SiolNET. Digisvet Novice
6,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko obrazec izpolniš narobe: nekdo je storil zelo drago napako

6,07

termometer

Ethereum
Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nora napaka iz sveta kriptovalut: neznani posameznik ali podjetje je pri nakazilu kriptovalute ether (ETH) najverjetneje zamenjal polji za znesek plačila in znesek provizije ter za prenos etherjev v vrednosti 120 evrov plačal 2,33 milijona evrov provizije. 

Napaka se je zgodila v torek, kdo jo je storil, pa še ni znano. Na ogromno in morda tudi rekordno provizijo sta med drugim opozorili spletna stran Etherscan.io, ki ponuja vpogled v vse transakcije kriptovalute ether, in Binance, ena največjih borz s kriptovalutami.

Iz podrobnosti o transakciji je razvidno, da je šlo za nakazilo 0,55 etherja v trenutni vrednosti približno 120 evrov, provizija za prenos kriptovalute pa je znašala kar 10.668 etherjev v vrednosti 2,33 milijona evrov.

Nejc Kodrič, Bitcoin Digisvet Slovenci pazijo na milijardo evrov vreden kup bitcoinov

Plačnik gromozanske provizije je pred nakazilom najverjetneje zamenjal polji za količino kriptovalute, ki jo je želel poslati, in provizijo, ki jo je bil pripravljen plačati. Uporabniki kriptovalute ether imajo namreč možnost določanja maksimalne provizije, ki so jo pripravljeni plačati za izvedbo transakcije. 

Ether (oziroma ETH ali Ethereum) ob bitcoinu velja za najbolj prepoznavno kriptovaluto. Cena enega etherja je trenutno blizu 220 evrov, vrhunec pa je ta dosegel januarja 2018, ko se je približal 1.200 evrom. Ether (oziroma ETH ali Ethereum) ob bitcoinu velja za najbolj prepoznavno kriptovaluto. Cena enega etherja je trenutno blizu 220 evrov, vrhunec pa je ta dosegel januarja 2018, ko se je približal 1.200 evrom. Foto: Reuters

Višina povprečne provizije za prenos etherja je do torka znašala okrog 0,5 evra, zdaj pa je poskočila čez tri evre

To ni bil prvi tak incident

Podobna napaka se je zgodila februarja lani. Takrat je južnokorejsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem storitev na blockchainu, tehnologiji, na kateri temeljijo kriptovalute, za prenos 0,1 etherja po nesreči plačalo okrog 2.100 etherjev provizije, s čimer so bili oškodovani za približno 260 tisoč evrov. Polovico etherjev jim je uspelo dobiti nazaj. 

Preberite tudi:

James Howells Digisvet Nesrečnik desetletja: vsi sanjajo o bitcoin milijonih, on jih je izgubil w Digisvet Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še. Volk iz Kijeva, Jakob Keselman Digisvet "Volk iz Kijeva": obraz velike operacije, ki meri tudi na Slovence Shenzhen, Kitajska Digisvet Kitajska prva na svetu začenja veliki bančni eksperiment Ana Benčič Digisvet Je Slovenkin odločen "NE" res zrušil znano britansko podjetje?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin