Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
7. 11. 2014,
14.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

aplikacije baterija pametni telefon Matic Tomšič

Petek, 7. 11. 2014, 14.59

6 let, 7 mesecev

Katere aplikacije najbolj obremenijo baterijo pametnega telefona?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Krivde za to, da je pokazatelj stanja napolnjenosti telefonske baterije ves čas v rdečem, ne nosita le zaslon in povezava 4G. Obilno si jo privoščijo tudi aplikacije, najbolj požrešen pa je Facebook.

Raziskava, ki jo je podjetje za računalniško in internetno varnost AVG (znano po brezplačnem protivirusnem programu) opravilo na milijonu uporabnikov svojih mobilnih rešitev za operacijski sistem Android, je pokazala, da je največja grožnja napolnjenosti baterij pametnih telefonov in tablic mobilna različica Facebooka.

Družbena omrežja neusmiljena do baterij Iz izsledkov AVG-jeve raziskave je razvidno, da največ elektrike od baterij mobilnih naprav z Androidom ob Facebooku zahtevajo družbena omrežja, ki temeljijo na deljenju fotografij in preostalih multimedijskih vsebin, kot so Instagram, Path in BlackBerryjev BBM.

Zelo energetsko požrešna sta tudi Spotify Music, ki omogoča brezplačno poslušanje glasbe na telefonih in tablicah, ter izredno priljubljena šaljiva aplikacija 9gag. Med orodji za hitro sporočanje naziv najbolj obremenilne pripada aplikaciji QQ Messenger, ki je pri nas sicer razmeroma neznana, v jugovzhodni Aziji pa ima več kot milijardo uporabnikov, med katerimi seveda prednjačijo Kitajci.

Facebook, Spotify Music in Instagram veljajo tudi za programe, ki si na napravah prilastijo ogromno prostora. Največ ga po poročanju podjetja AVG sicer zasede aplikacija New York Times, ki omogoča spremljanje novic v realnem času, velik del pomnilnika pa zase vzame tudi spletni brskalnik Chrome.

Igre tako zahtevne, da si zaslužijo lastno kategorijo Glede na raziskavo Googla uporabniki pametnih telefonov in tablic z Androidom kar 62 odstotkov časa, ki ga preživijo ob ukvarjanju z napravami, namenijo mobilnim igram. Te z razvojem grafičnih procesorjev postajajo vse bolj napredne, dodatna obremenitev pa pade predvsem na pleča baterij, ne preostalih strojnih komponent.

Pri AVG so ugotovili, da baterijam največ krvi popije domišljijsko reševanje ugank v igri Puzzle & Dragons, tesno pa ji sledijo številni priložnostni naslovi založnika King, med drugim tudi noro priljubljena Candy Crush Saga, morda najbolj razširjena mobilna igra na svetu – na svoje naprave jo je namreč namestilo več kot pol milijarde uporabnikov Androida in Applovega iOS.

Veliki porabniki so tudi akcijska strategija Clash of Clans, sestavljanje digitalnih kock Minecraft Mobile in praktično vsi naslovi iz ptičje serije Angry Birds. AVG je visoko uvrstil tudi govorečo mačko Talking Angela, aplikacijo slovenskega razvijalca Outfit7.

Redno izklapljajte aplikacije in čistite predpomnilnik Kako lahko aplikacijam preprečite nenehno napadanje baterije? Najučinkovitejši način za to je izklapljanje aplikacij po vsaki uporabi (to lahko storite v Nastavitvah v zavihku Aplikacije ali pa s preklopom na hitro izbiranje aplikacij, ki je na večini telefonov in tablic z Androidom dostopen s pritiskom na levi kapacitativni gumb na dnu naprave).

Aplikacijam prav tako preprečite prikazovanje obvestil, podaljšajte časovne intervale osveževanja (primer: na Facebooku omejite osveževanje najnovejših novic) in v Nastavitvah po vsaki uporabi počistite predpomnilnik, v katerega se shranjujejo začasne datoteke. Priporočamo tudi, da aplikacijam omejite količino podatkov, ki jo lahko prenesejo v času vaše neaktivnosti.

Ne spreglejte