SiolNET. Digisvet Novice
3,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Leto 2017 v računalniški varnosti

Kar 88 odstotkov računalniških napadov izvira iz zgolj 10 držav

3,20

termometer

ZLonamerni program, virus, okužen računalnik
Foto: Thinkstock

V primerjavi z lanskim letom se je število zlonamernih datotek letos povečalo za slabo osmino.

Po letu 2015, ko je število zlonamernih datotek v primerjavi z letom prej rahlo upadlo, je letošnje leto drugo po vrsti, ko se njihovo število spet krepi, ugotavljajo v družbi za računalniško varnost Kaspersky Lab.

Države, od koder izvira največji delež napadov z zlonamernimi programi: ZDA (33,57 %), Nizozemska (23,78 %), Nemčija (10,94 %), Francija (6,02 %), Rusija (4,55 %), Finska (3,99 %), Ukrajina (1,85 %), Kitajska (1,41 %), Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (1,08 %), Kanada (0,85 %).

Zlonamerni programi ostajajo, a pojavne oblike se spreminjajo

Večino, skoraj štiri petine vseh nevarnih datotek uvrščajo med zlonamerno programsko opremo. Če so v začetku desetletja prevladovali virusi, se je njihova pogostost zaradi zahtevnega razvoja in vedno manjše učinkovitosti občutno zmanjšala – zdaj pomenijo samo še vsako sedmo zaznavo.

Število zlonamernih odkritij, ki so jih v letu 2017 zaznale protivirusne rešitve Kaspersky Lab: več kot 15,7 milijona

Večina zlonamernih programov so danes razni oglaševalski programi, ki sami po sebi niti ne povzročajo neposredne škode, a v mnogo primerih razkrivajo občutljive zasebne podatke ali kako drugače ustvarjajo tveganja.

Število napadov z zlonamernimi programi na storitve spletnega bančništva, ki so jih zaznali v družbi Kaspersky Lab: več kot 1,12 milijona

Velik del nevarnih datotek je, so sporočili iz družbe Kaspersky Lab, odkril njihov strojno učeči se sistem Astraea, ki po tej samodejni zaznavi in identifikaciji poskrbi tudi za samodejno odstranitev grožnje.

Najbolj dovzetna programska paketa za napade izkoriščevalskega programja: Microsoft Office in Adobe Flash

Med razlogi, zakaj je (tudi) letos večje število odkritih novih in ponavljajočih se nevarnih datotek naraslo, navajajo povečano zanimanje računalniških nepridipravov za kraje v svetu kriptovalut, a tudi nenehno izboljšanje varnostnih tehnologij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin