno pridobili drugi sektorji podjetja. Precej je zrasel lastniški delež multinacionalke v japonski podružnici Yahoo Japan, številni vlagatelji pa so se začeli zavedati tudi velikega naložbenega potenciala delnic skupine Alibaba Group, kitajske verige spletnih trgovin in povezanih storitev, katere 23-odstotni lastnik je prav Yahoo.

Prav zaradi skupine Alibaba, katere skoraj četrtino je Yahoo z milijardo dolarjev odkupil leta 2005, je v zadnjih dveh letih skokovito zrasla cena Yahoojevih delnic. Za delnico je bilo treba julija 2012 namreč odšteti 16 dolarjev (11 evrov), danes pa skoraj 37 dolarjev (slabih 28 evrov). Dvigovanje vrednosti Yahoojevih delnic sicer ne razveseljuje le vlagateljev, temveč tudi direktorico Marisso Mayer, ki ji plačo skoraj izključno določa gibanje cene delnic. V prvih 15 mesecih službovanja na čelu Yahooja je tako zaslužila 214 milijonov dolarjev (160 milijonov evrov), za New York Times piše Steven Davidoff.

Če na vodilnem položaju ostane še dve leti, bo tudi v primeru, da se vrednost Yahoojevih delnic ne zviša niti za cent več, zaslužila še dodatnih 250 milijonov dolarjev oziroma skoraj 190 milijonov evrov, je z vsebino njene pogodbe nezadovoljen Eric Jackson.

Prihajajo milijarde za nove (zgrešene) nakupe Z jesenskim vstopom skupine Alibaba Group, enega največjih spletnih trgovcev, katerega prodaja v zadnjih letih presega skupno eBayevo in Amazonovo, na ameriško borzo, mora Yahoo prodati 40 odstotkov svojega deleža v Alibabi, poroča CNBC. Internetni velikan bo z IPO (IPO – Initial Public Offering ali prva javna ponudba delnic) kitajskega veletrgovca tako pridobil najmanj devet milijard dolarjev (6,7 milijarde evrov) svežega kapitala, pa pišejo pri časniku International Business Times.

Vrednost preostalega Yahoojevega deleža v Alibabi naj bi se z debijem Kitajcev na organiziranem trgu delnic dodatno zvišala na kar 21,8 milijarde dolarjev (16,3 milijarde evrov). Ko je podjetje prevzela Marissa Mayer, je bila vrednost celotnega Yahoojevega deleža v Alibabi zgolj 4,8 milijarde evrov, v zapisu na Forbesovi spletni strani navaja Jackson.

Yahoojev delež v japonski podružnici (Yahoo Japan) je medtem zrasel na 71 odstotkov, vreden pa naj bi bil 5,8 milijarde dolarjev (4,3 milijarde evrov), piše Business Insider.

Velik del kapitala, ki ga bo Yahooju prinesel Alibabin IPO, bo sicer skoraj zagotovo namenjen novim prevzemom tehnoloških podjetij in start-upov, je še prepričan Jackson. Kot delničar Yahooja upa le, da bodo ti nakup upravičili bolj kot Tumblr, mikroblogerska platforma, ki jo je Yahoo za 820 milijonov evrov kupil lani.

Forbes Mayerjevi očita, da s prodajo delnic Yahooja daje slab zgled Marissa Mayer je vsak teden od februarja do avgusta letos v povprečju prodala za skoraj 340 tisoč evrov delnic Yahooja, pravi Forbesov Eric Jackson. Prepričan je, da bi morala kot direktorica velikega podjetja, ki z vidika primarnih dejavnosti posluje slabo, delnice celo kupovati z denarjem iz lastnega žepa, ne pa jih prodajati.

"Vsak vodja multinacionalke, kot je Yahoo, bi moral imeti vse svoje premoženje vezano v podjetje. S tem bi bila njegov ugled in nadaljnja finančna stabilnost odvisna izključno od poslovne uspešnosti. Mayerjeva svojim zaposlenim in drugim delničarjem s tem, ko vsak drugi teden prodaja za 650 tisoč dolarjev (skoraj pol milijona evrov) delnic Yahooja, daje zelo slab zgled. Glede na to, da njena plača za dodatnih 30 milijonov dolarjev zraste vsakič, ko se cena Yahoojevih delnic zviša za deset dolarjev, bi od nje pričakoval večjo zavezanost podjetju," je še zapisal Jackson.

Ne spreglejte