SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katere podatke o uporabnikih zbirajo tehnološki velikani?

2

termometer

Osem ameriških podjetij je pred dnevi v pismu predsedniku Baracku Obami zahtevalo spremembo zakonodaje glede ameriške varnostne agencije NSA. A kdo je res tisti, ki zbira in prodaja podatke?

Apple, Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, LinkedIn, Twitter in AOL so v začetku tedna oblikovali skupino za reformo vladnega nadzora in predsedniku Obami poslali pismo, v katerem zahtevajo, da ZDA spremenijo zakonodajo na tem področju. Tehnološki velikani so vlado pozvali, naj spoštuje pravico do zasebnosti na spletu, zmanjša zbiranje podatkov o uporabnikih in vohunske programe vodi bolj transparentno. A treba je priznati, da podpisana podjetja niso ravno največji borci za zasebnost. Katere podatke torej o svojih uporabnikih zbirajo največje ameriške tehnološke družbe?

Potem ko jih je ameriška komisija za trgovino obtožila kršenja zasebnosti uporabnikov, so se Google, Facebook in Twitter še pred sojenji poravnali. Yahoo in Google sta pred kratkim celo odkrito nasprotovala pobudi predsednika Obame Do Not Track, s katero bi spletnim uporabnikom zagotovili več zasebnosti.

Zakaj bi torej tehnološka podjetja lahko še naprej zbirala podatke, NSA pa ne? Ker podpisane družbe javno priznavajo, katere podatke zbirajo, NSA pa to skriva, trdi skupina za reformo vladnega nadzora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin