Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 2. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

mobilni telefon Nokia

Četrtek, 9. 2. 2017, 13.15

6 let, 7 mesecev

Mobilni telefon Nokia 150 začeli prodajati v Evropi

Kako se namerava nekoč velika Nokia vrniti v evropske žepe

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Nokia 150 | Foto HMD Global

Foto: HMD Global

Stari finski znanci želijo tokrat navdušiti vse, ki prisegajo na preprost (do skrajnosti) mobilni telefon in z njim do vtičnice ne želijo pogosteje kot nekajkrat na mesec.

Slabe tri tedne pred največjim svetovnim dogodkom mobilnih komunikacij, Mobile World Congressom v Barceloni, je finska Nokia pohitela in svoj prvi mobilni telefon po dolgem času že začela prodajati po Evropi. Za Barcelono sicer napovedujejo še več svojih novosti.

Zelo preprost, a zato poceni in energetsko varčen - Nokia 150 je prvi mobilni telefon znamke Nokia na evropskem trgu po dolgem času. | Foto: HMD Global Zelo preprost, a zato poceni in energetsko varčen - Nokia 150 je prvi mobilni telefon znamke Nokia na evropskem trgu po dolgem času. Foto: HMD Global Ali bodo z manj lahko dosegli več? Avtonomijo zagotovo so!

Medtem ko je na trgu mobilne telefonije videti, da kupci najraje posegajo po tistih (pametnih) mobilnih telefonih, kjer za nek (relativno) zmeren denar dobijo čim več računalniške in komunikacijske zmogljivosti, je videti, da je Nokia za svojo veliko evropsko vrnitev med mobilne telefone po več neslavnih epizodah izbrala povsem drugačno pot.

Telefonu Nokia 150 njihov proizvajalec, to je finsko-kitajska družba HMD Global, ki je pridobila pravico uporabe ime Nokia na mobilnih telefonih, pravi, da je pameten – a bi se glede na njegove specifikacije s tem težko strinjali: star operacijski sistem, ni podpore za omrežja 3G in 4G (kar je težava predvsem tam, kjer omrežja 2G oziroma dobri stari GSM že ukinjajo), fotoaparat z ločljivostjo (zgolj) 300 tisoč (0,3 milijona!) pik …

Zato je majhen, tehta komaj 81 gramov, diagonala njegova barvnega zaslona meri 2,4 palca (6,1 centimetra), kar gotovo z lahkoto zdrsne še v tako majhen žep. In kar je verjetno najpomembnejše, ker nima zmogljivih (in hkrati požrešnih) gradnikov, njegov na videz bori akumulator z zmogljivostjo 1020 miliamperskih ur obljublja do 22 ur pogovora in kar do 31 dni pripravljenosti z enim samim polnjenjem. Kdor je torej (še vedno) zadovoljen že s pogovori in morda kakšnim kratkim sporočilom, bo lahko zelo zadovoljen.

Od dodatnih lastnosti ima možnost razširitve s pomnilniškimi karticami (do 32 gigabajtov) in predvajalnik glasbenih datotek mp3.

Nokia 150 za dva modra evrska bankovca, v pričakovanju zmogljivejših modelov

Veliki adut Nokijinega povratnika je tudi cena – črna Nokia 150, sledila naj bi ji tudi bela, ima v nizozemskih trgovinah ceno 37 evrov, kmalu naj bi prišla na police trgovin tudi drugod po Evropi. Komur se zunaj Nizozemske mudi, lahko poišče v kakšni od spletnih trgovin, ki pošilja tudi v nekatere druge evropske države: tam je najnižja cena 39,70 evra, k čemur je treba prišteti še poštnino.

V Barceloni bi morda lahko videli finskega novinca srednjega razreda, telefon Nokia 6, ki je že na voljo na Kitajskem in še ponekod po Aziji, v neki morda bližnji prihodnosti pa tudi kakšnega njihovega borca v najvišjem razredu.

Ne spreglejte